כמה דברים מהלב:
אתמול הייתי עד לשברון לב של כמה משתתפים בצ'ט, ששמו את מיטב כספם על רציו. והודעות עצובות רצו גם על כל מיני ביו למניהן.
אנשים, תעשו לעצמכם טובה - שימו לעצמכם גבולות!
כמובן שהתנהלות כלכלית נבונה זה לא להתקרב למניות האלו. אבל אם מישהו ממש רוצה להמר, ואוהב את האקשן, אז שיהיה במידה. לא לסכן 30% וגם 80% מהכסף כמו שראיתי. סכנו מעט. ממש קצת. רק בשביל הטעם. לא יותר.
שבו עם עצמכם, ועשו חישובים. לא כמה תרוויחו. אלא כמה אתם יכולים להרשות לעצמכם להפסיד. והגבול שתקבעו צריך להיות פלדה. לא להתפתות לבצע "חיזוקים" מעבר לגבול. אחרת תמצאו את עצמכם שוב 80% בפנים. זה מושך.
כל המשתתפים בצ'ט. קחו את העליצות הכללית בערבון מוגבל. אז מה אם X הרוויח, Y עשה סיבוב ו Z המליץ. משפטים כמו "יאללה, אם אתה קונה אז גם אני" הם מתכון למפח נפש. אין כאן "צרת רבים". יש כאן יותר "צרת רבים נחמת שוטים". אם מישהו היה קורא את הצ'ט בלבד, היה בטוח שהמניות המובילות בארץ הן ביוסל, רציו, גבעות וטאוור. סתם משפט שתפסתי היום בצ'ט, מבחור נחמד שגם בטוח שזה נכון: "רציו מתחילה בהמראה עד סופ פברואר". כמה סכנה יש במשפט הזה.
תזכרו את הסיכונים ב"סיבובים". זה ש W הצליח, זה לא אומר שגם אתם תצליחו. וחוץ מזה, אולי W מייפה את המציאות. לכו תדעו. גם הסיבובים, יש להם תכונה להגמר ברע. גם שחקן אמר את זה. קניתם ב 8, מכרתם ב 10. המשיך לעלות, קניתם ב 12, מכרתם ב 14. המשיך לעלות. קניתם ב 16. התרסק ונתפסתם בפנים.
אם כבר החלטתם לקנות, לכל קניה, חשוב לקבוע לה StopLoss. ועדיף במערכת שתומכת בכך, כך שזה יתבצע אוטומטית. דעו לקחת רווח. לא להיות גרידי. אם יש במערכת trailing stop זה הכי טוב. למשפט "אבל זה הגיע לתחתית" אין שום משמעות. מתחת לכל תחתית יש תחתית יותר נמוכה.
לא ללכת שבי אחרי "זה עלה ב 1300%. אם רק הייתי נכנס". אף אחד לא יודע את העתיד. זו חוכמה קטנה מאד להרוויח בדיעבד.
משמעת עצמית זה גם לדעת לראות מישהו מרוויח, ולהגיד "שיהיה לו לבריאות, זה לא בשבילי". לא לקפוץ על כל עגלה. לעבוד בשכל.
תתאמנו ב"לשבת על הגדר". לא תמיד צריך להיות בפנים. גם להיות בחוץ זו מדיניות השקעה נבונה לפעמים. בתעודות סל, לא חייבים ללכת תמיד על "נדל"ן כפול 9000". אפשר ללכת גם על התעודות הלא ממונפות.
שימרו על עצמכם. אף אחד לא יעשה זאת במקומכם.