הי redarmy,
היה לנו דיון שלם בנושא וחשבתי שבסופו של יום הסכמנו לא להסכים. אישית אני חושב שהמפתח פה הוא לא הדוחות אלא תובנות יותר ברמת המאקרו. המספרים החשבונאיים במקרה של קבוצת IDB הם חסרי משמעות (לפחות פה אנחנו מסכימים). מה שחשוב לבחון בקבוצת IDB הם 2 אלמנטים - תזרים (מהלך עסקים רגיל) ושווי נכסי (מקרה של הסדר).
אינני יודע לאיזה IDB אתה מתכוון (אחזקות או פיתוח) ולמרות שרבים חושבים שזה היינו-הך, לדעתי אין זה כך. כפי שנאמר ב-thread הרלוונטי (ונומק שם), להבנתי, אגחי IDB אחזקות נסחרים הרבה יותר מדי גבוה. לטעמי, IDB אחזקות היא חברה בפשיטת רגל וכיום אין לה כל נכס שהוא. מייד תבוא ותטען - מהי השטות הזו והרי היא מחזיקה ב-IDB פיתוח. אך אז אתה נדרש להראות מה שוויה של IDB פיתוח.
שוויה הסחיר של IDB פיתוח הוא שלילי. המשמעות של זה לא כל כך חשובה ל-IDB פיתוח, אך קריטית ל-IDB אחזקות, שכן היא חוסמת 2 דרכי מימון אפשריות. האחת מכירה/שיעבוד חלקים של IDB פיתוח לגורמים שלישיים (תמיד ניתן לקנות יותר זול בשוק) והשנייה מתן הלוואה מ-IDB פיתוח ל-IDB אחזקות (יהווה סמן לחשש סביר לפירעון החוב ולכן לא יעבור בית משפט).
הפסדים צבורים של כ-700M שח ל-IDB פיתוח (אם נתעלם מרווחים על בסיס שווי credit-Swiss בדוחות הנוכחיים) הם חסם אימתני להנזלת IDB אחזקות בדרך של דיבידנד. אין מספיק במימוש נכסים ב-IDB פיתוח, יש צורך לממשם ברווח עצום אם ברצון דנקנר להעביר כספים מעלה. המימוש הקלוקל של כלל תעשיות לא מקל על המלאכה.
האפשרות של התייצבות שוק ועליית ערך היא אפשרות סבירה. לדעתי, שוק הסלולר במצב יציב ימשיך להיות רווחי, שוק הקמעונאות במצב יציב ימשיך להיות רווחי ושוק הפיננסים נסחר במחיר מצחיק. כל הנכסים הללו הם נכסים איכותיים (כן, אני יודע שחלקכם יגחכו - אך זאת ההבנה שלי), אך הבעייה של כל הנכסים הללו שכולם נמצאים תחת לחץ עצום. אינני רואה את סלקום (לחץ רגולצייה), שופרסל (לחץ מחאה חברתית), כלל פיננסים (לחץ רגולצייה ולחץ מצב מאקרו) ו-Credit Swiss (לחץ מצב המאקרו) משתפרות בזמן הקרוב וזמן הוא הדבר שחסר לנוחי דנקנר. דנקנר תולה את יהבו על עליית ערך של מכתשים אגן - אולי כך הוא, אך אין בכך די.
כעת נותר לשאול, כיצד דנקנר ייקנה זמן?
ב-IDB פיתוח זה יהייה די קל. דנקנר ישעבד נכסים וישיג תזרים. זה רע לבעלי האגח של IDB פיתוח (ביטחונות יורדים) אך במחיר בו נסחר החוב כיום אין לזה כמעט חשיבות (האגחים הבינוניים של IDB פיתוח [נתייחס ל-י] נראים לי כבאנקר מתחת ל-66 אג). מנגד, ככל שעובד הזמן, ישועבדו יותר ויותר נכסים של IDB פיתוח וישאירו פחות ופחות ערך ל-IDB אחזקות. הזמן פועל לרעת IDB אחזקות וגאוותו של דנקנר לא תאפשר לו לפעול היום לצורך השגת הסדר ב-IDB אחזקות. בעוד שנה מהיום IDB פיתוח בהחלט עלולה למצוא את עצמה עם נכסים לא משועבדים ששווים הנכסי פחות מהחוב ללא השיעבודים (שיעבודים ניתנים בשווי עודף על הלוואות).
ב-IDB אחזקות it's a bitch. בהתאם לסקירה, אני מניח שבשנה הקרובה לא נראה התייצבות מצב אמיתית. גם אם נעריך כי שנתיים יאפשרו למצב להתייצב (ואין ערובה לכך), אנו צריכים להבין מהיכן יגיע הכסף לשנה הבאה (400M שקל!!!). אם נסתכל על הדוח של אידיבי אחזקות, שם מצוין "מקורות אחרים" שלפי טענותי (להלן) כולם למעט אחד בלתי אפשריים. האחד שאפשרי הוא הנפקת זכויות, אך לדעתי אינו סביר - איני רואה את דנקנר מגייס מגבית של 400M שח אחרי המגבית האחרונה (בה הוא לא השתתף!!!).
לסיכום: אני חושב ש-on top הדיון שהתקיים ומסביר מדוע IDB פיתוח היא בעל שווי נכסי של לערך 0 (להערכתי - הסבר ב-thread הרלוונטי), הניתוח של IDB (אחזקות ופיתוח) צריך להעשות ברמת המאקרו. לפי ההבנה שלי, יהייה לדנקנר מזל גדול אם יצליח ב-IDB אחזקות להתחמק מהסדר בעוד שנה (ע"פ הדיון להלן). העניין הוא שאז אולי יהייה מאוחר מדי, רק הדיונים על הסדר ב-IDB אחזקות עלולים להכניס את IDB פיתוח לסיחרור. מצב זה עלול לגרום שאפילו בעלי האגח ב-IDB פיתוח לא יראו את כל חובם בחזרה (נכסים משועבדים נמכרים ב-fire sale) ומקל וחומר בעלי האגח ב-IDB אחזקות לא יראו גרוש.
redarmy, רוב הטענות כבר נטענו על ידי ועל ידי אחרים (רק לא בצורה מסודרת שכזו) ונדחו על ידך כ"פסימיות". אולי הן אכן פסימיות, אך עד שאני לא אבין מהיכן דנקנר הולך לגייס 400M שח בשנה הבאה ל-IDB אחזקות (חברה שלא שווה כלום, לדעתי), אינני מוצא שום סיבה לאופטימיות ב-IDB אחזקות. אולי הערה אחרונה - לדעתי IDB פיתוח היא חברה ראוייה ו-given time תחזיר את כל חובותיה. אם אתה מאמין בנוחי דנקנר, אזי האגחים של IDB פיתוח הם "אמונה עם שלייקס". לכן, בכל מקרה, לא כדאי לדעתי להתעסק עם האגחים של אידיבי אחזקות וכדאי ללכת לאגחים של אידיבי פיתוח (מה רע ב-30% תשואה?).
בברכה,