מצ"ב כתבה שאך התפרסמה ב-דה מרקר, אודות מספר אנשים שהפסידו מאות אלפי שקלים כל אחד, אנשים רגילים, מעמד הביניים, לא טיפשים, לא אהבלים, שבסה"כ רצו לקבל תשואה טיפה יותר גבוהה, או ניהול תיק איכותי יותר.
להלן הלינק , ולאחריו מספר משפטים משלי,
http://www.themarker.com/tmc/article.jh ... 13_1184410
1. בשום אופן, אף פעם, לא להסכים או לאפשר למישהו אחר לפעול בשמכם באופציות.
אפילו לא בשיעור של 10% או 5% או אף 1% בודד, מכיוון שבעת הרישום בהסכם הניהול, של אחוזי ההקצאה השונים בתיק (לדוגמה אג"ח 70%, מניות 20%, אופציות 10%), אפילו 1% באופציות יכול "להתנהג" כמו 100% של כל התיק, או במקרים של כתיבת אופציות, אף הרבה יותר מ- 100%.
2. למרבית האנשים אין "תחושה" נכונה לגבי העוצמה הגלומה באופציות, במיוחד כשכותבים, ועוד יותר אם כותבים חשוף או ללא הגנה מחושבת הייטב, ועל אחת כמה וכמה אם מישהו אחר עושה את הפעולות.
3. לא לכל מי שמכנה עצמו "מנהל תיקים" יש רישיון (ואגב, אין לנאמר קשר לידידנו הקורא לעצמו באתר "מנהל תיקים", שאני נהנה לקרוא את סקירותיו), לא לכל מנהל תיקים בעל רשיון - יש ביטוח אחריות מקצועית, ואפילו אם יש לו רשיון וגם ביטוח, זה עדיין לא אומר שהוא הגון, ישר ונוהג באחריות בכספי לקוחותיו.
כלל אצבע שלי בעניין - מנהל תיקים/השקעות לא בוחרים מדפי זהב, לא מהאינטרנט, לא מדאר "זבל" ולא מפליירים בתיבת הדואר. מנהל כמו רופא מומחה, עו"ד מוצלח, רוא"ח איכותי, מוצאים דרך אנשים שאתם סומכים עליהם (משפחה, חברים קרובים), מחפשים כאלו בעלי וותק, נסיון, "קבלות", המלצות וכו', ולבסוף - גם אם קצת "לא נעים" מוודאים רשיון בר תוקף (באתר הרשות לניירות ערך), מבקשים לראות "בעין" פוליסה בתוקף (ואח"כ מאמתים זאת בחב' הביטוח), ולא פחות חשוב - קוראים את כל האותיות הקטנות בהסכם הניהול, ובשום אופן לא מאפשרים אפילו שבריר האחוז פעילות באופציות, ואף לא "לשיקול דעתו של מנהל התיקים" או כל משפט יצירתי אחר המאפשר בצורה זו או אחרת פעילות באופציות/נגזרים/מכשירים פיננסיים וכו'.
זה עדיין לא מבטיח ניהול תיק בצורה איכותית, ואף לא מחסן בפני הפסדים, אך שמירה על כללי זהירות מינימליים עשוי למנוע מחיקת התיק ע"י בני בליעל כדוגמת אלו המוזכרים בכתבה.
ואגב, בכדי לאזן את התמונה, גם בתי ההשקעות הגדולים, החוקיים, הכביכול שקופים יותר, גוזלים את כספי החוסכים. לא בחודש אחד ולא חודשיים, אלא לאט אבל בטוח, בכל שנה ולאורך חיי החסכון ארוך הטווח (הפנסיוני), "נמסים" להם אי אלו אחוזים קטנים מהחסכון, בין במישרין - תחת סעיפים "כשרים למהדרין" כגון, עמלה שנגבתה, ובין בעקיפין, מכוסים היטב בשמיכה שמערפלת או מסתירה את אותם אחוזים נוספים "ששתו לכם", כגון "תשואה גלומה" או "לאחר שיקלול תשואות", או כפי שמוזכר בכתבה בגלובס
http://www.globes.co.il/news/article.as ... 1000581496.
ידידנו משה ב. כבר כתב אי אלו מילים על כך, ייתכן גם שהציג את דבריו באופן מעט קיצוני, אך יש המון שכל שם, בדברים שהזכיר, ומעטים האנשים שבאמת מבינים כיצד פעילי שוק ההון הגדולים "חוגגים" על חסכונות הציבור, חוגגים זה לא מילה, קרנבל ברזילאי הם עושים שם.