בעקבות הדיון האחרון על מניית מכתשים אגן ומניית חברת כור, קיבלתי את השאלה הבאה שחשבתי שיהיה נכון להציג אותה גם כאן בפורום עם התשובה שסיפקתי.

לדעתי חשוב להבין כי ישנם הרבה יותר נתונים בשוק שזמינים לכולם, אך מרבית המשקיעים פשוט לא יודעים כיצד למצוא אותם או אך להתייחס אליהם...

בתשובתי אני מסביר כיצד אני ניגש לניתוח של נייר ואילו גורמים אני לוקח בחשבון מעבר לנתונים פיננסיים. כמובן שישנם גורמים נוספים ויש לבחון כל מקרה לגופו, אך אני חושב כי החשיפה לאפשרויות ולשיקולים השונים יכולה לעזור למשקיעים שעד כה לא גילו את החוזק שבהבנה של נתונים פיננסיים ובחשיבות של קריאה נכונה שלהם.

כמו כן ראוי לציין כי את אותם הבדיקות ניתן להפעיל גם כאשר רוכשים אג"ח (ולא רק עבור מנייה). למעשה ברכישה של אג"ח ישנם יותר נתונים וישנה הגבלה של זמן ההשקעה ולכן , לדעתי, יש בכך אפילו לתת עדיפות על השקעה באג"ח מאשר על השקעה במניות!

וזאת השאלה:

אלון ברכות על הפגיעה,

נכנסתי ממש בקטנה לכור בעקבות דבריך (שער 7900 בערך) שוב אני מצטער שלא השקעתי יותר בגדול (אם הייתי יודע שאתה
30 % מהתיק שם הייתי זורם יותר כי אני לא ממש מתעסק במניות ולכן לא מרגיש מספיק בטוח).

האם יש לך השכלה פיננסית מסודרת שעוזרת לך להעריך שווי חברות
כמו שאתה מגדיר אותו לגבי כור ומכתשים?
לי אין השכלה כזאת ואני מחפש רעיונות טובים איך להעריך שווי כזה. האם אתה מסתמך בעיקר על מכפיל הון במקום לשבור את הראש כמוני ?
אני מנסה לחשב מחיר ממוצע לפחות 5 שנים אחורה כמעין הערכה מושכלת..

אגב, בשביל למצוא שווי שוק לפי מחיר מניה לפני 5 שנים נניח, על מה נכון יותר להסתכל בדוח השנתי, על ההון מניות המונפק והנפרע או ההון הרשום, כי במזור טכנולוגיות שממומנת בעקביות מהנפקות, אני נתקל בהבדל עצום בינהם וההון הרשום נראה לי מטעה ביותר (למרות שאני מבין שהון רשום הוא הרלוונטי לקביעת שווי שוק).
ולתשובה:

היי,

יש לי אומנם תואר שני במנהל עסקים בהתמחות של מימון, אז כן יש לי רקע תיאורטי כולשהו, אך לא הייתי אומר כי יש לי השכלה פיננסית רחבה פורמלית או ניסיון תעסוקתי בתחום.

מהצד השני אני כן מאמין כי בניסיון אישי, דרכי חשיבה ויכולת הבנה וניתוח אני יכול לעקוף בקלות, בכל אחד מהמדדים הנ"ל, את מרבית האנשים בדרג הזוטר והבינוני שמנהלים היום את כספי הציבור - אך זה יותר דעה אישית ממשהו מוסמך (פשוט נותן לנתונים לדבר בשם עצמם).

מחיר ממוצע של 5 שנים אחרונה יכול להטעות במידה רבה במיוחד לאחר המשבר שחווינו. פשוט במקרים רבים כבר לא מדובר באותם חברות.

כך כדוגמה את אפריקה ישראל. ברור לכל כי הרבה מהנכסים ה"טובים" של החברה (פרות המזומנים) נמכרו, תוסיף לכך את מסגרת ההסדר ששינתה את מאזן החוב להון עצמי, ותקבל כי מדובר בחברה שונה לחלוטין מזו שהיתה לפני שלוש שנים.

כך שלהסתכל על המחיר המנייתי של אפריקה ישראל בחמש השנים האחרונות לא מייצג הרבה.

כאשר אני רוצה להעריך שווי אני מסתכל על ההון העצמי ויחסו למחיר השוק של החברה בשקלול של הרווח הצפוי ויחס ההון החוזר (נכסים מול חוב) בטווח זמן קצר וארוך.

כמו כן במקרים רבים אנו יכולים לדעת תוצאות של חברות רבעון קדימה (עוד לפני פרסום הדוחות) מה שמאפשר לדעת אירועים חד פעמיים צפויים.

בשקלול כל הנתונים הנ"ל ניתן להעריך האם החברה נסחרת מתחת לשווי העתידי שלה ומתחת לשווי האמיתי שלה.

שווי עתידי הוא משהו יותר פלואידי והבסופו של דבר השוק לא בהכרח יסכים איתך (פה נעוץ הסיכון במניות בהשוואה לאג"ח).

שווי אמיתי הוא גבול שמאפשר, לי לפחות, שקט יחסי. גם אם השוק לא מסכים איתי בסופו של דבר גורם חיצוני יבחין בעיוות וישקיע או ירכוש את החברה.

ראינו את זה אתמול במכתשים אגן - שנסחרה מתחת לשווי האמיתי שלה וכעת זינקה ונסחרת באיזור מחיר שאמרתי שהוא השווי האמיתי (1800).

ראינו את זה, גם, לפני חצי שנה עם מניית חברת ב. יאיר, שנסחרה ב- 1000 והיתה שווה באיזור 2800-3000. מה שאכן התממש.

כעת כפי שאמרתי אני עדיין רואה את כור כמנייה אטרקטיבית כי אפילו אם מתעלמים מההודעה האחרונה השווי שלי צריך לחצות את 10,000 למנייה, לפחות לפי שווי אמיתי בהתחשב בדוח העתידי (רבעון שלוש) שבו ההפסד מהשקעה במניות קרדיט סוויץ צריך להסגר.