השבוע החולף לימד שבשווקים מעריכים כי אין מקום בעולם הפיננסי שייצא ללא פגעמהמשאל בבריטניה „ -
בינתיים מומלץ להקטין סיכונים בתיקי ההשקעות עד לסוף השבוע

אם הבריטים יחליטו לצאת מהאיחוד האירופי השבוע, אף מקום בעולם הפיננסי לא יצא ללא פגע. זו, כך נראה, היתה הנחת העבודהבשווקים בשבוע החולף והיא תמשיך ללוות אותנו גם השבוע לפחות עד יום המשאל בחמישי (23 ביוני). המושפעים המידיים, אם להסיקמהתנודות של השבוע האחרון, יהיו נכסים כמו הזהב והנפט, מניות בכלל ומניות בנקים בפרט, היורו וגם הין היפני וכמובן שוקי האג"חהממשלתיים אם כי בכיוונים שונים (בהתאם לדירוגים).כך ראינו בשבוע שעבר היסטוריה בדמות תשואה שלילית ל-10 שנים בגרמניה (בינתיים היא כבר חזרה לעלות ל-%02.0 (ותשואת שפלל-10 שנים בארה"ב (%6.1 .(ראינו ירידות חדות בשוקי המניות, תנודתיות במחירי הנפט (שהספיק לרדת מ-51 דולר ל-46 דולר ובחזרהל-48 דולר) וגם בזהב. ההתנקשות בחיי חברת הפרלמנט הבריטית ממפלגת הלייבור רק הגדילה את התנודתיות שכן היא הגדילה באופןחד את שיעור המתנדנדים – ואת התנודתיות בשווקים הפיננסים לקראת סוף השבוע. מאז הרצח, לא פורסמו סקרים נוספים, כאשרהסקרים שלפניו הצביעו על כמעט שוויון, לאחר שבשבועות האחרונים נרשם גידול משמעותי בשיעור תומכי היציאה; מנגד, באתריההימורים עדיין הסיכויים הם בסביבות 40-60 לטובת הנשארים.אז למה החלטה של מדינה אחת יכולה להשפיע על החיים של כל כך הרבה אנשים ומדינות ברחבי הגלובוס? התשובה טמונה כנראהבעובדה שהשווקים הפכו גלובליים, שאנו כבר בעיצומו של המחזור הכלכלי החיובי (אולי אפילו לקראת סופו) ומהחשש שלרוב הבנקיםהמרכזיים אין יותר מדי יכולת לפעול לנוכח ריביות השפל וההרחבות הכמותיות שהם כבר נוקטים בהם כיום. הנה כמה מהנכסים שצפוייםלהיות מושפעים במיוחד מהמהלך הנוכחי:
  • הריביות. הריביות כבר כיום בשפל, אך יציאה של בריטניה עשויה להביא להורדה נוספת של הריביות השליליות באירופה וביפןולעכב את העלאת הריבית בארה"ב (גם בישראל כמובן). החלטת הפד ברביעי שעבר כבר אוששה את התחזית שייאלץ לדחות אתהעלאת הריבית להמשך השנה (וזה עוד לפני המשאל בבריטניה), אלא אם נתוני המקרו יהפכו את עצמם בשבועות הקרובים. אמנםהפד תכנן יותר העלאות, אך כרגע זה לא נראה אפשרי – הוא צופה רק 2 העלאות ב-2016 והוא הוריד את אופק הריבית ארוכתהטווח ל-%3 .אגב, השווקים מתמחרים צפי לעליית ריבית אחת רק ברבעון הראשון של 2017 ,אחרי סיום כהונת אובמה.
  • התשואות הממשלתיות. מעל 8 טריליון אג"ח ממשלתי בעולם נסחר כיום בתשואה שלילית, לפי נתונים של ג'י.פי מורגן. משקיעיםבכל העולם מוכנים לשלם על הזכות לרכוש אג"חים של יפן, גרמניה, שווייץ ומדינות נוספות הנסחרים בתשואות שליליות. יציאה שלבריטניה מהאיחוד האירופי עשויה להוביל לתשואות שליליות עוד יותר במדינות אלה (ולירידת תשואות בארה"ב) ומנגד – לעלייתתשואות במדינות חלשות יותר, כמו איטליה וספרד, שהמרווחים שלהן מול האג"ח הגרמני נפתחו כבר בשבוע האחרון (ובישראל?).
  • המניות. מי שצפויים לספוג את הפגיעה הגדולה ביותר הם הבנקים. לא רק בגלל השתטחות עקומי התשואות ודחיית הצפי לעלייתריבית אלא גם בשל הריביות השליליות באג"ח הממשלתי ואולי עלייה בהפרשות לחובות בעיתיים. מתחילת השנה כבר ירדו הבנקיםבאירופה ב-%30 ,ביפן ב-%35 ,בבריטניה ב-%20 ,בארה"ב ב-%10 .העליות האחרונות בבנקים בישראל מחקו את רוב הירידהשלהם מתחילת השנה (ראו בהמשך)
  • סחורות ומטבעות. הזהב, כמו בכל תקופה של חוסר ודאות, עשוי להמשיך את ההתחזקות מתחילת השנה, בעוד שהנפט דווקאעשוי לרדת. בריטניה היא מפיקת נפט גדולה ואם היא תצא מהאיחוד ייתכן שנראה שם גידול בהפקה. יציאה של בריטניה גם עשויהלהגדיל את הביקוש לדולר והתחזקותו עשויה לפגועברבים מהמשקים המתעוררים. גם הין צפוי להתחזקולהקשות עוד על יפן להיחלץ מהתסבוכת הכלכליתשבה היא שקועה. הליש"ט כמובן ייחלש ועמו היורו.
  • ציפיות אינפלציה. אם תישאר בריטניה באיחוד ככלהנראה תימשך מגמת העלייה האיטית בציפיותהאינפלציה בכל העולם, לפי שעה, השוק המקומי קצתמנותק מהמגמה העולמית בתחום זה. העלייה במדדמאי בשיעור גבוה מהצפוי של %3.0 הוביל בשבועהאחרון לביצועים טובים יותר באפיק הצמוד, אך עלרקע ירידת התשואות בכל העולם – ציפיות האינפלציהלשנה שוב ירדו ל-%2.0) למרות שתחזית הכלכלנים.(0.7%-1.0% על מדברת עדיין

מה עושים השבוע?
1 .תיק השקעות – מקטינים סיכון כדי להפחית תנודתיות לקראת המשאל
אחרי התנודתיות של השבוע האחרון נראה כי גם השבוע הנוכחי צפוי להיות תנודתיבשווקים על רקע הציפייה המתוחה למשאל העם בבריטניה והחשש מהתוצאות שלו.בנקודת הזמן הנוכחית, כאשר בלתי אפשרי להעריך את התוצאות והסקרים השוטפיםשונים מאוד גם ממה שמשתקף באתרי ההימורים, הגישה המרכזית שלנו בשבועהחולף ובימים אלה היא להקטין סיכון בתיק ההשקעות בעיקר כדי למזער אתהתנודתיות בטווח הקצר.על רקע זה, בשבועיים האחרונים הקטנו במקצת את החשיפה לאפיק הקונצרני (בעיקראת החשיפה לדירוגים נמוכים, שהמרווחים שלהם מעל האג"ח הממשלתי כבר נסגרומאוד בתקופה האחרונה) והורדנו את מח"מ התיק קרוב ל-5.3-3 שנים. החשיפהלמניות ירדה לכ-%70 .השמירה על נזילות גבוהה יותר מאשר בדרך כלל תאפשרלבצע שינויים מהירים בתיקים לאחר מכן, לפי התוצאות של המשאל.
2 .מניות – מקטינים חשיפה ל-%70 מהמקסימום
השבוע החולף התאפיין בירידות חדות יחסית בשוקי המניות. השוק האמריקאי עוד תפקד סביר יחסית, כאשר P500&S ירד ב-%2.1") בלבד"), בעוד שבאירופה הירידות היו חדות יותר (הדאקס למשל ירד ב-%2 והשלים ירידה של %6 החודש). גם ת"א 25ירד בכ-%2 .ברוב השווקים בלטו הבנקים בירידות חדות, על רקע הדחייה המחודשת בעליית הריבית בארה"ב בנוסף לחששותמההצבעה בבריטניה.בשבוע הקרוב להערכתנו תימשך התנודתיות הזו ולכן בנקודת הזמן הנוכחית אנו ממליצים להיות בחשיפה מנייתית של כ-%70מהמקסימום, כאשר הצמצום הוא בעיקר בחשיפה לחו"ל מתוך הנחה כי זה החלק התנודתי יותר באפיק המניות. למרות התנודתיות,לא מומלץ לוותר על חשיפה לאפיק, מאחר שאם ההחלטה בבריטניה תהיה נגד יציאה מהאיחוד האירופי – ייתכן שנראה תיקון מהירבמניות. ההמלצה הזו עשויה להשתנות לקראת יום חמישי וכדאי לעקוב אחרי זה.בשבוע החולף דחתה שוב חברת המדדים העולמית MSCI את ההחלטה על צירוף מניות A הסיניות למדד השווקים המתפתחים –צעד שעשוי היה להוביל להשקעה של למעלה מ 300 מיליארד דולר במניות האלה (מדובר במניות הסיניות שנפתחו להשקעהלזרים). ההחלטה נדחתה מטעמי מאפייני המסחר והשקיפות, ותיבחן שוב במהלך 2017 .בשיחות הוועידה האחרונות שלנו הומלץ במיוחד סקטור הבנקים המקומי, שביום חמישי קיבל תנופה מכיוון בלתי צפוי כאשרהמפקחת על הבנקים הודיעה על העלאת רף החשיפה המרבי של המוסדיים בארץ לבנקים מ-%5 ל-%5.7 .כתוצאה מכך, ראינוביום חמישי עליות חדות של %3 עד %5 במניות הבנקים (המגמה החיובית נמשכה גם בתחילת השבוע, אך במתינות). מבחינתתמחור, הבנקים בארץ עדיין זולים, אם כי הבנקים בארה"ב ובאירופה זולים אף יותר בחלק מהמקרים. הסרת המגבלה המקומית עלההשקעה בבנקים מגדילה את הסיכוי לעליות בהם במידה שנראה תנופה בסקטור זה בעולם. עוד ראינו בשוק המניות המקומיירידות של כ%5 במניות התקשורת בשבוע האחרון, על רקע חוסר הוודאות של חברות הסלולר לאחר ההסכם של גולן טלקום עםהוט.
3 .אג"ח קונצרני – תיק מפוזר עם מיקוד בדירוגים גבוהים
הביצועים החזקים של האפיק הממשלתי במהלך השבוע האחרון הובילו לפתיחתמרווחים באג"ח הקונצרני בכל העולם (כלומר ירידת התשואות בממשלתי היתה חדהיותר מזו בקונצרני). התנודתיות הגדולה והחשש מהמשאל בבריטניה הובילו בשבועהאחרון לירידה חדה בהיקפי הנפקות האג"ח הקונצרני בארה"ב ובאירופה. בארה"בהיה זה אחד השבועות החלשים ביותר מתחילת 2016 עם הנפקות בהיקף של 7.5מיליארד דולר בלבד ב-10 גיוסים בלבד וזאת לאחר שבעשרת הימים הראשונים של יוניגוייסו 50 מיליארד דולר.גם בשוק המקומי נרשמה רגיעה באפיק הקונצרני, לאחר שבתחילת השבוע העליותבאפיק הצמוד הממשלתי תמכו גם בקונצרני. בסיכום שבועי, רוב מדדי הקונצרני רשמוביצועים חיוביים זניחים, למעט מדד צמודות יתר שרשם את העלייה החדה ביותרבשבוע האחרון, כ-%2.0 .האפיק הקונצרני השקלי עלה פחות מהממשלתי, ולכן האג"חים השקליים בדירוגיםהגבוהים עשויים להיות מעניינים יותר מהשחרים בנקודת הזמן הנוכחית. כך למשלהמרווח באג"חים קונצרנים שקליים בדירוג A +עומד כעת על %09.2 ,לעומת %92.1 בתחילת החודש.

הראל פיננסים