אורזים את ארה''ב ושולחים לסין. כלל פיננסים.

שווקי וול-סטריט אמש, ואסיה ואירופה הבוקר ממשיכים לעלות על רקע נתוני מאקרו מעודדים מארה"ב ועל רקע המשך פרסומי דוחו"ת טובים מהצפוי באירופה ובארה"ב.
למרות שאני נוטה להסתכל על חצי הכוס המלאה ובטח שבזמנים של לחץ ופחד, אני עדיין מתקשה להתלהב מהנתון שדחף אמש את וול-סטריט והבוקר את אסיה לעליות, זה נתון מכירות הבתים החדשים בארה"ב. מבחינתי, ותרשמו לכם, לא התחלות בניה, לא אישורי בניה ולא מכירות בתים חדשים מעניינים כיום. החשיבות של הנתונים המדוברים נמוכה מבחינתי בעיקר בשל המספרים האבסולוטיים הנמוכים בהם שגורמים לשינויים באחוזים להראות משמעותיים הרבה יותר ממה שהם באמת, תיכף אדגים, וגם בשל העדכון כלפי מטה של נתוני החודש הקודם (למאי). מה שאני מסיק מההתלהבות הוא שהשווקים בעיקר חיפשו אישור לעליות, יש להם ברקע דוחו"ת טובים של חברות (83% מהחברות ב-S&P500 הפתיעו עד כה לטובה) והם בסה"כ רצו לקבל איזה שהוא סימן קטן, הנהון בראש או קריצה שהמאקרו לא יהרוס להם את החגיגה. אז כאמור, קנו כמה בתים חדשים בארה"ב, so what? אלה משתווים להמחשה רק ל- 6% ממכירות הבתים הקיימים (בדיחה, לא?). מדובר כאמור במספר נמוך של מכירות, רק- 27.5 אלף יח' לעומת 22.25 אלף יח' שנמכרו בחודש מאי, כלומר, רק עוד 5000 בתים לערך, מי ישמע, כמו שכונה חדשה ביוקנעם. בואו נסכם את זה ככה, מחירי המניות אומנם זולים, לדעתנו, אך מכירות הבתים החדשים הן לא הסיבה להפוך משקיע פסימי לאופטימי ואתם יודעים מה אפילו לא לפסימי פחות.
למשקיעים נמאס לחכות למשבר וה-VIX (מדד הפחד) ממשיך לרדת ל-22.7 נק', הרמה הנמוכה ביותר מאז תחילת חודש מאי. כבר אמרתי לכם בשבוע שעבר שהמניות לא מצליחות לרדת, לא האמנתם לי.
פדקס שולחת את ארה"ב לאסיה
פרסום דוחותיהם הכספיים הטובים של חברת השילוח פדקס ושל חברת שירותי החלוקה יו-פי-אס מאותתים שהמשלוחים לא מסתובבים בתוך ארה"ב אלא יוצאים ממנה לעולם ובמיוחד לאסיה. זאת לאחר שנרשם זינוק של יותר מ-20% ברבעון הנוכחי בנפח השילוח האווירי של פדקס אל מעבר לגבול, העלייה מעבר לצפוי ברווחיהן והעלייה בתחזיות רווחיהן העתידיים. אם מעניין אתכם מה כבר צריך אסיאתי מאמריקאי אז זה בעיקר רכיבי אלקטרוניקה, אופנה ומכשירים תעשייתיים. לאחרונה שמעתי רבים שטענו שסין היא פיקציה ושהיא בסה"כ "קרון גדול" בכלכלה העולמית ולא "קטר" צריך לאכול היום את הכובע, הקרון הגדול הזה דוחף ובמקביל מושך את הרכבת מהאמצע. תחיי האימפריה הסינית! אירופה? מה? מי? עזבו אותם, סתם אימפריה ישנה... אל תדברו איתם אפילו. הצרכן האמריקאי מתאושש אומנם גם הוא אך עדיין אינו חזק מספיק כדי למשוך. אני כבר מדמיין שורה של אמריקאים עומדים ב-5 בבוקר מאחורי פס ייצור של צעצועים ואורזים אותם למשלוח (בפדקס) לצרכנים הסינים. יום יבוא, יום יבוא...
מי שרוצה מבחני לחץ אחרים שיעשה אותם בעצמו
כמה היה ברור שאחרי מבחני הלחץ תתלוננו, שתגידו שהמבחנים לא מחמירים מספיק. מה חשבתם, שהבנק המרכזי באירופה יבדוק מה יקרה לבנקים באפוקליפסה? אולי גם רציתם שיבדוק מה יקרה לבנקים אם הר געש יפרוץ באמצע ברלין, צונאמי ישטוף את הריביירה הצרפתית, דוד של מיידוף יעשה פונזי בבנק אוף אינגלנד או מה יקרה להם אם בלגיה תחליט לתקוף את הולנד על העשן שנושב אליה? תגידו תודה שהוא בכלל בדק בשבילכם תרחיש של מיתון ב-2011 ו-2012, שבכלל לא נמצא בהערכות המרכזיות שלו. לא לכל התרחישים עושים מבחני לחץ, אלא בעיקר כדי לראות איך תגיב המערכת הבנקאית לתרחיש המרכזי של צמיחה מתונה ותספורות בחלק מהאג"ח הממשלתיות ואולי קצת מעבר. פעם בכלל לא היו לכם מבחני לחץ, תפסתם ביטחון, אה? מי שרוצה מבחנים אחרים יכול לעשות אותם בעצמו לאחר שכמעט כל הבנקים הנבחנים פרסמו את היקף ההחזקות שלהם באג"ח המדינות הבעייתיות, למעט 6 בנקים גרמניים. אפרופו אותם 6 בנקים, הם לא מפחדים שכל העולם ואשתו יעשו עליהם שורט? (מכירה בחסר) נזכיר כי שבעה בנקים מתוך 91 שנבחנו נכשלו בבדיקה ויידרשו במצטבר לגייס הון נוסף בהיקף של כ-3.5 מיליארד יורו.
מה הסיכוי שתשואות האג"ח האמריקאיות יגיעו לרמה של אלה ביפן?
היום תתקיים בארה"ב הנפקה של אג"ח לשנתיים ב-38 מיליארד דולר. התשואה על אג"ח לשנתיים בארה"ב ירדה, בדומה לתשואות על כל אגרות החוב האמריקאיות, בחדות מ-1.17% בתחילת אפריל ל-0.59% היום. שיעור התשואה הנמוך מביא רבים להאמין שמפה כבר יהיה קשה מאד לרדת ושזהו שורט קלאסי, למעשה, קונצנזוס החזאים בבלומברג צופה עליית תשואות לשנתיים עד ל-1% בסוף השנה ול-2.24% בסוף 2011 (כלומר, מחיר ירד). מנגד, ולמרות התחזיות, עומדת הדוגמא המפחידה מיפן שם התשואה ירדה עד ל- 0.13% היום על אג"ח דומה לשנתיים. האם גם התשואה האמריקאית יכולה לרדת לשם? .... כדי שהתשואה האמריקאית תמשיך לרדת צריך שיקרה לפחות משהו מהתרחישים הבאים, וגם אז לא בטוח: רמות המחירים לצרכן בארה"ב ירדו יותר מהצפוי (כבר כיום מגולמת בארה"ב דפלציה לשנה הקרובה), העלאת הריבית תדחה מעבר לצפי (כלומר מעבר לאמצע 2011), המשבר בעולם יתרחב (או האי– ודאות) ומשקיעים יברחו לאג"ח האמריקאי, או שמסיבה כלשהי ממשלת ארה"ב תקטין משמעותית את היצע האג"ח שלה (מה שעשוי להתרחש בתרחיש חיובי בכלכלה כך שהאג"ח עשויות בכל זאת להיפגע). כל האפשרויות האלה תלויות אחת בשנייה והתרחיש המוביל הוא תרחיש האי הוודאות והתפתחות המשבר. הבנק המסחרי השני בגודלו ביפן נמצא רחוק מהקונצנזוס ומעריך שדפלציה בארה"ב היא זאת שתביא את התשואות שם לרמות של יפן. אנחנו מעריכים שארה"ב לא תקלע למלכודת של יפן, אך עם זאת, בטווח הקצר אי אפשר להתעלם מכך שהנתונים מראים סימנים מאד דומים.
לא רק בישראל, מי שמחוץ למשבר מתחיל לעלות ריבית- זה טוב או רע?
הבנק המרכזי בהודו העלה הבוקר את הריבית ב-0.5% (50 נב.) גבוה מהתחזיות המוקדמות להעלאה של 0.25%. זוהי לא העלאת הריבית הראשונה בהודו והיא מצטרפת להעלאות של ברזיל, קנדה, נורווגיה, אוסטרליה וישראל (בטח שכחתי עוד מישהו). תחילת העלאות הריביות בעולם מגיעות בתגובה לעליות מחירים (אתם רואים לא רק אצלנו), זאת בזמן שבצד השני של העולם המשבר עדיין מורגש, שיעורי האבטלה גבוהים והמחירים ממשיכים לרדת. העלאות הריבית במדינות שמחוץ למשבר טובות מצד אחד למדינות שבמשבר, כי הן גורמות להתחזקות המטבעות המקומיים וכך לכדאיות גוברת ליצור במדינות המתקשות, אך מצד שני הן מאטות את הפעילות הכלכלית העולמית, מתחרות במדינות הבעייתיות בגיוס הון ובכך מקשות עליהן. בואו נתפלל שהכל יגמר בשלום.
למה לזבל (אג"ח) אם אפשר למחזר
קראתם להן "זבל", לא התאמצתם להרים אותן מהרצפה, דרכתם עליהן, לכלכתם עליהן, ופתאום מתברר שאולי אפשר למחזר (תרתי משמע). בחודש מאי נפל מדד אגרות החוב הספקולטיביות (HY) של בנק אוף אמריקה-מריל ב-3.52% כשמשקיעים היו בטוחים שהסיכוי לראות את הכסף נמוך, אלא שאז הגיעה עונת הדוחו"ת הכספיים הטובה והראתה שהחששות היו כנראה מוגזמים, והמדד שלהן חזר לעלות החודש ב-3%. מתחזיות סוכנות הדירוג מודיס' עולה כי רק 2.7% מהחברות הללו יגיעו כנראה לחדלות פירעון עוד השנה, זאת לעומת צפי לשיעור של 6.3% שניתן בסוף הרבעון השני. חכו חכו, אולי נופתע עוד.
היום (27.07.2010) - מחירי הבתים בארה"ב ועוד
בין הפרסומים הכלכליים היום ימשכו תשומת לב נתוני מחירי הבתים בארה"ב לחודש מאי (קייס-שילר), שמדשדשים כבר תקופה, ובהמתנת המשקיעים לראות מה יקרה למחירי הבתים עם התפוגגותה של תוכנית התמריצים והקלות המס לרוכשי בתים. נזכיר כי הקלות המס הביאו ליכולת קניה גדולה בעד 8000 דולר לדירה, כלומר, אלה יכלו למשוך את המחירים עד לעליה של כ-3% ממחיר של בית ממוצע. נזכיר עוד כי בחודש אפריל עלו מחירי הבתים בארה"ב ב-0.44% והנתון היום צפוי להראות, עפ"י הקונצנזוס, עליה נוספת של 0.2%. עליית מחירים חדה יותר תעודד כמובן את המשקיעים. עוד יפורסם היום מדד הפעילות הכלכלית של הפד בריצ'מונד שצפוי להצביע על האטה משמעותית, כמו כן צפויה היום ירידה קלה באמון הצרכנים ביולי מ-52.9 ל-51 נק', אנחנו כבר יודעים שאמון הצרכנים מושפע מאד מהשווקים, שנשארו גם הם סביב אותה רמה.