שלום לכולם,
(במהלך השבוע וחצי האחרונים הייתי במילואים אז לא יכלתי להשתתף בדיונים וחבל, מצד שני יתכן שהעובדה שנתתי את חלקי בשמירה על השקט בגבולות המדינה, הורידה את מפלס החשש המדיני ואת הסטיות בבורסה - או שלא...)

המדדים באירופה והחוזים בארה"ב פותחים בירוק זוהר ויתכן ומסמנים את הכיוון לשבוע הנוכחי, אני חושב שלמדדים המובילים בארץ וגם בחו"ל אין הרבה לאן לרדת ואלו הסיבות:

א. הריביות נמוכות ותחזיות הצמיחה עודכנו כלפי מטה, מה שמרחיק את העלאות הריבית בכל העולם והופך את שוק ההון לאלטרנטיבה טובה גם לטווח הבינוני.

ב. חברות מציגות רווחים גבוהים בגלל צעדי ההתייעלות שנקטו במהלך המשבר (פיטורים, קיצוצים וכו)

ג. אינפלציה נמוכה יחסית וריביות נמוכות מקלות על הוצאות המימון של החברות ומשפרות את השורה התחתונה בדוחות.

ד. ברמה הטכנית: רמת ההתנגדות הקרובה הינה בסביבות 1133 ולדעתי עתידה להיפרץ בימים הקרובים ולהפעיל טריגר של קניות אצל ה"טכנאים".

ה. הדולר רשם ירידה משמעותית אל מתחת ל 3.8 ונסחר כרגע ב 3.77 מה שכמובן מטיב עם היבואנים ומרסן את האינפלציה ודוחה עוד יותר את העלאות הריבית. כשהשקל מתחזק, המשקיעים הזרים מרוויחים פעמיים, פעם אחת מעליית השוק ופעם שנייה כי הם קנו שקלים זולים וימכרו שקלים יקרים וזה מעודד אותם לחזור.

ו. המלחמה נגד מחירי הנדל"ן תפחיד עוד רגע חלק מהמשקיעים בנדל"ן מניב (דירות להשכרה) והם יהיו הראשונים שיחזרו לבורסה אחרי שיבינו שהשוק בדרך ללעשות 20% השנה בזמן שהדירה בראשון לציון שקנו לא עולה במחיר ונותנת רק 3.5% תשואה משכירות.


מנגד:
א. הציבור לא רץ חזרה לבורסה כי עדיין קיים בו החשש ש2008 תחזור על עצמה ונביאי הזעם לא עוזרים.

ב. חלק מהחברות נסחרות במחירים סבירים (הבנקים למשל, חוץ מדיסקונט, נסחרים בהון העצמי ומהווים כ- 25% ממדד ת"א 25 ולכן לא בטוח שיצליחו לעשות מהלך מרשים למעלה) ולכן צריך לבחור נכסים כלכליים = stock picking, וזה נוגד מצב רוח של "הכל עולה".

ג. שאלת החובות בארה"ב ובמיוחד הגירעונות של המדינות בתוך ארה"ב מהווה סימן שאלה גדול המרחף מעל ראשי המשקיעים ברחבי העולם והחשש הוא שאלו זרעי המשבר הבא.

ד. מאיזו סיבה שלא תהייה, הזרים לא כאן (אולי יצאו לחופש במקום פחות חם)

בסיכום כללי, כששמים את הדברים על המאזניים, לדעתי, הנקודות התומכות בעליות שוקלות יותר מאלו שתומכות בירידות. אני חושב שמהלך עליות הוא בלתי נמנע! מצב של ריבית נמוכה, העדר משקיעים זרים, העדר הציבור בבורסה ורווחיות גבוהה של חברות מייצר ריצפה שמונעת מהשוק לרדת פשוט כי אין מי שימכור (הידיים החזקות, המוסדיים, קופות הגמל, קרנות ההשתלמות ושות' לא ימכרו עד שהציבור לא יברח. אבל הוא כבר ברח...)
On the bright side, כשהם יחזרו השוק יעלה ובגדול אין להם לאן ללכת חוץ מאשר לבורסה .


אשמח לתגובותיכם,
מנהל תיקים.