הי eyal,

כמו שציינתי, בלתי אפשרי לפגוע בי דרך העולם הוירטואלי. אז אל דאגה בנושא זה. פשוט, לא פגשתי את דמותך וחבל היה לי שתקבל רושם מוטעה על Pirate.

ההגיון הוא ללא דופי. למען האמת,( 0.00 , 8.47 ) גם אני בתשובתי התייחסתי בעקיפין להגיון זה (במובן מסויים) -
ציטוט פורסם במקור על ידי pirate צפה בהודעה
ניתן לטעון שבמקרה שלי המשכנתא היתה עדיפה על שכירות בגלל הריבית הנמוכה (וכנראה שבצדק),
כל שנותר לך לשאול - האם הריבית היא הפקטור היחיד ו/או החשוב במחיר הדירה?

אתה כמובן יודע שקניית דירה היא עסק לא כלכלי (ואם לא, אני יכול להוכיח זאת תחת הנחות סבירות) ועדיין אנשים קונים דירות. משמע, קניית דירה היא משהו רגשי ולא שכלתני ולכן קיים ביקוש קשיח לדירות. מה לדעתך יקרה למחירי הדירות אם:
1. הריבית במשק היא 10% ויש 0 היצע של דירות?
2. הריבית במשק היא 0% ויש 0 היצע של דירות?

האם קיים הבדל בין (1) ל-(2)? לטענתי - לא הבדל מהותי, שכן הביקוש הקשיח הוא ביקוש רגשי ולא כלכלי.
לטענתי - זהו בערך המצב בו נמצא השוק. בגלל המחאה החברתית הופסקה כמעט לחלוטין הבנייה ואנו נמצאים בפני cliff של היצע זמין. למעשה, לפני כחמישה חודשים כתבתי את הדברים הבאים (כתוב באתר):
ציטוט פורסם במקור על ידי pirate צפה בהודעה
הי reem,
אני חוזר אליך עם ההבטחה שנעשתה לגבי הערכת שוק הדיור.

בועה כן או בועה לא - זה כבר לא העניין לדעתי.

בשנתיים האחרונות ישנן מעט מאוד התחלות בנייה. בשנה האחרונה אנו נמצאים בתהליך של סיום כל פרויקטי ה-pipeLine שנכנסו לשוק בתקופת הבום (2009-2010) ועד סוף השנה אנו נגיע לאיזה שהוא cliff בצד ההיצע הנבנה. אך, אבוי - למרות הכניסה המאסיבית של יחידות מגורים לשוק (דבר אופייני לסיום תקופת ה-pipeLine) אנו רואים התייצבות בכמות ההיצע החופשי בשוק. משמעו של זה הוא שהקונים נכנסים לשוק ביתר שאת בתקופה האחרונה. אם לא יהייה משהו מאוד מפתיע מצד הממשלה, אני מעריך שבחודשים הקרובים תתחיל לראות סטביליזצייה/ירידה איטית בהיצע החופשי (ההיצע הנבנה ילך ויירד לקראת סיום תקופת ה-pipeLine) ולקראת סוף הקיץ אני מעריך שפתאום יעלם כל ההיצע הנבנה (ה-cliff) וההיצע החופשי ירד במהירות, מה שיקפיץ את המחירים.
תקרא ותחליט בעצמך האם מה שקורה היום דומה למה שנכתב לעיל.
אם התשובה לדעתך היא כן (ולדעתי זו התשובה), תשאל את עצמך 2 שאלות נוספות:
1. האם התחזית שלי קשורה בצורה כלשהי לריבית?
אם התשובה ל-(1) היא לא
2. האם אין זה אומר שהריבית אינה הפקטור הדומיננטי במקרה שלפנינו?

אשאיר לך לענות על שאלות אלו.

בברכה,