x




אלה

מדד המחירים לצרכן במרץ: מה תחזית הכלכלנים ואיך זה ישפיע על ההשקעות וההלוואות שלכם?

דרג מאמר זה
מחר יפורסם מדד המחירים לצרכן לחודש מרץ, והכלכלנים מצפים למדד לא נמוך - 0.4%-0.3%. מדובר על קצב שנתי של 3.4% שמוכיח שהאינפלציה עדיין כאן. החשש שעליית הדולר (שבינתיים התהפכה) ומלחמת הסחר תוביל לעליית מחירים נוספת, אם כי ישראל באופן יחסי בינתיים מחוץ למשחק. ההשפעה עלייה אמורה להיות נמוכה יחסית.


המדד במרץ הוא מעל התחזית שהיו לפני מספר חודשים, כשבסוף השנה הקודמת העריכו שאחרי ינואר גבוה במיוחד (בגלל עליית המע"מ והעלאת מסים), המדדים ירדו. זה קורה לאט משחשבו ובמקביל הנגיד גם מדגיש כי החששות מאינפלציה לא נעלמו ויותר מרומז שהוא לא עומד להוריד את הריבית בטווח הקרוב, על רקע החשש מאינפלציה גם בשל המכסים ובשל אי הוודאות בקשר למלחמה.


המכסים של טראמפ והתגובות של סין והזיג זגים של טראמפ מכניסים מימד של אי וודאות גם לשערי החליפין, גם לבורסות וגם למדדי המחירים לצרכן. מכסים בהגדרה מעלים את המחירים ואת מדד המחירים, אבל השאלה אם מדובר באירוע חד פעמי או אירוע מתמשך. רוב הכלכלנים מסבירים שזאת לא אינפלציה דביקה, כלומר כזו שמתמשכת ומעלה את המדד הכללי בכל חודש, אלא שזה אירוע חד פעמי - כמו התייקרות חד פעמית וממנה ואיילך המחירים יציבים. עם זאת, עצם אי הוודאות, מכניס את הפירמות למגננה ויוצר עיוותים בשווקים - חברות מזמינות פחות מבעבר, הן מחליטות לעצור השקעות, הן בודקות תחליפים לייבוא וליצוא סחורות. הן מחשבות מסלול מחדש ובזמן הזה הן בסוג של "הולד" שעוצר את השווקים.


זה מוביל להאטה כלכלית ואולי אפילו עד כדי מיתון וזאת עוד לפני שבפועל המכסים יושמו. השבועות האחרונים יכולים להיות טריגר להאטה כלכלית משמעותית שהמכסים רק יגבירו אותה. הבסיס להאטה הוא האי וודאות הכלכלית והעסקית ומשם זה גם יכול לחלחל להשפעות כלכליות רחבות יותר כמו צמצומים ואף פיטורים.


האטה ומיתון משפיעים כמובן על המחירים - הביקושים יורדים והמחירים אמורים לרדת. זה יכול להגיע גם אלינו. ולכן, חשוב להבהיר, התחזיות שניתנות על ידי הכלכלנים כעת הם נכונות לנקודת זמן הזו ומאוד תנודתיות בהתאם לפעולות של הממשלות המרכזיות בעולם - ארה"ב, סין, האיחוד האירופאי ועוד.


את החש מהאטה רואים גם במחירי האנרגיה - הנפט נפל מתחת ל-60 דולר והתאושש בימים האחרונים וחזר ל-61 דולר, ועדיין זו רמה נמוכה מאוד ביחס למחירי בתחילת השנה. הנפט אמור להיות נמוך בממשל טראמפ שרוצה להגדיל מאוד את היצע הנפט, גם עסקית-כלכלית וגם כדי להוריד את מחייר הנפט. במקביל הממשל גם מנסה לשכנע את ערב הסעודית להצטרף אליו בדרך הזו כשהוא מספק לה מתנות אחרות - תוכנית הגרעין של ערב הסעודית ואיך זה קשור למחירי הנפט ולנורמליזציה?


למדד הגבוה יחסית הצפוי במרץ יש השלכות על הכסף שלכם - הלוואות צמודות יתייקרו, השקעות צמודות ירוויחו. בזמן אינפלציה השקעות בנכסים צמודים למדד נותנים לכם תשואה טובה ומבטיחים אתכם מפני זינוק באינפלציה. אבל חשוב להבהיר שהשוק במקרים מסוימים ורבים מגלם זאת - כלומר אם אתם רוצים לקנות אג"ח מדדי כדי ליהנות מהצמדה כי האינפלציה גבוהה, אז צפוי שלצד הריבית שהוא מספק, התשואה תהיה קרובה לאג"ח שקלי. כלומר, הציפיות של המדד כבר גלומות במחירים ומה שישפיע על הכיוון הוא גודל ההפתעה ביחס להערכה הקודמת.

ביזפורטל
קטגוריות
ללא קטגוריה

הערות

מידע ונתוני מסחר -למשתמשים מחוברים בלבד. הרשמה/התחברות