בוקר טוב לדור,
כפי שציין רם זו תכנית לא צמודה למדד עם תשואה שנתית גלומה של 3.2% בשנה (אין מצב שבנק בארץ יציע לך 17% לשנה).
כעת בו נבחן אותה מול האלטרנטיבות הקיימות בשוק, ולצורך העניין אבחר באלטרנטיבה הדומה מבחינת סיכון ותקופה:
ממשלתי שקלי 0115, זהו אג"ח ממשלתי, לא צמוד, ל- 5 שנים וחודשיים (מחמ 4.7 ש').
סוגי הסיכונים: ממשלתי: סיכון הכי נמוך (בישראל) לאי פרעון,
תנודתיות במשך התקופה: אפשרית אך גם בתכנית החסכון תקבל ריבית נמוכה יותר באם תצא באמצע התקופה.
סיכון אינפלציוני: קיים ובהחלט יש צפי לכך, אולם בהשוואה לתוכנית החיסכון הסיכון זהה.
סחירות: גבוהה מאד אין שום בעיה (גם בבנק, כל עוד הוא קיים, אין בעיה לממש/סחירות)
(למרות שבאג"ח ממשלתי יש סכום מינימום לעסקה, מדובר על כ- 20,000 ש"ח, אין ממש בעיה לבצע גם בסכומים קטנים יותר ע"י פקודות בטרום מסחר)
וכעת לתשואה: בבנק היא 3.2% ואילו באג"ח היא 3.67% (כדי לא להסתבך השוויתי תשואות ברוטו).
אז מה אתה אומר על הקופון היפה שהבנק "גוזר" עליך, 0.47% כפול 5 שנים = 2.35% על הסכום שאתה משקיע דרכו.
במקומך לא בטוח שהייתי רץ כל כך מהר לאותה פגישה (באם עניינה רק התוכנית הזו).
ואוסיף עוד שבמקומך הייתי אומר לאותו פקיד בנק שיבוא הוא אליי, ויוסיף לי עוד בונוסים או הטבות אחרות באם אמצא לנכון להכנס לתוכנית זו ולתת לבנק כזו מתנה יפה.
וזאת מדוע?, כי מה שקורה כאן מנקודת מבטו של הבנק זה:
1. הוא לא משתמש בכסף שלו אלא בשלך, ובשלב הראשון מרוויח 2.35% בטוחים.
2. תוכנית החיסכון היא בעצם הסכם פנימי בינך לבין הבנק, אולם הכסף שאתה מפקיד בבנק נספר אצלו בתור הון של הבנק (לא עקרוני כרגע אם זה הון ראשוני, משני, עליון וכו').
3. עם הכסף הזה סביר שהבנק רוכש אג"ח ממשלתי לא צמוד, אשר מחד מבטיח לבנק כי יאפשר לו לשלם לך את הקרן + ריבית (בניכוי הקופון שגזר לעצמו), ומאידך האג"ח רשום על שמו, מה שמאפשר לו להמשיך ולהתייחס אליו כהון/נזילות/מזומנים.
4. מכיוון שהבנק פועל ביחס מינוף של בערך 12% זה אומר שבשלב הבא הוא יכול למנף את הכסף שלך, וכנגדו להלוות לאחרים (עסקים, פרטיים) פי שמונה מהסכום שהפקרת (סליחה, הפקדת) אצלו ולגזור כאן קופון שמןבאמת של 5-8% לשנה (במינימום), כפול מינוף פי שמונה כפול 5 שנים = 200-320% על הכסף שלך.
ואפילו אם לא לגמרי דייקתי, ואפילו עם זה לא 320% ל-5 שנים, אלא רק 150% או אפילו רק 100% - זה עדיין 100% רווח של הבנק על כסף שהוא שלך (הבנק לא השקיע כלום מלבד טלפון או שניים, קצת חיוכים וחינחונים ומעט טופסולוגיה).
לסיכום - תגיד לי איזה בנק זה ומחר אני משקיע במניות שלו.
בברכה
הכותב אינו יועץ השקעות ואין לו רשיון. כל הכתוב לעיל אינו מהווה שיכנוע או המלצה לפעולה או אי פעולה, המסתמך על הדברים שלעיל עושה זאת על דעת עצמו ועל אחריותו בלבד, הכתוב לעיל נועד רק על מנת להציג את עמדת הכותב ודעתו בלבד. אין אחריות על הנתונים שלעיל ובהחלט ייתכנן שהם שגויים או לא מדוייקים.