מאקרו ואגרות חוב

> התשואות לפדיון ממשיכות לרדת - ממליצים לקצר מח"מ ועל האפיק השקלי.
> השיפור בשיעור האבטלה מוביל לעליות באפיק הצמוד למדד ולעלייה בציפיות האינפלציוניות.
> לאור הנתונים החיובים רשמה השבוע מחיר אגרת החוב ל-10 שנים של ממשלת ארה"ב ירידה במחיר ועלייה בתשואה.
> האפיק הקונצרני לא עוצר לרגע וממשיך בטיפוסו כלפי מעלה.
> החברות ממשיכות להנפיק ולנצל את חלון ההזדמנויות ולגייס בריבית נמוכה.

מניות

> שבוע הסחר צפוי להיפתח באופן חיובי על רקע העליות של סוף השבוע בוול סטריט כאשר מניות הגז והנפט ימשיכו לרכז עניין.
> שוק המניות נותר מעניין על אף שרמת הסיכון עדין גבוהה.
> נותרים בהעדפה למניות שמחלקות דיבידנדים עם תשואת דיבידנד גבוהה וממליצים לנהוג בסלקטיביות



אגרות חוב:

שבוע המסחר החולף באפיק הממשלתי המקומי התאפיין בהמשך ירידה של התשואות לפדיון באפיקים הצמוד והשקלי בכל הטווחים. לאור רמת התשואות לפדיון הנמוכות מבחינה היסטורית, אי הוודאות הקיימת בשווקים ועליית הסיכון שבאחזקת אגרות חוב ארוכות המושפעות מתנודתיות התשואות בארה''ב, אנו ממשיכים להמליץ על קיצור למח''מ בינוני (משך חיים ממוצע) תוך המשך העדפה של האפיק השקלי על פני הצמוד.

בהמשך למגמה של השבועות האחרונים, בהם פורסמו נתונים חיובים לגבי המשק הישראלי כדוגמת עלייה בקצב הצמיחה השנתי ועדכון כלפי מעלה של המדד המשולב, השבוע פורסם כי שיעור האבטלה במשק ירד מרמה של 7% ברבעון הראשון ל-6.2% ברבעון השני (לא רחוק מהשיעור הנמוך ביותר שנרשם בישראל לפני כשנתיים - 5.9%). השיפור בשיעור האבטלה עשוי להביא ללחצים אינפלציוניים דרך לחצים להעלאת שכר העובדים, מה שמוביל השבוע לעליות באפיק הצמוד למדד ולעלייה בציפיות האינפלציוניות לרמה של 2.7%-2.9%.
בסיכום שבועי, מדד אגרות החוב הממשלתיות הצמודות למדד רשם עלייה נאה של 0.5%, כשלעומתו מדד אגרות החוב הלא צמודות בריבית קבועה עלה בשיעור מינימלי של 0.1%.

במבט לעולם
בעקבות חששות המשקיעים ממצב הכלכלה האמריקאית ואפשרות להאטה משמעותית בקצב הצמיחה, גוברת התנודתיות באגרות החוב הממשלתיות האמריקאיות כך שכל נתון מאקרו שלילי מוביל ישירות לירידה חדה של התשואות לפדיון (שביקרו כבר השבוע ברמות של 2.4%-2.5%), כאשר נתונים חיובים מובילים מייד לתוצאה ההפוכה. השבוע, פורסמו מספר נתונים חיובים לגבי הכלכלה האמריקאית, בניהם נתוני ה-ISM היצרני שהצביע על גידול בפעילות הכלכלית של התעשייה, מדד אמון הצרכנים של מישיגן שהפתיע לחיוב, עלייה במחירי הדירות וירידה קלה במספר התביעות לאבטלה. לאור הנתונים החיובים רשמה השבוע מחיר אגרת החוב ל-10 שנים של ממשלת ארה"ב ירידה במחיר ועלייה בתשואה לרמה של 2.7%. פער התשואה בין האגרת האמריקאית למקבילתה הישראלית ל-10 שנים הצטמצם השבוע ועומד על רמה של 155 נקודות בסיס.

האפיק הקונצרני לא עוצר לרגע וממשיך בטיפוסו כלפי מעלה, כאשר מדד התל בונד 60 רשם השבוע עלייה של 0.6% ומדד התל בונד השקלי רשם עלייה נאה של 0.4%. המרווח בין מדדי התל בונד ירדו השבוע אל מול מקבילותיהן הממשלתיות.

קצב הגיוסים בקרנות הנאמנות המתמחות באפיק הקונצרני עליה מדרגה השבוע כשבסיכום שבועי נרשמו גיוסים של כ-600 מיליון ₪. נציין, כי בחודש אוגוסט זכו קרנות אלה לגיוסים גבוהים במיוחד של כ-2.7 מיליארד שקל - הגיוס החודשי הגבוה ביותר מאז מרץ 2010. העלייה בקצב הגיוסים נובעת בין השאר מכניסת כספים לקרנות אג"ח כללי מנוהלות, בדגש על קרנות מסוג 90/10.
גם שוק ההנפקות ממשיך לרתוח וחברות רבות מנסות להנפיק חוב והון מהמשקיעים. השבוע, לאחר טלטלות לא פשוטות, עברה בהצלחה ההנפקה של חברת אלעד קנדה שגייסה 257 מיליון ₪ מהמוסדיים ומהציבור. בשבוע הקרוב צפויות הנפקות רבות נוספות, בניהן של בנק הפועלים ולאומי, דמרי, כמעט חינם, ויתניה, אמפל ועוד, מה שמלמד שהחברות ממשיכות לנצל את חלון ההזדמנויות ולגייס בריבית נמוכה יחסית.


מניות: כלכלני מיטב

שוק המניות נותר מעניין על אף שרמת הסיכון עדין גבוהה
שבוע חיובי במיוחד נחתם בוול סטריט על רקע נתוני מקרו חיוביים, מה שהשפיע לחיוב גם על שוק המניות המקומי ושלח את מדד ת"א 25 לעליה של 1.6% לרמה של 1,157 נקודות.
שבוע המסחר הנוכחי הוא מקוצר בשל חופשת ראש השנה וצפוי להיפתח באופן חיובי על רקע העליות של סוף השבוע בוול סטריט כאשר מניות הגז והנפט ימשיכו לרכז עניין בעקבות הדיווחים על סיכוי למציאת גז ברשיונות הקידוח "מירה" ו"שרה".

בסיכום שבועי, מדדי המניות סיימו בעליות שערים כאשר מדד ת"א 100 עלה ב-1.9% ומדד ת"א 75 התחזק ב-3.2%. היתר 50 הוסיף 0.5% לערכו, התל-טק 15 טיפס ב-3.1%, מדד הנדל"ן 15 עלה ב-1.2% ומדד חיפושי הנפט זינק השבוע ב-14% !! לעומת זאת, מדדי הבנקים והביומד היו היחידים שנחלשו ב-0.3% וב-0.7%, בהתאמה.

שוק המניות המקומי ימשיך להיות מושפע בעיקר מהתפתחויות מקרו כלכליות בישראל ובעולם כפי שראינו זאת היטב בשבועות האחרונים בכלל והשבוע בפרט. אנו ממשיכים להאמין כי שוק המניות מעניין להשקעה על אף רמת הסיכון שעדין גבוהה בשל החשש מהתפתחויות שליליות בכלכלה העולמית. כמו כן, נתוני המקרו בישראל ממשיכים להיות חיוביים ומעודדים.

כאמור, לטווח הבינוני-ארוך, שוק המניות זול יותר מאשר יקר ורמת המחירים היא אטרקטיבית. הריבית צפויה להישאר נמוכה בינתיים ומיעוט האלטרנטיבות בשוק האג"ח תומכים במגמה חיובית בשוק המניות ואנו מאמינים שזוהי האלטרנטיבה העדיפה כרגע. אנו נותרים בהעדפה למניות שמחלקות דיבידנדים עם תשואת דיבידנד גבוהה וממליצים לנהוג בסלקטיביות. עם זאת, בשל הסיכונים שאי אפשר להתעלם מהם, מומלץ ליצור הגנה על תיק המנייתי ע"י רכישת אופציות PUT, אבל רק מפני ירידה חדה במיוחד.

מניות במרכז
בנק לאומי פרסם את הדו"חות הכספיים לרבעון השני של 2010 ובהם שוב הרווח הגבוה במערכת הבנקאית: לאומי סיים את הרבעון עם עלייה של 30% ברווח הנקי שהסתכם ב-660 מיליון שקל. הרווח מפעולות רגילות הסתכם ברבעון השני ב-478 מיליון שקל לעומת רווח דומה של 480 מיליון שקל ברבעון המקביל. התשואה על ההון הסתכמה ב-12.1% לעומת תשואה של 11.1% ברבעון המקביל. הבנק אישר חלוקת דיבידנד בסך 500 מיליון שקל בגין רווחי המחצית הראשונה של 2010. עם זאת, התוצאות מהפעילות הבנקאית היו יחסית חלשות ולפי החישוב שלנו התשואה על ההון מפעילות בנקאית הסתכם בכ-7% ברבעון.

בנק דיסקונט הרוויח 158 מיליון שקל ברבעון השני של 2010 - צניחה של 53%, בשל לירידה בהכנסות התפעוליות וירידה ברווחים מקופת הפיצויים אך גם בשל ירידה של 3.4% בעמלות במחצית הראשונה של 2010 כתוצאה מירידה בהכנסות מדמי ניהול חשבון ומכרטיסי אשראי. סיבה נוספת לירידה ברווח היא קיטון בהכנסות דיסקונט מהחברות הבנות, בעיקר בשל אחזקותיו בבנק הבינלאומי ובחברת כרטיסי האשראי כאל. התשואה על ההון הסתכמה ב-6.3%. דיסקונט הציג עלייה של 4.6% בהוצאות התפעוליות במחצית, בעיקר בשל גידול בהוצאות השכר. נראה, כי היום הבנק משלם מחיר כבד על צמיחה מהירה מדי בשנים 2005-2008.
בשורה התחתונה: ניתן להציף ערך בדיסקונט, אבל אנחנו מחכים להצהרת כוונות (ויכולת ביצוע) מצד בעלי השליטה ולכן עדיין מוקדם להעלות המלצה. המשקיעים צריכים לחכות להנפקת הזכויות והשקת התוכנית האסטרטגית הרב שנתית. המשך הסטאטוס קוו אינו מבשר טוב לשווי המניה.

הבנק הבינלאומי סיים את הרבעון השני של שנת 2010 עם רווח נקי של 86 מיליון שקל - צניחה של 38.5% לעומת הרבעון המקביל אשתקד. את החצי הראשון סיים הבנק עם רווח נקי של 215 מיליון שקל - ירידה של 13% לעומת המחצית הראשונה של 2009. לעומת זאת, חל שיפור בהכנסות אחרות וירידה מתמשכת בהפרשה לחומ"ס שהצליחה לחפות על הכנסות המימון המאכזבות. בשורה התחתונה התשואה על ההון הגיע ל-5.3% על בסיס שנתי ברבעון.

רווחי חברת אי.די.בי אחזקות, צנחו ברבעון השני ב-93% ל-50 מיליון שקל בלבד. עיקר הירידה ברווח נובעת מהיעדר מימושים מהותיים על ידי כור תעשיות, במניות בנק ההשקעות השווייצי קרדיט סוויס, בו היא מחזיקה בכ-3.24%. את המחצית הראשונה של 2010 סיימה אי.די.בי אחזקות ברווח נקי של כ-1.1 מיליארד שקל לעומת 1.2 מיליארד שקל בתקופה המקבילה. בעקבות התוצאות תחלק החברה את הדיבידנד של 108 מיליון שקל לבעלי מניותיה.

קבוצת דלק, פרסמה את תוצאותיה לרבעון השני ולמחצית הראשונה של השנה, מהן עולה כי החברה סיימה את הרבעון עם ירידה של 71% ברווח הנקי, לעומת הרבעון המקביל ל-64 מיליון שקל. את המחצית הראשונה של השנה סיימה עם קיטון של 29.2% ברווח הנקי לעומת התקופה המקבילה, ל-269 מיליון שקל.

פרטנר דיווחה על עלייה של 10% בהכנסות שיא ברבעון השני ל-1.67 מיליארד שקל. הרווח התפעולי של החברה עלה ב-9% ל-474 מיליון שקל והרווח הנקי צמח ב-2% ל-293 מיליון שקל.

ומעבר לדו"חות..
בית המשפט לערעורים בוושינגטון פסק לרעתה של טבע במשפט פטנטים על התרופה אוויסטה (Evista) לטיפול בהידלדלות עצם (אוסטיאופורוזיס) ואישר את פסק הדין שקבע כי הפטנט שמגן על התרופה שפיתחה חברת אלי לילי תקף עד מארס 2014. טבע תהיה מנועה מלשווק גרסה גנרית של התרופה, אשר מכירותיה בארצות הברית בשנה האחרונה הסתכמו בכ-682 מיליון דולר.