בתחילת החודש הסנאט אישר את קיצוץ המס המשמעותי ביותר בעשורים האחרונים בארה"ב- הכלכלה הגדולה בעולם. האישור בסנאט הגיע לאחר שהקיצוץ כבר אושר בבית הנבחרים, וכרגע מחכים לנוסח הסופי שיאושר על ידי הנשיא, כשהצפי הוא שהאישור הסופי יקרה עד סוף השנה – תחילת השנה הבאה.קיצוץ המס היא אחת ההבטחות המרכזיות של הנשיא טראמפ במהלך מערכת הבחירות, ומטרתה המוצהרת היא ליצור יתרון תחרותי לחברות האמריקאיות על פני חברות זרות, או כמו שטראמפ מציג את זה, 'לבטל את היתרון של החברות הזרות'. כלומר, ניתן לראות פה מאפיינים דומים להרחבות הכמותיות, שמטרתן הייתה החלשת המטבע, דבר שייצור יתרון לחברות היצואניות.
ניתן לחלק את רפורמת המס לשתיים:קיצוץ במס חברות וקיצוץ במס הכנסה – כאשר כל אחת מהן צפויה להשפיע באופן שונה על הכלכלה.קיצוץ במס חברות – הקיצוץ צפוי להוביל חברות רב לאומיות לרישום בארה"ב, בעיקר חברות אמריקאיות שכיום מחלקות את פעילותן בין מספר מדינות שרובן מקלטי מס. כלומר, להגדיל את כמות החברות הרשומות בארה"ב. אבל ההשפעה הגדולה לדעתנו תהייה בשוק ההון, שבאופן טכני צריך לעלות בגלל הגידול האוטומטי ברווח הנקי (רווח אחרי מס), ממנו נגזר התמחור בשוק ההון (מכפיל רווח).קיצוץ במס הכנסה – ההשפעה של קיצוץ במס הכנסה היא שונה במהותה, מכיוון שבניגוד לקיצוץ במס החברות וההרחבות הכמותיות, הזרמת הכסף צפויה להגיע ישר אל הציבור, מבלי "לחלחל" מהמעד העליון והחברות. כלומר, ההכנסה הפנויה של הצרכן האמריקאי צפויה לעלות, לכן סביר שנראה גידול בצריכה הפרטית, שהינה הפרמטר החשוב בתוצר האמריקאי ומהווה כ-70% ממנו. בנוסף, הגידול בכסף הפנוי צפוי גם להגדיל ביקוש להשקעות ריאליות ופיננסיות וגם כן להשפיע לחיוב על השווקים. אבל כנראה שהדבר החשוב לכלכלה מקיצוץ מס הכנסה, הוא גידול יכולת החזר החובות.
צריך לזכור, בעשור האחרון הכלכלה העולמית ובעיקר האמריקאית נמצאת בתקופת "הרחבות"', כשהמשמעות היא הגדלת האשראי במשק, גם אצל החברות וגם אצל הציבור. הבעיה בגידול האשראי היא שמתישהו צריך להחזיר את ההלוואות שנלקחו, ומכאן לבעיה הבאה והיא שהריבית עולה, מחזור החוב מתייקר והשכר לא עלה בפרופורציה דומה לגידול באשראי. כלומר, הגדלת ההכנסה הפנויה תקל על החזרי החוב ובמילים אחרות על יציבות הכלכלה, ולדעתנו זאת ההשפעה המרכזית של הרפורמה על הכלכלה הריאלית.
מבחינת השווקים, אין ספק שקיצוץ מס החברות ייתן דלק נוסף לשווקים, שלמעשה חלק ניכר מהעליות השנה היו כציפייה לאישור הרפורמה, כלומר בשוק האמריקאי חלק מהרפורמה כבר מגולם במחיר.
להערכתנו, הפוטנציאל הגדול לשווקים מהרפורמה היא "התגובה של הכלכלות האחרות", כלומר אנחנו צופים בתקופה הקרובה "מלחמת מיסים" בין הכלכלות המרכזיות בעולם, בדומה למה שראינו ב"מלחמת המטבעות" שהתחוללה בשנים האחרונות, כשבשורה התחתונה, כאשר כל הכלכלות הגדולות פועלות ביחד, הן מבטלות את היתרון אחת של השנייה, אבל השווקים של כולן עלו בצורה חדה בעקבות זרימת הכסף לשוק, כשההשפעה מועטה על הכלכלה הריאלית או שוק המטבעות הייתה מינורית יותר.
לסיכום,לדעתנו רפורמת המס הצפויה היא הדבר הטוב ביותר שקרה לשווקים מאז תחילת ההרחבות הכמותיות. החדשות הטובות לכלכלה הריאלית היא הורדת מס ההכנסה, שצפויה להגדיל את יכולת החזר ההלוואות של הציבור האמריקאי ובכך להקל על הכלכלה בזמן שהפד מצמצם את המאזן. מבחינת השווקים, בהסתכלות לשנת 2018, יהיו תגובות ברחבי העולם להורדת מס החברות ואנחנו מאמינים שנראה עוד כלכלות מרכזיות מורידות מס בשביל להישאר תחרותיות. לדעתנו, צריך למקד את ההשקעות בכלכלות מרכזיות בעלות שיעור מס חברות גבוה כמו: צרפת, יפן, איטליה ואוסטרליה.
http://tih.co.il/news.asp?id=725