הירידות החדות בשווקים משקפות בעיקר את החששות מהשפעה מדבקת של המשאלבבריטניה על מדינות נוספות - מוקדם להגדיר את הירידות הנוכחיות כהזדמנות קנייה, אלאכיריית הפתיחה לתקופה לא קצרה של תנודתיות בשווקים
הבהלה שאחזה בשווקים ביום שישי משקפת בראש ובראשונה את הפחד וחוסר הוודאות. למרות שזה היה היום הגרוע ביותר בבורסותמאז קריסת ליהמן ברדרס והמשבר הפיננסי ב-2008 ,אנו כלל לא קרובים למצב של איום בקריסה פיננסית כפי שהיה אז. בתרחיש הגרועביותר (לפחות כרגע) אפשר לצפות למיתון או האטה חריפה בבריטניה, ירידה בצמיחה באירופה והורדת תחזיות צמיחה בכל העולם,המשך הצפת השווקים בכסף זול, הרחבות מוניטאריות ופעולות נמרצות של הבנקים המרכזיים שלא צפויים לעלות ריבית בטווח הנראהלעין. במלים אחרות, עוד הרבה ממה שהיה לנו כאן בשנים האחרונות.
אז למה הירידות כל כך חדות?
בחלק מהמקרים, הירידות החדות מחקו את העליות הנאות שנרשמו בימים שלפני משאל העם, כשהשווקים העריכו כי גדלו הסיכוייםלהישארות בריטניה. כך למשל ביום שישי ירד הדקס בגרמניה בכמעט %7 ,אך בסיכום שבועי (משישי עד שישי) הוא עלה ב-%07.0 בסךהכל. בארה"ב ירדו השווקים בסיכום שבועי ב-%6.1 ויורוסטוקס 50 ירד בכ-%5.2 .אך בחלק אחר מהמקרים, כמו באלה של הבורסות בספרד ואיטליה, הירידות שיקפו בעיקר את הפוטנציאל של המשאל להפוך לכדורשלג. היום מתקיימות בחירות בספרד ועצם ההחלטה של בריטניה לצאת מהאיחוד האירופי עלולה לחזק מחנות בדלניים בבחירות האלה.חשוב לציין שיציאה של בריטניה מהאיחוד האירופאי איננה דומה בכלל ליציאה של מדינה מגוש היורו (יציאה מהאיחוד המוניטרי כמעטאינה אפשרית ותגרור אחריה נזק כלכלי גדול בהרבה למדינה היוצאת, בין היתר מכיוון שתצטרך גם להנפיק מטבע חדש). קואליציהיציבה ומהירה בספרד עשויה להביא לרגיעה בחששות לעתיד גוש היורו ולחיזוק האירופאים במשא ומתן הצפוי עם בריטניה; העדרקואליציה יציבה או עלייה של מפלגות בדלניות עלולה להחריף מאוד את התנודתיות בשווקים השבוע. בהמשך הדרך צפוי משאל עםבאיטליה על תוכנית רפורמות כלכליות שגובשה בהנחיית האיחוד ודחייתה תקרב גם שם את הבחירות לתחילת 2017
מה יעשו ראשי האיחוד האירופי ומה יכולים לעשות הבנקים המרכזיים?
השאלה מה יעשו באיחוד האירופי היא פוליטית בעיקרה, אך אין ספק כי ככל שהחזית תהיה אחידה יותר – הדבר עשוי להקטין אתהתנודתיות בחלק מהשווקים. בנוגע לבנקים המרכזיים, להם יש כמה דרכים לפעול:
- נזילות. לפי כמה הערכות, חלק מהבנקים המרכזיים כבר החלו לספק נזילות לשווקים ביום שישי – הבנק המרכזי באנגליההצהיר שהזרים לשווקים נזילות בהיקף של מעל 250 מיליארד ליש"ט (345 מיליארד דולר), הבנק המרכזי האירופי הבטיחשיעשה זאת והפד בארה"ב הודיע שהוא נערך לכך.
- ריבית. סבירות גבוהה שנראה בתקופה הקרובה הורדת ריבית בבריטניה (שם היא עומדת כעת על %5.0 .(נראה כי העלאתריבית בארה"ב ירדה מהפרק לתקופה הקרובה ולראשונה מזה זמן רב השווקים החלו לתמחר סיכוי – למרות שהוא נמוך כרגע– להורדת ריבית גם בארה"ב. בישראל כמובן אין צפי לשינוי בריבית עד לתוך 2017.
- מלחמת המטבעות. כנראה שנראה עוד הרבה מזה ועדות לכך ראינו כבר ביום שישי, כשבנקים מרכזיים שונים באסיה התערבובמסחר כדי שמטבעות מקומיים לא ייחלשו מדי מול הדולר או יתחזקו מדי מול הדולר כגון היין.
עד מתי?
בניגוד למה שניתן היה לחשוב, תוצאות משאל העם מסמנות ככל הנראה את ראשיתה של תקופת חוסר ודאות בבריטניה – ובעקבותיהבאירופה וכנראה גם בשווקים הפיננסים. אחרי שייבחר ראש ממשלה חדש בבריטניה, תהיה תקופה של עד כשנתיים של משא ומתן עלהסכמים חדשים בין בריטניה לבין האיחוד האירופי. התרחיש האופטימי הוא שהמשא ומתן יהיה מהיר, ומשאל עם חדש על ההסכם עםהאיחוד האירופי יעבור בהצלחה (כמו עם דנמרק ב-1993 שבהתחלה דחתה את הסכמי מסטריכט, ולאחר שינויים הסכימה להצטרף).אך עד לסיום התהליך בריטניה תסבול מירידה במדד סנטימנט החברות ולקיטון בהשקעות, לעלייה במחירי היבוא ולצמצום הוצאות משקיהבית דבר שיפגע בצמיחה. בנוסף, יש ככל הנראה פער משמעותי בין מה שהמנהיגים שבחרו לעזוב הבטיחו לבין מה שיוכלו לקיים. הםהבטיחו לקיים יחסי מסחר מלאים עם האיחוד (כמו שקיים כיום), אך עם שליטה מלאה על תנועת אנשים והגירה, ושלא יצטרכו לתרוםבכלל לתקציב של האיחוד – דבר שנראה בלתי אפשרי ואינו תואם הסכמים אחרים של האיחוד עם מדינות אחרות. בכל מקרה כל אלהמבטיחים עוד תקופה לא קצרה של חוסר ודאות בשווקים.
מה עושים השבוע?
1 .תיק השקעות – זו עדיין לא הזדמנות להגדלת סיכונים
בשבוע שעבר המלצנו כאן להקטין סיכונים בתיקי ההשקעות (הקטנת חשיפה למניותוחשיפה לאגח קונצרני בדירוג נמוך), בעיקר על מנת למזער את התנודתיות בטווחהקצר. להערכתנו, רמת הסיכון עדיין גבוהה בגלל חוסר יציבות פוליטית, חשש מפגיעהבצמיחה וכלים פחות אפקטיביים של בנקים מרכזיים עקב רמות מינימליות של ריביות.בנקודת הזמן הנוכחית אפשר לומר בביטחון גדול יחסית 4 מסקנות:
- העלאת ריבית היא צעד שלא נמצא על הפרק בשום מקום בעולם, כולל ארה"ב,לפחות לטווח הזמן הבינוני, עד לאחר שנראה איך מתפתחת הדינמיקה של הסחרהעולמי והצמיחה העולמית. מחוץ לארה"ב, העלאת ריבית גם כך לא היתה עלהפרק. לאור הסרת צפי עליית הריבית בקרוב, מומלץ להיות במח"מ של כ-5.3שנים באפיק השקלי הממשלתי. התשואות במח"מים הארוכים יותר לא מפצות עלהסיכון, ולהערכתנו הן עשויות להפגין תנודתיות גדולה בתקופה הקרובה.
- זה זמנם של הנכסים הסולידיים. בשלב ראשון בעיקר אג"ח ממשלה וראינו את התשואות יורדות כבר ביום שישי (אג"ח ל-10שנים בארה"ב סגר בתשואה של %56.1 ,בבריטניה אג"ח ל-10 שנים בתשואה הנמוכה אי פעם של %09.1 ,גרמניה - מינוס%04.0 ,וביפן מינוס %18.0 (בשלב הבא נראה חזרה מסיבית יותר גם לדירוגים הגבוהים באג"ח הקונצרני.
- אינפלציה – הנושא יורד מדרגה אחת מטה. לפחות בטווח הקצר, צפויה ירידה בצמיחה העולמית וירידה במחירי הסחורות.לפיכך, תיתכן ירידה בציפיות האינפלציוניות , אך חשוב להבין שבחלק הקצר של העקום הציפיות הנגזרות מהשוק הרבה יותרנמוכות מכפי שצופים כלכלני המקרו ולכן, נראה שחלק זה יהיה פחות פגיע. אנחנו ממשיכים לתת משקל עודף לשקלים עלהצמודים בתיק האג"ח.
- מניות – להערכתנו זו עדיין לא הזדמנות כי התנודתיות צפויה להימשך לפחות בזמן הקרוב. בשלב זה נשארים בחשיפה של%70 מהמקסימום, שאליה ירדנו בשבוע האחרון.
2 .מניות – נשארים בחשיפה של %70 מהמקסימום
מחזורי המסחר ביום שישי היו גדולים משמעותית מהרגיל (באירופה פי 4 מהממוצע לחודשים האחרונים, בלונדון פי 5 ובארה"בכמעט פי 3 .(מי שהוביל את הירידות היו הבנקים: מדד הבנקים האירופי ירד ב-%5.14 ובארה"ב ירד מדד הפיננסים ב-%4.5 .מניותהפיננסים זכו בתקופה האחרונה לסיקור לא מועט. בנקודת הזמן הזו אנו מעריכים שהסיכון במניות הפיננסים הישראליות נמוך מאלהשבאירופה וארה"ב. מנגד, גם הסיכוי נמוך יותר (לא ראינו אותן עולות כשהאחרים עלו).בשבוע שעבר המלצנו כאן להוריד חשיפה למניות לכ-%70 וכרגע אנו עדיין שומרים על רמת חשיפה כזו. אין ספק כי הריבית הנמוכהתחזיר משקיעים לאפיק זה (ולכן ראוי להישאר בחשיפה לאפיק), אך להערכתנו זה עדיין מוקדם מדי. בעוד כשבועיים תתחיל עונתהדוחות לרבעון השני בוול סטריט והדבר עשוי להסית את תשומת הלב לכיוון זה, אם כי ייתכן שחברות רבות יפרסמו אזהרות לנוכחחוסר הוודאות בבריטניה (בריטניה היא היעד החמישי בגודלו ליצוא של ארה"ב, עםיצוא בהיקף כ-56 מיליארד דולר). הציפיות הןלעונת דו"חות לא טובה במיוחד, כאשר שיפור צפוי רק במחצית השנייה של 2016 .עקב חוסר הוודאות המתמקד בעיקר באירופה אנו ממליצים להקטין חשיפה לאירופה – לא בגלל שברור מה הולך להיות, אלא בגללהתנודתיות הגדולה הצפויה שם (כל חדשה תוביל לירידה או לעלייה קיצונית מדי). ארה"ב ממשיכה להיות העוגן בחשיפה לחו"ל.כמו כן, העובדה שהשוק המקומי מהווה כ-%50 מתיק המניות שלנו אמורה דווקא לסייע במקרה זה, לאור הערכתנו כי הירידות כאןיהיו מתונות יותר, כפי שראינו עם פתיחת המסחר הבוקר. המניות הגדולות (ובעיקר הדואליות) עדיפות יותר בנקודת הזמן הנוכחית,לאור הסחירות הגדולה יותר בהן והעובדה שהן נהנות מהתחזקות הדולר.
3 .אג"ח קונצרני – דירוגים גבוהים
בניגוד לשוק המקומי שבו שבוע המסחר החל בירידות שערים בכל מדדי הקונצרני,בעולם היה בסוף השבוע הבדל ברור בין האג"ח בדירוגי השקעה שעלה (למעט סקטורהבנקים), לבין האג"חים בדירוגים הנמוכים שירדו. בשניהם המרווחים מעל אג"חממשלתי גדלו, לאור הביצועים החזקים של הממשלתי.הירידות במדדי התל בונד המקומיים היום (א') נעו בין %48.0 בתל בונד 20 ועד%70.0 בתל בונד תשואות הצמוד ו-%91.0 בתל בונד תשואות השקלי. מדד אג"חהבנקים ירד ב-%30.0 .בתקופה האחרונה המלצנו על עלייה לרמות הדירוג הגבוהות יותר בקונצרני וההמלצההזו עדיין רלוונטית – במיוחד אחרי הירידות של תחילת השבוע.
הראל פיננסים