נמשכת ההתאוששות הכלכלית בעולם. ביפן, הכלכלה השנייה בגודלה בעולם, פורסם צפי לגידול בתפוקה התעשייתית בשיעור של יותר מעשרה אחוזים, זאת לאחר ירידה של יותר משלושים אחוז בשנה הקודמת, וכן צפי לגידול בהיקףהיצוא היפני, לאחר מספר חודשים של נסיגות,
בעקבות יפן, התפרסמו גם בסין, בעלת כושר ייצור הגדול פי עשרה מזה שביפן ולכל הדעות מעצמה כלכלית עתידית, מדדים המצביעים על התאוששות מרשימה של התעשייה. מדד מנהלי הרכש בסין חצה באפריל את רף 50 הנקודות, שמסמן את הגבול בין מיתון ובין צמיחה, והמשיך חודש חמישי ברציפות של התחזקות הפעילות היצרנית בסין. חלק מן הרכיבים של מדד זה אף הצביעו על התחזקות מוצקה - מדד ההזמנות החדשות פרץ את רף 50 הנקודות ל-56.3 ומדד ההזמנות ליצוא טיפס ל-51.3.
בשלב זה הגדלת הייצור נעשית תוך צמצום במחירי המכירה של המוצרים (שנמשך שמונה חודשים ברציפות) אך ההערכות שהמשך התבססות המגמה ילווה בעליית מחירים. נתונים מעודדים אתה מתפרסמים שבוע אחר שהתפרסם מדד מנהלי הרכש בארה"ב שרשם עלייה חדה מהצפי ושיקף התמתנות בשיעור ההאטה הכלכלית.
ביקושים הולכים וגוברים למוצרים
התאוששות זו בהיקפי הייצור נתמכת בביקושים הולכים וגוברים למוצרים מצד הצרכנים ברחבי העולם, לאחר חודשים של ירידה בביקושים וצמצוםחד במלאים, שהגיעו לשפל היסטורי ברבעון הראשון של שנת 2009.
תהליך זה של חיסול מלאים מסמן, בדר"כ, את תחתית המיתון הכלכלי ואת חידוש הצמיחה העולמית, שסימניה הראשונים הם הופעת ביקושים למוצרים ושירותים, חידוש תהליך הייצור התעשייתי והגדלת מלאים בכל רחבי העולם. בשלב מאוחר יותר יוגדלו גם ההשקעות מצד חברות ברכוש קבוע, בנדל"ן ובגיוס עובדים.
בסין הופכים את המשבר ליתרון
בסקר שפורסם לאחרונה בסין ציינו 85% מהחברות שהן נפגעו מהמשבר, אך 40% מהם ציינו שהם מתכננים להרחיב את עסקיהם בחו"ל במהלך השנתיים הקרובות.
השקעה בחברות בחו"ל היא חלק מהאסטרטגיה לטווח ארוך של החברות העסקיות בסין, אסטרטגיה ש"נתמכת" גם על ידי ממשלת סין. ההשקעות של חברות סיניות בשווקייצוא הסתכמו בשנת 2008 בכ-130 מיליארד דולר. על פי ההערכות נוכחיות צפויה סין להגדיל את ההשקעות הללו במאה מיליארד דולר עד סוף 2010. כשממשלת סין מחליטה משהו הדבר יבוצע - כך הופכים משבר להזדמנות.
הפסימיים, חלקם חבריי הטובים ביותר, יבטלו במחי יד את הנתונים לגבי ההתאוששות ויסבירו זאת כטעות סטטיסטית, כתוצאה של סיבות עונתיות (האביב הגיע) ובשלל הסברים מנומקים אחרים.
אנו מעדיפים לעקוב אחר ההתפתחויות המרתקות הן במישור הכלכלי ובעיקר בזירה הפיננסית. החושים החדים של הסוחרים בשווקי החוזים, הסחורות, המט"ח ואג"ח כמעט תמיד פגעו. אז למה שלא נלך איתם גם הפעם.
מבחני הלחץ - איפה הלחץ ?
בשבוע שעבר פורסמו תוצאות מבחני הלחץ (העמידות) של המוסדות הפיננסיים ונמצא כי כמחצית מהבנקים ייאלצו לגייס כ-75 מיליארד דולר. זה הכול! (האומנים זה הכול?).
חלק מהבנקים כבר הכריזו על גיוס הסכום. ניהול הציפיות של המשקיעים מצד משרד האוצר האמריקאי היה כל כך מוצלח, שהפרסום לא רק שלא הפתיע את השווקים אלא הגביר את התמיכה במערכת הפיננסית.
הצפי הראשוני ("השמועה") היה לנתונים גדולים באופן משמעותי ועם פרסום "העובדה" התברר למשקיעים, כי המצב גרוע הרבה פחות. יש לזכור שגיוסי ההון הצפויים משמעותם שיפור מאזני הבנקים והגברת יכולתם לגייס הון בעתיד בלי סיוע מצד הממשלה, דבר שיגביר את הנזילות ואת בטחון המשקיעים. וזה מה שמשקיעים צריכים.
נראה שמי שהיו לחוצים ממבחני עמידות אלה היו בעיקר אנליסטים שהיו בעמדת שורט על הבנקים וראו כיצד מחירם על בשבוע הקודם ביותר מעשרים אחוז. ידידיי הפסימיים יטענו בוודאי כי עוד הרבה הפתעות רעות צפויות לנו בשנה הקרובה ויתבססו על ההפתעות של שנת 2008.
אנו לא יכולים ולא רוצים לאמץ גישה זו שמתבססת על התפיסה, שגם שעון מקולקל מראה את השעה הנכונה פעמיים ביממה.
אז מה היה לנו השבוע ?
ריבית הליבור המשיכה לרדת גם השבוע לשפל חדש של 0.94% (לעומת 1.4% בסוף שנת 2008 ו-4.82% בשיא המשבר בחודש אוקטובר). במקביל ירד מירווח ה"טד" ל-0.75%, המצביע על גידול בנזילות הבין בנקאית. זו ירדה השבוע לשפל של עשרה חודשים.
זה אמנם רחוק מרמת ה-0.25% ששררה לפני משבר הסאב-פריים, אבל המגמה ברורה - נכונות מוסדות הבנקאיים להלוות כספים גוברת. נזכיר שוב כי אין שום בעיית נזילות, הבנקים מחזיקים כמות עצומה של כספים ועדיין לא ממהרים לתת אשראי כבעבר, אבל כל עוד יש עלייה בנכונות להלוות כסף, זה עוזר לאווירה בשווקים.
הפחד ירד השבוע ב-9% ל-32 דולר ומתחילת השנה ירד ב-23% ונסחר כעת ברמות הנמוכות מאז ספטמבר, לפני שהמשבר טיפס לשיא, דבר המצביע על רגיעה ברמת העצבנות. אין כעת מניעה מהמדד לרדת לעבר 30 דולר ומשם לעבר רמות המשקפות אמון גובר והולך של המשקיעים.
אין בית ספר טוב יותר משוק ההון. את זה הרגישו היטב על בשרם אלו ש"קנו" פחד ב-80 דולר.
מחירי הסחורות טיפסו החודש ב-6% ל-243 דולר ונראה שמתחזקת כניסת הכספים למדדי הסחורות. אנו ממליצים כבר מספר חודשים על השקעה לטווח ארוך באפיק זה (בשיעור מתון מתיק ההשקעות) והערכנו שהשקעה סביב רמות 200 עד 220 דולר הינה השקעה יוצא מן הכלל, הצפויה להניב רווח מרשים. גם כעת עדיין לא מאוחר להשקיע בסחורות.
אם אכן הכלכלה העולמית נמצאת בשלבים האחרונים של המשבר, אזי יציאה מהמשבר תלווה בביקושים (ריאלים ופיננסיים) לסחורות ובעליית מחיריהם. יש לזכור גם שזהו מכשיר השקעה מצוין להגנה מפני האינפלציה, הצפויה, עפ"י הערכות קיימות להתפרץ בעולם עם סיום המשבר.
מבין הסחורות בלטו במיוחד הכסף שמחירו זינק ב-12% והנפט הגולמי שמחירו טיפס ב-11% לשיא של ששה חודשים - 59 דולר.
זינוק זה מיוחס לציפיות להתאוששות הכלכלה העולמית. כעת עשוי מחיר הזהב השחור לטפס לעבר 62 דולר. זו עדיין פרמיית סיכון גיאופוליטית סבירה ביחס למחיר הכלכלי של חבית נפט גולמי (להערכת כלכלנים 50 דולר) ולעולם שמראה סימני יציאה ממיתון כבד. התגברות סימני הצמיחה בעולם צפויים לעודד ביקושים ספקולטיביים לנוזל השחור.
הזהב עלה ב-3% ל-914 דולר ופרץ כלפי מעלה מתוך ערוץ יורד למרות אווירה החיובי בשווקי המניות. מישהו אוסף זהב. וזה לא רק ממשלת סין שהודיעה לאחרונה שהיא מתכוונת להיות שחקן מרכזי בתחום רזרבות הזהב וחשפה עתודות זהב שמזכות אותה
במקום החמישי בעולם, לפני שווייץ.
הצטיידות זו, במטבע הקשה ביותר בעולם, מהווה גיוון מטבעי בעל חשיבות ותומכת באסטרטגיה של ממשלת סין להפוך למעצמה כלכלית עולמית.
אנו סבורים שהזהב הוא מכשיר הגנה טוב הן מפני ירידות באפיק המנייתי והן מפני קטסטרופות כלכליות-ביטחוניות. על כן, כל חולשה משמעותית במחירו מהווה הזדמנות השקעה מצוינת למשקיע הסבלן, כחלק קטן מאפיק ההשקעה המנייתי. ציינו מספר פעמים כי מחיר של 870 דולר נראה קנייה טובה. פריצת רמת 956 דולר תחזיר את רף אלף הדולר למשחק. מישהו אמר אלפיים ??
מחירי ההובלה הימית בעולם- עוד סימן חשוב להתאוששות הכלכלית- אלה טיפסו השבוע ב-23% ומתחילת השנה ב-180%. בענף מדווחים על התעוררות הביקוש להובלה בצובר ומצביעים על סין כגורם פעיל בהובלת סחורות, מה שמעלה את מחיר ההובלה, לאחר שצנחו ביותר מתשעים אחוז בשנת 2008. (כל הדרכים מובילות לסין, לא לרומא).
שוק האג"ח בארה"ב- המשקיעים מסיטים כספים מאגרות חוב לעבר מניות. השבוע זז כל עקום התשואה כלפי מעלה. משקיעים החלו לצאת גם מאג"חים קצרים לחודש, שנחשבו מקלטים בטוחים. תשואות אג"ח ממשלת ארה"ב לעשר שנים מטפסות ל-3.3% ולשלושים שנה כבר ב-4.3%.
שיפוע עקום התשואה בשיא של 370 נ"ב. מבנה זה של עקום תשואה יהיה חיובי עבור הסקטור הפיננסי אבל בלי שום ספק צפוי לפגוע בעתיד בצמיחה הכלכלית של הסקטור העסקי.
עלייה בציפיות האינפלציה בארה"ב- מחירי אגרות הצמודות לאינפלציה (Tips) עולים בשיעור גדול יותר ממחירי אג"ח ממשלת ארה"ב, דבר שמצביע על גידול בציפיות האינפלציה.
היחלשות הדולר בשווקי המט"ח העולמיים - הפאונד הבריטי הבקיע את רמת ה-1.50 דולר והמשיך לעבר 1.523 דולר, רמתו הגבוהה מאז ינואר. מאז השפל של 1.37 שנקבע במרץ, התאושש הפאונד ביותר מעשרה אחוזים.
הכלכלה הבריטית שרויה במיתון העמוק ביותר מאז מלחה"ע השנייה ולהערכתנו אין עדיין סימני התאוששות. אבל הסיפור המרכזי בזירת מט"ח הוא התחזקות האירו ב-2.8% ל-1.364 דולר. בשני המקרים מיוחסת ההתחזקות לצעדים שנקטו הבנקים המרכזיים שלהם בשווקי האג"ח המקומיים שמטרתם הגברת הנזילות. השבוע ינסו הסוחרים להבקיע, בפעם השלישי מתחילת השנה, את ההתנגדות ב-1.367 דולר. אם יצליחו יסמן הדבר את המשך התחזקות היורו לעבר רמת 1.4 דולר.
מתחזק המומנטום גם בשוק המניות התל אביבי
ת"א-25 - נחנך קו 900
רק לפני שבועיים נפרץ רף 800 הנקודות. פריצה זו בעלת משמעות רבה להבנת התנהגות המשקיעים בטווח הקצר. ציינו בסקירות הקודמות כי לפריצת התנגדות יש משמעות פסיכולוגית רבה כי היא משקפת יכולת מוכחת של הקונים לגבור על המוכרים במאבק סביב רמת מחירים מסוימת, שקשה היה להבקיעה בפרק זמן מסוים ולהביא את השוק לרמת שיווי משקל גבוהה יותר. דינמיקה זו בין מוכרים וקונים, היא השפה של השוק ויש בה המון דיאלקטים וניואנסים שחשוב מאד שכל משקיע יכירם, גם אם הוא כלכלן אואנליסט מאקרו.
פריצת רמת 800 הנקודות לוותה גם בהבקעת עקומת ממוצע הנע למאתיים ימים. זהו מתנד שמשקף בעיני משקיעים רבים את רמת שיווי המשקל הדינאמית הנתפסת בתודעה של המשקיעים. על כן הבקעת רמה זו מסמנת שינוי תפיסתי מהותי בקרב המשקיעים שצפויים להסיט כספים לעבר אפיק זה. מחזורי המסחר אכן גדלו, דבר שמסמן עניין גובר מצד המשקיעים בשוק, שמהותו איסוף סחורה. המשקיעים, בעיקר מוסדיים, אך גם פרטיים מסוג ה-Early Adopters מגדילים חשיפה למניות. ואכן, מדד ת"א-25 טיפס ל-850 נקודות. כעת סומן היעד הבא 900 נקודות.
הגודל בהחלט לא קובע, להיפך
גם בשבוע החולף, כמו בראלי, בלטו מניות מדד ת"א-75. מדובר ב-75 חברות מובילות במשק הישראלי שאינן ענקיות כמוטבע, הבנקים הגדולים, חברות התקשורת והסלולר, האנרגיה וחברות האחזקה הגדולות אך עדיין מהוות חברות אלה חלק לא קטן מהפעילות הכלכלית במשק. ברשימה זו נכללות חברות מכובדות כמו: קבוצת דלק, הבנק הבינלאומי, כור, קבוצת אידיבי אחזקות, רבוע כחול, מלונות דן, כלל ביטוח, הוט, שיכון ובינוי.
יציאת המשק הישראלי מהמשבר הכלכלי צפויה להשפיע על ענפי משק רבים, על חברות גדולות כקטנות.עשרות חברות מצוינות אלה צפויות ליהנות מפרי תוכניות הבראת המשק ולהציג צמיחה מרשימה.
גם העובדה שאין כיום במניות ת"א-25 "לידר" בולט כבעבר (טבע ואגיס, כימיקליםוחברה לישראל, קבוצת דלק ואפריקה ישראל) מעודדת הסטת כספים לרשימה של מניות השורה השנייה והשלישית (היתר).
הפוטנציאל גלום במניות השורה השנייה, ומה עם היתר ?
מתחילת השנה הניבו מניות ת"א-75 75% לעומת עלייה של 30% "בלבד" במניות הכבדות. מדד ת"א 75 טיפס לרמת 561. לפני שבועיים ציינו ש"יעד מחיר של 566 אינו נראה מוגזם ושיעד שאפתני יותר שוכן מעל 600, הקרוב למחירם הכלכלי 670." אנו עדיין דבקים בכך.
מקובלת התפישה שהמשקיעים מסיטים כספים לעבר המניות היותר קטנות עקב הפוטנציאל הגדול יותר הגלום בהן. בשיאן נסחרו מניות אלה במחיר 1,100 אך ירידה חדה בשיעור של יותר מ-70% דרדר את מחירם לשפל 320 נקודות. הרבה יותר מהירידה בשיעור של 52% שספגו מניות ת"א-25. בעידן שלפני משבר הסאב פריים נשמר פער בשיעור של 15% עד 20% בין מדד המניות הכבדות (ת"א 25) ובין אחיותיהן הקלות יותר. המשבר האחרון דרדר את מחירי מניות ת"א 75 לכמעט מחצית ממחירי המניות הכבדות. גם כיום פער של 34% נחשב מוגזם לכל הדעות ומצביע על פוטנציאל העליות הקיים במניות אלה.
מניות הבנקים – יעד השקעה מועדף לקראת סיום המיתון
מומנטום חיובי – המשקיעים חוזרים לבנקים ובגדול
מניות הבנקים טיפסו השבוע בשיעור 3.5%, כשהמנייה הבולטת היו בנקפועלים ומזרחי שזינקו ביותר מארבעה אחוזים. השבוע פרץ מדד הבנקים את רמתו הממוצעת מאז תחילת 2008. הדבר מסמן שינוי בתפיסת המשקיעים שחוזרים לרכוש מניות הבנקים לאחר שהכזיבו אותם במשך כמעט שלוש שנים. מתחילת השנה עלו מניות הבנקים בשלושים ואחד אחוזים אך עדיין הן נסחרות בכחמישה עשר אחוזים מתחת לשווים הכלכלי.
לתושמת לב - השקעה על פי השיטה הטכנית מחייבת לימוד והיכרות עם שיטת הניתוח הטכני. שיטת זו מתבססת על הסתברויות סטטיסטיות התקפות במספרים גדולים. כל המלצה שפורסמה במסמך זה עשויה להתגלות כשגויה. השיטה עשויה להוכיח את עצמה רק במספר רב של ניסיונות. כל רכישה או מכירת ניירות ערך על בסיס השיטה הטכנית הינה על אחריות המשקיע בלבד. מומלץ להיעזר גם בשיטות ניתוח אחרות מלבד השיטה הטכנית. הגישה הטכנית איננה ישימה במצבים קיצוניים כמו משבר ממשלתי, מלחמה, פיגוע טרור, מפולת גלובלית וכדומה.