איני יכול לאמר שעברתי על כל הדוחות שמעניינים אותי - אך ההרגשה שלי היא שבימים אלו יכול לעזור לאנשים לשמוע קול מהצד ולכן החלטתי לכתוב משהו.
הקדמה:
התקופה האחרונה היתה סוערת ואני מניח כי תמשיך להיות סוערת. הבעיות בעולם הן בעיות אמיתיות ולדעתי, הרבה יותר חמורות מאשר מוצגות בתקשורת. אירופה בבעייה, אך לדעתי הבעייה אינה נגמרת שם ובניגוד לתקשורת אני חושב שגם ארצות הברית בדרך הנכונה לאבדון. ארה"ב היא מדינה של פיננסיירים, מתווכים ועו"ד ללא ייצור וללא פיתוח. כל הייצור והפיתוח שעדיין מבוצע בארה"ב נעשה ע"י מהגרים!!!. כל זמן שהמצב היה טוב, נשארו המהגרים והמשיכו לבוא. כעת, כשהמצב מחמיר חוזרים המהגרים למדינותיהם, שם יש להם ביקוש עצום (בהתאם לניסיון שרכשו) ומשאירים את ארה"ב כקליפה ריקה מתוכן.
מנגד, עולה כוחן של האומות המייצרות (הודו, סין, גרמנייה, רומנייה, פולין, דנמרק, שוודייה, שוויץ ...) והאומות בעלות מרבצי הסחורות (רוסייה, ברזיל, אוסטרלייה, קנדה, נורבגיה, שוודיה, ...) שבעתיד הלא רחוק מדי ישנו לדעתי את מאזן הכוחות העולמי. סחורות וייצור יהפכו להיות המטבעות (ולא כסף מנייר) ואיתם המדינות הרלוונטיות (וכן - לדעתי כוחן של מדינות מזרח אירופה ייגבר).
בהתאם לתובנה זו, צפוייה לנו תקופה ארוכה של עליות ומורדות בכלכלות. אלו עולות, אלו נופלות, משברים, וויכוחים ופוליטיקה. סביבה כזו סוערת, אינה מתאימה לכל משקיע. לדעתי, אלו שלא מסוגלים לספוג תנודות חריפות מאוד, טוב יעשו אם יישבו בתקופה זו בצד (כהצעתו של udiwe). מנגד, תקופות כאלו, הן התקופות בהן באמת ניתן לעשות רווחי הון עצומים. השוק בתקופות כאלו אינו רציונאלי ומכיוון שכך קיימות בו הזדמנויות מדהימות לאין ספור.
אני זוכר שבתחילת 2009 ישבתי מול המסכים וכל גרוש שהצלחתי לגרד זרקתי לתוך הבורסה. בכל פעם שהשגתי כסף, הייתי מסתכל על המסכים ומרוב הגיחוך שבמצב לא ידעתי כבר מה לקנות. מה עדיף, אגח א ב-1000% תשואה או אגח ב ב-2000% תשואה. למעשה, באיזה שהוא יום, ישבתי ושאלתי את עצמי, "איזה אחוז מהחברות הנסחרות צריך לפשוט את הרגל ע"מ לגרום לי הפסדים"? המספר אליו הגעתי (תחת הנחות מסוימות) היה 82%. סיפרתי את זה, ע"מ להבהיר עד כמה השוק יכול להיות לא רציונאלי ברגעים סוערים.
שוק האגח הלא מדורג ורציונאליות:
אם בתקופות סוערות השוק הכללי אינו רציונאלי. שוק האגח הלא מדורג הוא הסמן הימני בשוק. זהו שוק קטן המוחזק בעיקרו ע"י קרנות נאמנות (85%). בזמני אי וודאות, פודה הציבור סכומים עצומים מהקרנות. כיוון שרוב הקרנות הן מעורבות, יש לחלקן אחזקות גם בשוק האגח הקונצרני הלא מדורג. חוסר הסחירות של שוק זה וחובת הקרנות לממש גורם לירידות רוחביות בכל האגחים הלא מדורגים ללא כל קשר לטיבם (מוכרים מה שאפשר, בכל מחיר שניתן). מנגד, בעקבות וועדת חודק, קופות הגמל (להן יש כסף תמיד) לא יכולות לקלוט את ההיצעים הנ"ל ולכן בתקופת אי וודאות אנו רואים נפילות של עשרות אחוזים באגחים לא מדורגים טובים.
מבחינת השקעה, ניירות אלו הם כסף על הריצפה. מבחינת מסחר, ניירות אלו מתנהגים ללא כל היגיון כלכלי (הקרנות זורקות סחורה ואין מי שיקלוט) ולכן כל נייר, טוב ככל שיהייה, עלול להמשיך ולצנוח.
איננו יודעים לזהות תחתיות בשוק זה, אך אנו יודעים לנתח חוב ואנו יודעים להעריך סיכון-סיכוי. לפעמים בשוק שאיבד כל הגיון כלכלי, יש מחיר שבו כדאי פשוט לקנות (או למכור בכיוון ההפוך) במקום להתעסק בספקולציות מסחר ומקסימום לקפץ בין ניירות בהתאם ליחסי הסיכוי-סיכון שלהם בכל זמן נתון. כן, אנו עלולים לראות הפסדים של עשרות אחוזים בשווי התיק, אך חשוב לזכור - אנו מתעסקים באגחים (המושג "הפסדים על הנייר" רלוונטי אך ורק בשוק האגח, אין לו כל משמעות בכל שוק פיננסי אחר).
אם יש נייר שאנו מאמינים שייתן 100% תשואה ואחרי שקנינו הוא ירד בעוד 40%, מה זה אומר? אחד משניים:
1. מישהו הצליח לקנות אותו חוב בתשואה של 180%.
2. לא עשינו עבודת שיערוך טובה.
מה שחשוב לזכור הוא שהעובדה שמישהו אחר יקבל 180% תשואה על השקעה בה אנו נקבל "רק" 100% תשואה לא צריכה ממש לעניין אותנו. הבעייה היא בסופו של דבר פסיכולוגית - העובדה שהחוב סחיר גורמת לנו לפקפק בעצמנו, להיכנס ללחץ ולעשות שטויות. כדאי לזכור, סחירות היא לפעמים בעוכרינו (לא ראיתי בעל דירה עושה "ויברח").
סיכום זמני:
התקופה האחרונה היתה סוערת בשוק האגח וניתן לזהות (לשיטתי) הרבה כשלים בשוק. איננו ברמה של 2008-2009 (לא קרובים לשם) ונצטרך לרדת עוד עשרות אחוזים בשביל להתקרב לשם. כיוון שהשוק בו אנו מתעסקים הוא השוק הכי לא רציונאלי מבין השווקים הפיננסיים, אין ערובה שלא נגיע לשם, אך אנו לא באמת יודעים לאן פניו של השוק מועדות. כיום השוק מציע מגוון רחב של ניירות בטוחים יותר ובטוחים פחות בתשואות דו ספרתיות גבוהות. מעט מאוד משקיעים מסוגלים להשיג 10% תשואה בשנה לאורך זמן (יש הטוענים שזה בלתי אפשרי) והיום השוק מאפשר להגיע לכך די בקלות. ייתכן שבעוד חודשיים ניתן יהייה לקבל די בקלות תשואה של 40% לשנה ומצד שני, ייתכן שלא.
תחושת הבטן שלי אומרת שהשוק עדיין בדרכו מטה, אך באמת שאינני יודע מה ילד יום. לאלו שמסוגלים לספוג ירידות משמעותיות (מבחינת סחירות) בתיק ויודעים לנתח חובות, כדאי לדעתי לשבת היום בשוק (באחוזים יפים). עם זאת, אנא מכם, היו בטוחים שאתם אכן עומדים בקריטריונים ואם לא - התקופה הקרובה בשוק ההון כנראה אינה עבורכם.
סקירה של קבוצות השקעה:
בזמנו דיברנו מעט על שיוך לקבוצות השקעה. בגדול, אני מחלק את ההשקעות שלי לקבוצות הבאות (כנראה שרק בהן נוצרות התשואות הגבוהות):
1. נדלן יזמי בישראל (גינדי, ליברטי, אאורה, אנגל משאבים, חנן מור, ...).
2. נדלן יזמי בחול (נאנט, סקורפיו, פלאזה, ...).
3. אחזקות נדלן ממונפות (אלביט הדמייה, קרדן NV, רוזבאד, ...).
4. תעשיתיות/מסחר (פטרוכימיים, אידיבי, צאם, סינרגי, אברות, סקיילקס, ...).
5. ספקולטיביות (יותר או פחות) (יורוטרייד, אמפל, טאגור, טאו, גמול, ...).
מבין כל הקבוצות הנ"ל, נראה כי הקבוצה שחטפה הכי הרבה ולכן מציגה את הפוטנציאל הגבוה ביותר היא קבוצת התעשיתיות/מסחר. הקבוצה שהפגינה את החוסן הרב ביותר היא ה"נדלן יזמי בישראל".כיוון שכך, אני אישית העברתי את המשקל העודף בתיק (שהייה בעבר בנדלן היזמי בישראל) לקבוצת התעשיתיות/מסחר (בעיקר לאור העובדה כי ככלל הדוחות בקבוצה זו היו טובים מאוד), כאשר אינני מתעלם כמובן גם מהזדמנויות (לשיטתי) בקבוצות אחרות.
בעתיד הקרוב, אשתדל לעדכן בנוגע לניירות עליהם דובר בעבר (בייחוד - ליברטי אגח ג, חנן מור אגח ד, צאם אג 1, אברות אגח ג, טאגור אגח א). בנוסף, אשתדל להוסיף זרקור על הניירות הבאים:
1. גינדי אגח ג (חוב קיים).
2. קרדן NV אגח ב.
3. אאורה אגח 1 (עם צאת הדוחות).
4. פאנגאיה אגח ?.
5. סינרגי כבלים אגח ב (אולי).
אם מישהו חושב שכדאי לסקר ניירות נוספים (או לשים דגש על עידכונים נוספים), אשמח לשקול.
בברכה,