אתמול
אז זהו, שאתמול לא היה חריג. הוא פשוט המשך של מה שרואים כבר שלושה חודשים בערך, ומה שהיה ברור שיקרה (אבל לא בדיוק היה ברור לנו מתי השוק יראה את זה) כבר לפני שנה ויותר: ההאצה בצמיחה העולמית במחצית השניה של 2009 ובראשונה של 2010 הונעה ע"י גורמים חד פעמיים וע"י הנשמה מלאכותית. זה לא היה אמיתי, זה לא יכול היה להיות אמיתי. עכשיו השאלה היא רק אם זה שורש או W.
• ירידות (לא היסטריות עדיין): 1.5% ב-S&P, 1.7% ביורוסטוקס, 1.8% בת"א 100
• ירידה המרשימה הרבה ביותר בתשואות על אגרות לעשר שנים: 2.5% בארה"ב, 2.17% בגרמניה, 4.28% בישראל לפני הירידות בעולם
• ירידת התשואה על האגרת האמריקאית לשנתיים ל-0.5% - הרמה הנמוכה ביותר אי פעם
• ירידת מחיר הנפט לפחות מ-72$ - רמת שפל של 11 שבועות. נוציא עדכון של תחזיות המדד שלנו בסוף החודש.
• המשך התחזקות הין מול הדולר – בעקבות קיפול פוזיציות הקארי-טרייד.
כמה נתונים והתבטאויות של בכירים אתמול גרמו לכך:
נתון חריג מתחום הדיור
ירידה בת 27% במספר הדירות שנמכרו בארה"ב – הירידה החודשית החדה ביותר מאז הוחל במדידה לפני יותר מארבעים שנים - לרמת שפל של 15 שנים. עוצמת הירידה היתה חדה פי שניים מהצפי.
התוכנית שהעניקה הטבת מס לרוכשי דירות הסתיימה. מי שרצה לנצל אותה הקדים רכישות בחודשים קודמים (למרות שקשה להבחין בחודשים אלו בקפיצה חד פעמית ברורה). באופן טבעי, מי שהקדים רכישה על מנת לנצל את ההטבה, לא יקנה עוד דירה חודש אחרי. [הצד החיובי: היקף המכירות לא אמור להמשיך ולקרוס.]
שלא כמו תוכניות תמרוץ אחרות של הממשל: למשל, החזרי המס והפחתות המס שבוצעו עוד בשלהי כהונתו של בוש, שמטרתן היתה להניע את גלגלי המשק באמצעות הנשמה מלאכותית חד פעמית של מזומן שיילך לצריכה פרטית, המקרה של תוכניות התמרוץ שנועדו לעודד רכישה של דירות, שונה לחלוטין.
לתוכניות בתחום הצריכה הפרטית היה סיכוי להצליח (אם כי רק אנשי ה-V באמת האמינו בכך. אנשי השורש, ה-W, ה-U וה-L, הנידו ראשם בצער). לתוכניות שנועדו לעודד רכישה של דירות למגורים – לא היה סיכוי.
בארה"ב יש עודף ענק של דירות ללא ביקוש (בדיוק המצב ההפוך מישראל). ייקח שנים של התחלות בניה אפסיות ושל גידול אוכלוסיה עד שייווצרו מספיק משקי בית חדשים בשביל להוריד את המלאים שם. תוכנית תמרוץ לרכישת דירה לא מייצרת משפחה חדשה. היא מקדימה רכישה של דירה שממילא היתה נרכשת, או מייצרת עדיפות לרכישה על פני מגורים בשכירות. אולם להעדפת רכישה אין כל השלכה מקרו כלכלית. בין אם המשפחה גרה בדירה שבבעלותה ובין אם היא בבעלות משכיר, מלאי הדירות לא השתנה. גם לא הביקוש וההיצע לדירות, ולכן – גם לא מחיר הדירה.
להערכתנו, וזו הערכה עליה אפשר להתווכח: מחירי הדירות בארה"ב ישובו לרדת.
עוד הערכה - של גרינספן: אם מחירי הדירות בארה"ב ישובו לרדת, ארה"ב תשוב למיתון.
עוד הערכה - שלנו: תוכנית ענקית של מימון מחדש של משכנתאות נמצאת בדרך. לא כדי להציל את ענף הנדל"ן למגורים בארה"ב, וגם לא כדי להציל את הבנקים (כמו בסיבוב הקודם). אלא כדי להציל את הצרכן האמריקאי, כלומר, את המשק האמריקאי. כלומר, את העולם.
עדכון תמ"ג רבעון שני בדרך
הנתון של מכירות הדירות אתמול נפל על פעילים שנמצאים כבר בחרדה מפני עדכון כלפי מטה של נתון התוצר לרבעון השני, שיפורסם ביום שישי. ההערכה היא שהאומדן הראשון שהיה לצמיחה של 2.4%, יעודכן ל-1.5%.
האמת, שכולם כבר מדברים על העדכון הזה מספיק זמן, בשביל שאולי הוא יעבור בשקט (אם לא יהיה עדכון חריף יותר).
מה שכן קורה בקצב הולך וגובר, זה עדכון תחזיות צמיחה קדימה כלפי מטה. כפי שכבר כתבנו במיילים קודמים, הפד יעדכן את הערכות הצמיחה ל-2011 בצורה משמעותית. סביר שנשמע התיחסות לעדכון הקרוב ביום שישי בג'קסון הול בכינוס השנתי של ראשי הפד (וודסטוק של אנשי החליפות והגרפים). לבנק ישראל אין מועדי עדכון קבועים, אבל אנחנו מעריכים שגם העדכון שלהם קרב. עדכון תחזית ע"י משרד האוצר מסובך הרבה יותר, ולא ייעשה לפני שהתקציב יעבור.
שלל התבטאויות לא נעימות לאוזן אתמול
• סטיבן רואץ' יו"ר (לא פעיל) מורגן סטנלי באסיה וכלכלן מאוד נחשב שראה את המשבר של 2008 מגיע הרבה לפני אחרים (אבל אין לו יחסי ציבור כמו לאחרים), טען אתמול שהפד בדרך לבצע את אותן טעויות שגרמו למשבר מלכתחילה. הוא טוען שהם בהכחשה לגבי תרומתם לניפוח בועות – התרומה בעבר, והנוכחית.
• ג'וזף שטיגליץ, זוכה פרס נובל לכלכלה, שגם כן ראה את הנולד (אבל אין לו מבטא תורכי), אמר אתמול שאירופה בסכנה ל-W, בהתיחסו לתוכניות הפיסקליות מרחיקות הלכת שלהם.
• בכיר בבנק המרכזי האנגלי הזהיר מפני סכנה ל-W בבריטניה. הוא הוסיף שהסיכוי למשבר חוזר "אינו טריוויאלי".
עוד משהו אתמול
S&P הפחיתה את דירוג האשראי של אירלנד מ-AA ל-AA מינוס עם תחזית שלילית, עקב העלות הגבוהה של תמיכה במערכת הפיננסית באירלנד. מודיס הפחיתה את הדירוג כבר לפני חודש.
לקראת גל חוזר של צעדי מדיניות מרחיבים בעולם
• ארה"ב כבר החלה לרכוש אגח מדינה שוב.
• אנחנו מצטרפים לדעת מיעוט שאומרת שהרכישות לצורך שמירה על גובה קבוע של שתי טריליון דולר במאזן, לא יספיקו לה והיא תכריז על הגדלת המאזן בסדר גודל של עוד טריליון דולר.
• עוד הערכת מיעוט שלנו: ארה"ב בדרך לתוכנית פיסקלית גדולה חדשה. לא לפני נובמבר – אז מתקיימות הבחירות לקונגרס, בהן הדמוקרטים הולכים לנחול מפלה מוחצת. רוב רפובליקאי מסיבי יקשה מאוד על תוכניות פיסקליות, אבל בגלל תחזית המקרו העגומה שלנו, אנחנו מעריכים שלא יהיה מנוס ואפילו הרפובליקאים בסוף יצביעו בעד. מה שכן, רוב רפובליקאי ידאג לזה שהתוכנית תבוצע רק כשהמצב כבר ממש(!) יהיה קשה.
• אנו נוטים לחשוב שהתוכנית תתמקד בתחום של המשכנתאות, אבל זה כבר באמת הימור רחוק.
• ב-BOJ שוקלים הרחבה של תוכנית הלוואות בשביל להחליש את הין.
• ההערכה היא שבברזיל לא יעלו יותר את הריביות, לאחר העלאה של שתי נקודות אחוז תוך ארבעה חודשים.
השנים הבאות
אנשים עדיין ממוקדים בהתפתחויות האחרונות, ועדיין פה ושם תשמעו זעקות הסטריות של אנשי V שטוענים שעוד יתברר שהם צדקו, כך שעדיין לא מנתחים את השפעת הסיפור הנוכחי על השנים הבאות. בדיוק כשם שלקח זמן, שבו כולנו היינו עסוקים בניתוח ההתפתחויות היומיומיות של המשבר, עד שהכלכלנים התחילו לדבר על היציאה מהמשבר ונחלקו לאסכולות השונות של האותיות.
הנה יריית הפתיחה שלנו לדיון על עתיד האנושות אחרי שגם הגל הזה יעבור: אנחנו בדרך לשנים של ריביות נמוכות.
יש לכך השלכות מרחיקות לכת מאוד על הרבה מאוד תחומים:
• משברי פנסיה במדינות המתועשות (לא בישראל).
• העלאות גיל הפנסיה בכל העולם
• ירידה בתשואות גם על נכסים ריאליים – במדינות בהן מחירי הנדלן זינקו בשנה האחרונה, צפויה ירידה חדה.
• פגיעה בהשקעות ריאליות בעולם
לא סוף העולם, אבל כן עולם שונה.