השבוע החולף היה רצוף שיאים, כשהתחושה המתקבלת לצופה מהצד היא של סקוויז איטי ומתמשך. במידה רבה זהו המצב: כפי שניתן להיוכח מגרף הפקיעה האופטימאלית, מרגע שהמדד נכנס לטריטוריה הבעייתית נאלצו שחקני המעוף לרכשות במרקט הגנות (לרוב עובדים חשוף). רכישה זו בתורה הקפיצה הגלום, שהקרין על היציג וחוזר חלילה. כמעט מדי יום התופעה מגיעה להתיצבות רק בשעות הצהרים, ולמעשה כרגע הכותבים איבדו במידה רבה שליטה על המדד ונשענים על הנעשה בחול, קרי ממתינים לירידה אורגנית. אם זו תבוא נראה רכישה חוזרת של מגזר הבנקים שאחרת, ועל כך כתבנו עם תום נובמבר, פוטנציאל העליות בעקבות סקוויז של הכותבים החודש אינו מבוטל.
הדיפולט הירוק ביטל אף את הערכתנו מתחילת השנה, להשפעת הבחירות על השוק המקומי. טעות תהא לחשוב כי אין כל השפעה, וזו רק התעכבה במעט בשוק המניות ובאה לידי ביטוי נאמנה בשוק האג"ח. מרגע היודע על הבחירות אנו רואים נפילה בממשלתי ובקונצרני, וזאת יש לזכור בשנה בה אנו בשיא כל הזמנים בגיוס חוב קונצרני. יתרה מזאת נגענו לא פעם במורכבות השפעת הקרנות המעורבות על סבלנות הציבור, ולכן אנו קרבים במהירות לגבול אותו סימנו כמשליך על המניות ומוביל לצפי למימוש רציני – רף 317 הנקודות בתלבונד 20. ניתן להעריך כי הבחירות עצמן גורעות כאחוז מההערכה המוקדמת, ולכן יש צורך לעדכן מטה הרמה הקריטית לסביבות 313-4 אך זוהי בהחלט הפעם הראשונה בה, במידה ונרד לרמה זו, נצפה לירידה חדה בשוק המניות וכל זאת ללא קשר לנעשה בעולם.
עד שזאת יקרה, בינתיים אנו עדים להמשך הסטת כספים באפיק המנייתי אל ארה"ב ונכון הדבר גם לתעשיית התעודות שבשבוע החולף הסיטה 320 מליון ₪ למניות זרות. ניתן רק לשער מה היתה עושה השקעה כזו לרמות השיא ממילא במדד המקומי, אך קשה להאשים המשקיעים שמקבלים תשואה עודפת (עד לחודש הנוכחי) אך חשוב מכך אפס סיכון בטחוני/ממשלתי.
בנוגע לבחירות עצמן, מבלי להיכנס לסוגית המפלגה השולטת ברור כי אנו בדרך לבחירות מורכבות ללא מפלגה מובילה באופן ניכר. מצב זה מבטיח הרבה עצבנות בשוק ואוזן קשבת לסקרים. כך לדוגמה, הקמת גוש שמאל ממשי, שקרוב לודאי יטה לסוציאליזם לא יתקבל טוב ע"י המשקיעים שהיו מעדיפים לשמר המצב הקיים. כמה שיותר שמאל, כך פחות משרת את הבורסה (ולהיפך) ולכן בהחלט ניתן לצפות כי ההשפעה תחלחל בהמשך למעוף וכל זאת באופן ישיר.
באופן עקיף, לא מן הנמנע כי נראה כעת הורדת אופק הדירוג ע"י שתי סוכנויות הדירוג הנוספות וכמובן זה בתורו פוגע בשוק, כשלקלחת הזו אבוי אם יצטרף תרחיש בטחוני – המשק פשוט לא יכול לעמוד בלחימה נוספת בחודשים הקרובים, ונדמה כי לא ניתן לשלול זאת לחלוטין כעת עם עלית מפלס העצבנות בגבולות.
רואה זאת הצמד דולר/שקל וכמובן שמגיב באופן מיידי מעלה. אם עד כה הערכנו את שוויו ההוגן בסביבות 3.85 כעת עצם הבחירות עצמן, שווה ערך לעליה של 1% ויותר ולכן רמת 3.9 ₪/דולר הינה תמחור ריאלי אך בו זמנית גם תמיכה ממשית. די בהורדת אופק דירוג, מהלך משמעותי מול היורו או הצהרה לא אחראית נוספת של בנק ישראל (הקלה כמותית) בכדי לפרוץ רף ה 4 ₪/דולר. לא מן הנמנע כי בנק ישראל בהחלט שואף לכך, וההערכות בתקשורת כי הדולר "חזק" מדי הינן שגיאה. חיש קל לאחר הבחירות, ובהנחת רגיעה בטחונית, הדולר צפוי להתיצב ולרדת מתחת ל 4 ולכן מבחינת הנגידה דרוש כעת עודף שומן שאחרת לא היתה רוכשת 150 מליון דולר לתוך מגמת העליה.
בשוק הסחורות הזהב מפתיע בעקשנותו שלא לוותר על רמת 1200 $/אונקיה. בעוד אנו מצפים למתכת ב 1145 התחזקות רגעית של כלל הסחורות הובילה אותו לרמה הפסיכולוגית אך אין די במהלך יומי בכדי לשמר הרמה.
לעומת זאת, כל עוד הנפט מעל 65 $/חבית המצב מפתיע למדי ואנו מצפים להמשך זליגה מטה לאחר הנחת דשדוש מהשבוע החולף שהתאמתה. כעת בהחלט ניתן להניח כי המגמה השלילית תימשך לאיטה כשרק שינוי מאופ"ק או בדוח המלאים הקרוב יכול לבלום הצניחה.
באירופה הדאקס כצפוי פרץ את סף 10,000 הנקודות וכעת הוא יכול לשוב כלעומת שטיפס. קשה להאשים הגרמנים שרואים יציבות אינסופית מעבר לים, ורצף של למעלה משבועיים ירוק (אסיה) בתמחור הזוי. כשכולם מתומחרים הזוי אין באמת שיכורים, אך הבעיה המרכזית של היבשת היתה ונותרה שוול סטריט עדיפה לאין שיעור. מאחר ואנו מניחים כי ארה"ב לפני תיקון של 1-2% הרי שאירופה תרד אף יותר, ולמעשה התרחיש האופטימי עבור המשקיעים ביבשת הינו דשדוש ברמות הללו ולא מעבר.
למעשה המשקיעים השבוע הופתעו (לרגע) רק מדבר אחד והוא שדראגי לא סיפק הסחורה והבהיר כי לא תהא הקלה כמותית נוספת עד 2015. הערכנו מבעוד מועד כי זו היתה בעיקר משאלת לב ואין לנגיד כל סיבה למהר עם הקלה כמותית בשיא כל הזמנים, אך המשקיעים שציפו (בנאיביות משהו יש לציין) כי הנגיד ידחוף עוד המדדים התאכזבו ושלחו המדדים לירידה חדה של כ 1.5%. רקע לפני שדראגי מאכזב, יצא הנגיד בסדרת ראיונות לצד בחירי הבנק המרכזי ואם בנאום לפיד הדגש היה על מנותק חזור ואמור, הרי שבקרה זה הדגש היה על "תחילת 2015". רוצים לומר, מה אתם מתרגשים? 2015 כבר מעבר לפינה ועוד רגע תבוא הקלה כמותית בחשבון. במידה רבה ניתן להניח כי הנגיד נלחץ מתגובת השווקים, שכן אין כל צפי בחודשיים הקרובים לשום הקלה אך לשמר את הגחלת מעולם לא הזיק ולכן המדדים התאוששו ביום המחרת עם ראלי חסר פרופורציה בשישי אל מול שמירת השיאים בארה"ב.
מה כן התפספס שוב? גרמניה כמובן. מדד מנהלי הרכש בגרמניה צנח מרמת 51.4 נקודות לרמת 49.5 וזו כבר התכווצות. הכלכלה הגרמנית שעד כה האטה כעת נסוגה או נבלמה ובשני המקרים מדובר על חדשות נוראיות ליבשת. ברקע הדברים הללו לא ברור כיצד סבור דראגי כי הקלה כמותית תעבור מול שר האוצר הגרמני היוצא חוצץ ולכן כל עוד לא נראה שיפור בנתונים הגרמנים תהא קורלציה מלאה לאי-הקלה כמותית.
באסיה חוינו השבוע הפתעה עת דירוג האשראי של יפן נחתף ע"י מודיס. אולי כחלק ממשבר 2008 אז הורדות הדירוג הגיעו באיחור מגוחך לאחר קריסות כלכלות מביעים כעת כלכלני הסוכנות אפס אמון בתכנית ההקלה הכמותית הנוספת של יפן. בזמן שהניקיי בשיא של 7 שנים, מבהירים בסוכנות כי ממשלת יפן "רוכשת זמן ולא פותרת בעיות"; "תחזיות הצמיחה אינן ריאליות"; "לא ברור על מה מסתמכות ההערכות ליציאה ממיתון". לא ברור מה גורם למודיס להתיחס כך ליפנים ולא לאירופאים (רווחים של 70% מאירופה 20% ארה"ב בהחלט יכול להסביר העניין...) אך הבעיה המיידית מוסיפה להיות אסיה. אם האירופאים כבר מודעים לבעיות, והאמריקנים בכיוון מעלה, הרי שהיפנים ובמידה לא מבוטלת גם הסינים שוגים באשליות. זה לא ישפיע של שווקי המניות ביבשת באופן מיידי, אך בעיות 2014 באסיה הועתקו ל 2015 ולכן במידה רבה המשבר העולמי הגדול צפוי להתפתח ממזרח ולא ממערב. עד שזאת יקרה, תכניות הדפסה נוספות קונות זמן ומבטיחות לפחות למשקיעים שבריבית אפס הבורסות ישמרו על כוחן, ובכל זאת הרמה הנוכחית בניקיי הינה שורט מובהק המגיע לאחר ההתלהבות וזרימת הכספים מחד, והיעדר תכנית הדפסות נוספת מאידך.
בארה"ב הדשדוש ברמות השיא נמשך במחזורים שהולכים ונעלמים. כך בשישי האחרון מחזור המניות היה נמוך ב 10% מהמחזור הממוצע בחודש האחרון, ובכ 20% מהמחזור הממוצע בחצי השנה האחרונה. האמריקנים לא רואים סיבות לרכוש מניות, ומאידך הנתונים מוכיחים כי העגלה ממשיכה להתקדם לאט אך בעקביות החוצה מהבוץ: מדד מנהלי הרכש של ISM רשם קריאה של 59.3 נקודות לעומת צפי ל 57.5, והשוק האמריקני הוסיף 321 אלף משרות אל מול צפי לתוספת של 185 אלף בלבד.
ובכל זאת ההערכה היתה ועודנה לתיקון של 1-2% והיעדר ראלי סוף שנה. אלו לא המחזורים, ובטח לא הנתונים כמו הקושי למצוא סיבות ממשיות להמשך עליות בוול סטריט. המשקיעים יעדיפו לממש רווחים גם משיקולי מיסוי מאשר לקחת את הסיכון שלאחר שש שנים רצופות של ראלי יקלעו לתיקון שברמות הללו (בשל גובה הנקודות באחוזים) די בתיקון קל של 10% (בהשוואה לראלי) בכדי לשוב כשנתיים אחורה ריאלית.
מניות ומגזרים
ניקיי – פתיחת שורט. הסיבות המרכזיות נכתבו לעיל, כשעם כל הכבוד להדפסות הכלכלה היפנית משתרכת הרבה מאחור בהשוואה לארה"ב ואף בהשוואה לאירופה בה הבעיות ידועות ברובן.
זרח – קיימת בתיק האתר, וכעת מכפילים משקלה. המשקיעים משליכים מניות גז ונפט מבלי להבחין או לברור ואין כל סיבה שחברה שטרם ביצעה את המהלכים המשמעותיים תצלול באופן חד כאחרונת השותפויות המוגבלות.
- ביתר המניות והמגזרים אין שינוי המלצה.
שבוע טוב ומוצלח !