אי וודאות, ציפיות לעתיד ומניית בזן

שלום לכולם לחברים הישנים והחדשים כאחד, הסקירה של היום תעסוק בשאלת כיוונו של השוק תוך תוך שימוש בעיקרון אי הוודאות, כמו תמיד אתייחס לבזן ולפטרוכימיים תוך התייחסות לדוח האחרון של בזן ואסיים כמו תמיד במספר מילים על שוק, אז מוכנים ? אנחנו מתחילם..............
ראשית אני רוצה לחזור לסקירה הקודמת שלי אשר פורסה בתאריך 13/04/10 וששמה:
"שלב בדיקת המספרים וקטיפת פירות ומעשה בחמישה קופים"
לינק לסקירה: http://s-maof.com/Forum/viewtopic.php?f=93&t=8437
הסקירה פורסמה מספר ימים לפני תחילתו של התיקון הגדול מאז מרץ 2009 , בסקריה הסברנו מדוע יש צורך "לקטוף את הפירות" לממש רווחים ויפה שעה אחת קודם, הסברנו מדוע יש צורך לצמצם את תיק המניות להחזיק מניות כבדות וסחירות ואף לקנות/לחזק את ההגנות על התיק מפני העומד לבוא.
הכתובת הייתה על הקיר ואני שמח שהצלחנו להציל את הרווחים עליהם עמלנו חודשים רבים ואל כך כל השבחים והתשבחות הם לכם חברי וידידי היקרים על שקבלתם את ההחלטה הנבונה ומימשתם רווחים אני בסה"כ פורסם בפניכם את אשר על דעתי.
אין לי ספק כי תמימות דעים אוחזת את המשקעים כי רב הנסתר על הגלוי ונכון לרגע זה אי וודאות שוררת לה בשווקים, מצבן הכלכלי של המדינות המובילות הוא בכי רע ותורם ליצירת ענן של אי וודאות.
מהו ענן אי וודאות והאם בדומה לעננים רגלים יש אפשרות לחזות את כיוונו? או אולי לדעת מתי הוא מתפזר לו? על שאלות אלה אשר מעסקים כל משקעי אנסה לענות, לצורך כך אני אשתמש בעקרון אי הוודאות של הייזנברג אשר אליו נחשפתי לראשונה בעודי סטודנט בפקולטה להנדסה במסע האין סופי לחיפוש האלקטרונים הסובבים את הגרעין, הנושא כמובן מורכב ומשמש כאבן היסוד של הפיסיקה הקוונטית (אני בטוח שלמתמטיקאים ולפיסיקאים שבייננו עולה חיוך רחב בעודם קוראים שורות אלו) אנסה לפשט את הנושא ברמת הפרט ולקחת את פיתרון ולהשליך אותו על שוק ההון.
לפני למעלה ממאה שנה פיזיקאים דגולים ובראשם איינשטיין, פלאנק וכמובן הייזנברג הכירו כי אי הוודאות היא תכונה היסודית ביותר של אבני הבניין בטבע, הייזנברג אף הרחיק לכת וניסח חוק יסוד חדש לטבע שקרא לו "עיקרון אי הוודאות". על פי העיקרון החדש אין שום דרך לעמוד הן על מאפייני החומר של גוף ופעולתו (מסה ואנרגיה) והן על מיקומו במרחב הזמן. לכל היותר ניתן לאמוד את ההסתברות לפעולה בזמן, רוצה אני לומר כי אין כל וודאות אף במיקומו של אדם הנראה בבירור יושב על כורסה מלפנים או לחלופין במשך ישיבתו על הכורסה, לכל היותר ניתן לתאר את פעולת הישיבה של אותו אדם במונחי הסתברות לא מוחלטים, יתרה מזו לא קיים מכשיר מדידה שיהפוך את התמונה הנשקפת למציאות מוחלטת ודאית ואף לא ניתן יהיה לכייל מכשיר כזה.
אם נרצה לחפש אחר אלקטרון הסובב לו בנוחיות סביב הגרעין במעין מסלול קבוע הדומה למסלול היוצר את סיפרה שמונה ( נוכל לומר כי האלקטרון נמצא בו זמנית במספר נקודות עקב חוסר היכולת שלנו למדוד זאת, כדי למדוד זאת נצטרך לירות על האלקטרון פוטון שיחזור למכשיר המדידה ובכך נדע את מיקומו אך נגרום לשינוי בתנע שלו ולא נוכל לחשב את מהירותו.
אם כך הדבר האם נוכל לחזות את מיקומו של שווק ההון? האם בידנו כלים טכנים המאפשרים לנו לצפות או לחזות את התנהגות השוק? הרי לכיוונו של השוק גורמים רבים: מאקרו ומיקרו, השפעות פסיכולוגיות של המשקעים, מלחמות .........
כידוע לנו הכלים הטכנים פותחו והתפתחו עם הזמן והיום ישנם כלים רבים ומגוונים אבל נשאלת השאלה איך סוחרים להם המשקעים ? האם המסחר מתנהל לו לעיתו או אולי המשקעים היום עוקבים לפי הניתוח הטכני ומבנים כי תיקון בדרך ואז מוצאים את כספם ובכך בעצם גורמים לו לתיקון שכלל לא היה צריך להיווצר.
נשאלת השאלה מהו בכלל הניתוח הטכני? והתשובה פשוטה: הניתוח הטכני הוא פשוט מודל מתמטי לכל דבר ובדומה למודלים אחרים גם הוא תקף כאשר השווק נמצא בשוק "רגיל" / תקין או מה שנקרא בשפה הכימית שיווי משקל כאשר השווק לא נמצא בשיווי משקל המודל לא תקף, פיתרון מסוג זה יכל לתת את הדעת ולהסביר מדוע לא צפה הניתוח הטכני את תחילתו של המשבר הגדול וכן את הראלי המטורף שהחל במרץ 2009 ולכן גם לא היה ביכולתו לקבוע את סיומו של הראלי.
אין בכוונתי להספיד את הניתוח הטכני אך ברצוני למקד את הנקודה כי כל עוד הכלכלות לא חוזרות למצב של שיווי משקל יכולותו של הטכני מוגבלת.
אם כך הדבר, אז מהו העיקרון המנחה? והאם בכלל אפשר להתגבר על אי הוודאות?
והתשובה היא: שכן אפשר גם אפשר והיא נמצאת בנתוני המאקו ואם נביט לרגע על נתונים אלו אולי נוכל לפזר את ענן האלקטרונים שיוצר את אי הוודאות:
1) בראש ובראשונה האבטלה: שנכון להיום עומדת על 9.5% ויש האומרים כי חישוב אחוז האבטלה גבוה יותר מאחר והוא לא מתייחס לכלל האנשים (לא מחשיבים אנשים אשר נמצאים במעגל האבטלה מעל חצי שנה) וכי הערך גבוה בהרבה מ 9.5% ועומד על 10% ואף יותר.
2) הנדלן: שוק הבתים לא מצליח להתאושש ואף חמור יותר הוא ממשיך להידרדר ולדוגמא רק בחודש יולי הבנקים עיקלו 93,000 בתים עלייה של 9% בהשוואה לחודש הקודם.
3) דפלציה: זהו חודש שלישי ברציפות כי מדד המחירים לצרכן יורד מה שמייד מאפשר לנו לגזור כי ישנו צמצום ממשי במשכורות העובדים, בהכנסות החברות ובהשקעות.
4)החוב של המעצה הגדולה בעולם: ארה"ב נמצאת עם גרעון ענק ובלתי נתפס של 35 טריליון דולר והגרוע יותר שהוא מסרב להצטמצם.
ועוד ועוד נתונים שכל הזמן מתפרסמים ומעלים את החששות על התאוששות הכלכלית.
חברים הפער שנוצר בין שווק ההון למצבן הכלכלי של המדינות יסגר וזה רק עניין של זמן, האם ענן האלקטרונים יתפזר לו ונוכל לדעת את כיוונו האמיתי של השווק? ימים יגידו מה נכון.
ועכשיו חברים לבזן ופטרוכימיים:
רבות כתבתי על החברה ועל התנהגות המנייה ועל הפוטנציאל הגלום כאן (למי שלא קרא מוזמן לקרוא, חפשו תחת שם מחבר: ARL)
אני יכול לומר לכם שלאחר פרק זמן אנו עדיין לומדים את עוצמת המיזוג בין שתי החברות ועדיין לא הגענו למימוש של 30% מיכולת הפוטנציאל הטמון במיזוג בין כרמל אוליפנים לבין בזן, התהליך הוא איטי (אולי איטי מידיי) אך הוא יצא לדרך וקורם אור וגידים והשפעתו כבר ניראה בדוח האחרון.
כלל המתקנים עובדים בתפוקה מלאה והפצחן המימני עושה את צעדיו הראשונים והציוד כבר החל להגיע.
בעוד כחודשיים יסגרו כלל המתקנים בבתי זיקוק לצורך השקעות נוספות ומרובות בכל התחומים: הגדלת יכולת הייצור, שיפור ויעילות התהליך קרי: חיסכון באנרגיה והנושא המרכזי הוא כי האחים עופר מקדמים את בזן עשרות צעדים קדימה מבחינת איכות סביבה ומציבים אותה בקדמת תקנים מחמירם מאוד וזה כמובן מצטרף למגוון השיפורים בחברה, מאידך סגירת כלל מתקני הייצור לפרק זמן של חודש וחצי בתקופה בה קצב המכירות הוא גבוה מאוד ומרווח הזיקוק מאפשר רווחים גבוהים יש בה מההפסד.
הדוח האחרון מראה את המשך מגמת השיפור ולאחר הפסד של 60 מיליון בדוח האחרון ראינו שיפור ורווח (אומנם לא גבוה דיו) של 122 מיליון שקל אני רק יכל לומר כי הדוח הבא יהיה חזק הרבה יותר, זה הזמן לומר כי לרווחים תרמה כרמל אוליפנים עם מכירות חזקות מאוד של הפולמרים אותה היא מייצרת וזה כמובן הודות למיזוג בין החברות.
נקודה נוספת וחשובה ביותר אשר נמצאת בדוח ורוצי אני לתת עלייה את הדעת מתייחסת להכנסות החברה אשר הסתכמו לכמעט 2 מיליארד דולר זינוק של 55% בהשוואה לדוח המקביל וכן גדילה של 20% בהשוואה לדוח האחרון, נתון זה מראה את עוצמת החברה בעוד חברות אחרות הכנסותיהם הולכות ומצטמצמות כאן ישנו גידול מרשים.
נקודה נוספת וחשובה לא פחות היא הרווח התפעולי של החברה אשר גדל בצורה משמעותית והסתכם ברווח של 43 מיליון דולר בניגוד להפסד של 7.2 מילון דולר ברבעון המקביל אשתקד וכן שיפור גם יחסית לדוח האחרון שהראה הפסד בגובה 4 מיליון דולר.
בסה"כ מסתכם / עלה הרווח הנקי ב 67% והסתכם ב 24.7 מיליון דולר.
כמובן שגם תזרימית ישנו שיפור מרהיב ודומננטי במיוחד אנו רואים כי התזרים הינו חיובי ועומד על 117 מיליון דולר ברבעון לעומת תזרים שלילי של 86 מיליון דולר ברבעון המקביל אשתקד.
ברצוני לומר כי פרויקט הולכת הגז שהסב נזקים אדירים לבזן על כל יום איחור תופס תאוצה וזה רק מעלה את השאלה איפה היתה המדינה במשך שנתיים של עיכוב?
כל התשתיות בבזן כבר מוכנות לקליטת הגז שלפי הערכות יגיע עוד בשנת 2011 וישנה לחלוטין את מרווח הזיקוק ובכך את הרווחיות של החברות.
יחד עם זאת המנייה מבוששת לעלות לגל עליות ונסחרת סביב עצמה באזור שער 200, תקופה של אי וודאות בשווקים אינה תורמת למנייה אך שוב בסופו של דבר המשקעים יבנו את הפוטנציאל הגלום בחברה וזה רק עניין של זמן אך גם כאן בדומה לענן האלקטרונים, ימים יגידו.
שוב כמו תמיד כל מה שאני כותב זה על דעתי בלבד זה הזמן לומר תודה לכל הקוראים ובמיוחד לאלה המוצאים נכון להגיב, למי שיש שאלות אז בכייף.
האדם הזקוף – ARL.