ישראל
• בחודש ספטמבר עמד היקף היבוא על 4.2 מיליארד דולר, והיקףהיצוא עמד על 3.6 מיליארד. עפ"י נתוני המגמה חלה ירידה של 5.9% ביבוא ברבעון השלישי בחישוב שנתי, לעומת עלייה בת 3.1% ברבעון השני. הירידה נבעה מירידה ביבוא חומרי גלם, מוצרי צריכה, ומוצרי השקעה, ומעידה על ירידה צפויה בהיקפי הפעילות הכלכלית. היצוא ירד בשיעור של 9.1% בחישוב שנתי עפ"י נתוני המגמה ברבעון השלישי, לעומת עלייה בת 1.9% ברבעון השני. הירידה ביצוא נבעה מירידה בכל רמות הטכנולוגיה.
• בחודש ספטמבר חלה עלייה של 1.4% במספר המשרות הפנויות, לעומת החודש הקודם. מנגד חלה ירידה של כ-0.5% במספר המועסקים הכולל.
• הלמ"ס עדכנה את הערכות הצמיחה של המשק ב-2010, לצמיחה של 4%.
תחזית האינפלציה
חודש אוקטובר צפוי להיות החודש האחרון בסדרת המדדים הגבוהים. לאחר מכן צפויים להגיע כחמישה מדדים אפסיים עד שליליים מתונים.
אוקטובר:
מדד החודש: 0.4
אינפלציה 12 חודשים קדימה: 2.65
אינפלציה 12 חודשים אחורה: 2.4
נובמבר:
מדד החודש: 0.1
אינפלציה 12 חודשים קדימה: 2.65
אינפלציה 12 חודשים אחורה: 2.6
במהלך התקופה הנסקרת עלתה האינפלציה הגלומה בשיעור של כ-0.2 לאורך החלק הארוך, ובכ-0.25 בחלק הבינוני-קצר, על רקע ירידת תשואות בחלק הצמוד של האפיק. העלייה באינפלציה הגלומה באה חרף ירידת שער הדולר, ובאופן עקיף הרבה בגללו. פעילי השוק כנראה העריכו שנוכח המשך האיומים האינפלציוניים שאת חלקם תיארנו בסקירה הקודמת, ירידת שער הדולר תכבול את ידיו של הנגיד מלהשתמש בכלי הריבית ותאפשר לאינפלציה להרים ראש.
ארה"ב
• הצריכה הפרטית – המשך הירידה בקצב עליית המחירים השנתי, והמשך היחלשות הסנטימנט הצרכני אינם מעודדים. יחד עם זאת, המכירות הקמעונאיות גם בנטרול רכבים, מצליחות להתחזק מידי חודש.
• שוק הדיור – שוק הדיור כנראה הגיע לתחתית, אולם ההתאוששות צפויה להיות איטית נוכח כמויות המלאי הצבורות. בינתיים בעיות חוקיות בחלק מהמדינות מעכבות הליכי עיקול נכסים, ומעכבות גם רכישות של נכסים.
• מגזר הייצור– הייצור התעשייתי אכזב בחודש ספטמבר, אולם נתונים מקדימים של מדד האמפייר סטייט מצביעים על התחזקות המגזר, כנראה על רקע היחלשות שער הדולר התומכת בייצוא ובביקושים פנימיים לתוצרת מקומית.
• המלאי העסקי עלה בחודש אוגוסט בשיעור של 0.6% בהמשך לעלייה בת 1% ביולי, ומעל לצפי. זהו החודש השלישי שבו קצב עליית המלאי עולה על קצב המכירות, ויחס המלאי למכירות הגיע ל-1.27. קצב קרוב לקצב הנורמאלי של כ-1.3, ותורם עד כה לתמ"ג וליצירת מקומות עבודה. אולם, המשך בניין מלאי מעבר ליחס זה עלול להפוך את השפעתו, ולהעיק בהמשך הן על התמ"ג והן על שוק העבודה.
• הגירעון המסחרי באוגוסט עלה לרמה של 46.3 מיליארד דולר, למול גירעון של 42.3 מיליארד בחודש יולי, וצפי לגירעון של 44.3 מיליארד. העלייה בגירעון נבעה מעלייה בהיקף היבוא, אשר קוזזה מעט בעלייה בהיקף הייצוא. הגירעון המסחרי התרחב הן במוצרי אנרגיה, והן בנטרולם. הירידה החדה בשער הדולר צפויה להקטין את הגירעון המסחרי בהמשך.
אירופה
• הייצור התעשייתי בחודש אוגוסט עלה בשיעור של 1%, בהמשך לעלייה בת 0.1% בחודש הקודם. העליות החדות ביותר נרשמו ביוון, פורטוגל, סלובניה, ולאטביה. הירידות החדות ביותר היו באירלנד (ירידה של 13.6%), דנמרק, ושבדיה.
• בחודש אוגוסט עמד הגירעון המסחרי על 4.3 מיליארד אירו, בהמשך לעודף של 6.7 מיליארד ביולי. הגירעון נובע מעלייה בהיקף היבוא, אשר קוזזה מעלייה גבוהה פחות בהיקף הייצוא.
• האינפלציה עלתה בשיעור של 0.2% בחודש ספטמבר, האינפלציה ל-12 החודשים האחרונים עלתה לשיעור של 1.8%.
אסיה
• קצב צמיחת התמ"ג הסיני לרבעון השלישי האטה לרמה של 9.6%, לעומת קצב של 10.3% ברבעון השני, וקצב של 11.9% בראשון.
• הייצור התעשייתי בסין צמח בספטמבר בשיעור של 13.3% למול ספטמבר אשתקד, צמיחה נמוכה במעט מאשר בחודש אוגוסט.
• סך המכירות הקמעונאיות צמחו בספטמבר בשיעור של 18.8% למול ספטמבר אשתקד, צמיחה חדה במעט יותר מאשר באוגוסט.
• האינפלציה השנתית בסין עלתה בספטמבר לרמה של 3.6%, למול 3.5% באוגוסט.
• סין העלתה בצעד מפתיע את ריבית הבסיס ב-0.25% לרמה של 5.56%. המשך העלייה בקצב האינפלציה הופכת את ההנהגה הסינית לעצבנית יותר. האינפלציה בסין והודו הן עניין מהותי הרבה יותר מאשר במדינות מערביות, נוכח הפערים באוכלוסיה.
• הייצוא הסיני עלה בספטמבר בשיעור של 25.1%, והיבוא בשיעור של 24.1%, למול ספטמבר אשתקד. קצבי הגידול בהיקפי סחר החוץ הסיני בחודש זה ירדו בהשוואה לאוגוסט.
הזוית המוניטארית
הזוית המוניטארית
בפרוטוקול הדיונים של הריבית לחודש אוקטובר תמכו כל ארבעת חברי ההנהלה בהעלאת הריבית ב-0.25%.
תנאים תומכים העלאת ריבית קרובה:
• הריבית הריאלית עודנה שלילית, ולמעשה העלייה בציפיות האינפלציה במהלך התקופה הנסקרת החזירו אותה אל רמה של מינוס אחוז, ממש כפי שהייתה טרם העלאת הריבית. כל זאת תחת תנאי משק שצפוי לצמוח בשיעור של כ-4% בשנה הנוכחית וכ-3.8% בשנה שלאחר מכן.
• ציפיות האינפלציה הנגזרות משוק ההון עלו אל מעל ל-3% עד מח"מ 6; נתונים שיקשו על הנגיד לא להגיב למשך זמן ממושך.
• בדיוק עכשיו כאשר מתחיל המאבק בין האוצר להסתדרות על גובה עליות השכר במגזר הציבורי, על הנגיד לאותת להסתדרות כי לא ייתן לאינפלציה להרים ראש.
תנאים כנגד העלאת ריבית קרובה:
• למרות ששער החליפין האפקטיבי לא יוסף באופן מהותי, ההתמוטטות של הדולר, וזרימת הון ספקולטיבי קצר מועד לתוך המדינה מהווים איום שיש לתת עליו את הדעת בהחלטות הריבית. הנגיד בוודאי אינו מעוניין לאותת לספקולנטים כי הוא מכביד את הרגל על דוושת הריבית.
• העלאת ריבית נוספת של 0.25% כבר בחודש הקרוב אינה תואמת קצב העלאת ריבית לרמה של 2.7% בעוד 12 חודשים.
• אי הודאות בעולם לא פגה, ותהליך "התנתקות" בין קצבי הצמיחה של כלכלות שונות בעולם צפוי להגביר את אי הודאות על רקע מלחמות סחר ומטבעות העלולות לאיים על המשך הצמיחה בעולם.
להערכתנו, בנק ישראל לא יעלה את הריבית במשק לחודש נובמבר, אולם, תחת תנאים אלה הריבית לחודש דצמבר צפויה לעלות.
המלצות ליועצים
שקלי-צמוד- אנו ממשיכים לראות כי ישנם כוחות חזקים התומכים בעליות מחירים. אולם, לאחר מדד חודש אוקטובר אנו צפויים לסדרת מדדים נמוכה. תחת תחזית זו, ותחת ההנחה כי הריבית לחודש דצמבר תעלה באם תתמיד רמת אינפלציה גלומה גבוהה, אנו מעדיפים את האפיק השקלי.שוב, למעט החלק הארוך של האפיק. שם אנחנו עדיין מעדיפים את האג"ח הצמודות.
מח"מ- הסיכון באג"ח הארוכות עולה ככל שמתקרבים לפרסום תכנית הפד על ההרחבה הכמותית השנייה. אנו ממליצים לסיים את תהליך ההתקצרות שעליו המלצנו בסקירה הקודמת. אנו ממשיכים להמליץ על החלק הבינוני, במבנה הסינתטי.
אג"ח קונצרניות – לאחר תקופה ארוכה של תמיכה ברמת תמחור המרווחים במרבית האג"ח, המשך צמצום המרווחים באג"ח הקונצרניות מעלה את רמת הסיכון באג"ח רבות ובמיוחד בקבוצות הדירוג של A+ ומעלה. למרות שאנו מעריכים כי הסיכון לפשיטות רגל, ו/או הסדרים פחת משמעותית, הרי שהסיכון לתנודתיות וירידות מחירים עולה ככל שהמרווחים יורדים וחושפים את המשקיעים לתגובה לסנטימנט שלילי בשוק, ו/או לסיכוני ריבית.
אנו ממליצים לבנות תיק סינתטי המורכב מאג"ח ממשלתיות מחד, ובצד השני של ה"משקולת" אג"ח קונצרניות מסוכנות יותר בצד סיכון המנפיק, על מנת לקבל את האיזון המבוקש.