סקירת שוק ההון בעולם: היחלשות מומנטום הצמיחה
מאקרו ואגרות חוב וריביות
> האינדיקטורים האחרונים מצביעים על היחלשות מומנטום הצמיחה במשק האמריקאי.
> מדד אמון הצרכנים של מישיגן ירד מ-76.0 נק' ביוני לכדי 66.5 נק' ביולי. עם זאת, המשק האמריקאי ממשיך להתרחב.
> נטייה לעליות שערים בשוק האג"ח בעולם.
מניות
> עונת הדוחות הכספיים נפתחה.
> החברות הציבוריות ממשיכות במסורת לפיה התוצאות הכספיות טובות מאשר הערכת השוק.
> החברות האמריקאיות דיווחו על רווחים הגבוהים בכ-26%, מאשר הערכות השוק, בעוד שבאירופה שיעור זה עמד על 2% בלבד.
> בחלק מהסקטורים, לעומת הרבע המקביל לפני שנה, נרשמה ירידה בהיקף ההכנסות.
המשק האמריקאי מאבד מן המומנטום
בעקבות משבר החובות האירופי, אשר פרץ לכותרות בחודש אפריל, גדל הסיכון לכדי היחלשות של הפעילות הכלכלית. עד השבוע האחרון, מרבית האינדיטורים שפורסמו הצביעו על שמירה של קצב הצמיחה.
בשבוע האחרון, פורסמו מספר אינדיקטורים כלכליים המצביעים על כך שהכלכלה האמריקאית מאבדת מן המומנטום החיובי שנרשם בה בשליש הראשון של 2010. כך, מבין האינדיקטורים שפורסמו בשבוע האחרון נציין את:
(1) המכירות הקמעוניות רשמו בחודש יוני התכווצות של 0.5%, לאחר ירידה של 1.1% בחודש מאי. חשוב לציין כי לצמצום החד במכירות של כלי רכב הייתה תרומה משמעותית לדיווחים אלו.
עם זאת, חשוב לציין כי ההוצאה הקמעונאית עלתה ב-12 החודשים האחרונים בשיעור נאה למדי של 4.8%.
(2) הייצור התעשייתי עלה בחודש יוני ב-0.1%. אמנם, דווקא כאן הייתה הפתעה לטובה הואיל והערכות השוק עמדו על צפי לירידה של 0.1%, אך עדיין קצב התרחבות זעום זה, מאותת על אבדן המומנטום של הכלכלה האמריקאית.
(3) מדד אמון הצרכנים של מישיגן, אולי האינדיקטור הפסימי ביותר שפורסם השבוע, רשם ירידה מרמה של 76.0 נק' בחודש יוני לכדי 66.5 נק' ביולי. דיווח זה המתאר את הלך רוחו של הצרכן האמריקאי הוא אינו אופטימי. חשיבותו היא מרכזית לאור העובדה כי הצרכן האמריקאי מהווה כ-70% מהתוצר ואם הוא יאבד את הביטחון ההוצאה הפרטית תפגע וכך גם הצמיחה.
נתונים אלו מספקים עדות ברורה לכך שנרשמה פגיעה אמיתית בקצב הצמיחה של המשק האמריקאי, בעקבות המשבר האירופי. כך, ככל הנראה קצב צמיחה ברבע השני ואולי גם השלישי יהיה נמוך מאשר היה ברבע הראשון.
עם זאת, חשוב לציין, כי חרף דיווחים אלו, אנו לא רואים בנתונים אלו שינוי מגמה של 180 מעלות במשק האמריקאי והעולמי, לכדי התכווצות וחזרה למיתון. לראיה, שני מדדי ה-ISM (היצרני והלא-יצרני) ממשיכים להימצא ברמה הגבוהה מ-50 נק' המעידה על המשך התרחבות. גם כלכלני קרן המטבע הבינלאומית (ראו את הסקירה של השבוע שעבר) לא צופים משבר ריאלי השנה או בשנה הבאה.
רווחי הון בשוק האג"ח של ממשלת ארה"ב ויציבות בפרמיות ה-CDS.
דיווחים כלכליים אלו הביאו לידי כך שבמחצית השנייה של השבוע, נרשמו רווחי הון בשוק האג"ח של ממשלת ארה"ב, ה-UST. כך, בסיכום שבועי נרשמה ירידה של 13 נ"ב בתשואה לפדיון על ה-UST ל-10 שנים וירידה קלה יותר של 4 נ"ב בתשואה לפדיון ב-UST ל-2 שנים.
איגרות החוב המובילות של אירופה רשמו באופן כללי יציבות מחירים. עם זאת, באג"ח של ממשלת ספרד נרשמו רווחי הון תוך שהתשואה לפדיון באיגרת לטווח של 10 שנים רושמת ירידת תשואה לפדיון של 26 נ"ב.
שבוע המסחר האחרון התאפיין בהנפקות חוב רבות על פני מדינות שונות, שעברו בהצלחה. בין היתר, נציין את הנפקת החוב של יוון בהיקף של 1.6 מיליארד אירו ל-26 שבועות בתשואה לפדיון של 4.65%; ארה"ב הנפיקה חוב ל-3 שנים בהיקף של 35 מיליארד דולר בתשואה לפדיון של 1.055% ו-21 מיליארד דולר ל-10 שנים בתשואה לפדיון של 3.119% ; פורטוגל מכרה 877 מיליון אירו ל-2011 בתשואה לפדיון של 3.159% ; ספרד מכרה כ-3 מיליארד אירו ל-2025 בתשואה לפדיון של 5.116%.
באופן כללי, נרשמו בשבוע האחרון ירידה קלה בפרמיות ה-CDS באירופה כאשר בפרמיה של יוון נרשמה ירידה מ-841 נ"ב לכדי 791 נ"ב (פרמיה ל-5 שנים) ובפרמיה של ספרד נרשמה עלייה קלה, מ-210 נ"ב לכדי 214 נ"ב.
מניות
עונת הדוחות הכספיים
בשבוע המסחר האחרון נפחתה עונת הדוחות הכספיים בארה"ב לרבע השני של 2010. בקרב חברות ה-Dow Jones, פרסמו את תוצאותיהן החברות הבאות:
(1) יצרנית האלומיניום, Alcoa, היא הראשונה תמיד לפרסום את תוצאותיה. החברה דיווחה על רווח של 0.13 דולר למניה, לעומת הערכות השוק לרווח של 0.114 דולר למניה.
הרווח הנקי של החברה הסתכם ב-136 מיליון דולר, בהשוואה להפסד שך 454 מיליון דולר ברבע המקביל אשתקד. המכירות גדלו ב-22% לכדי 5.19 מיליאד דולר.
ביחס לרבע הנוכחי, מצפים בשוק לרווח של 0.103 דולר למניה.
(2) יצרנית המוליכים למחצה הגדולה, Intel, דיוחה על רווח רבעוני של 0.51 דולר למניה, לעומת צפי השוק לכדי 0.426 דולר למניה. הרווח הנקי הסתכם ברבע הנדון ב-2.89 מיליארד דולר.
ההכנסות התרחבו ב-34%, לעומת הרבע המקביל לפני שנה והסתכמו ב-10.8 מיליארד דולר.
ביחס לרבע השלישי ישנה אופטימיות באינטל. כעת, בחברה צופים להכנסות של 11.6 מיליארד דולר, לעומת הערכות השוק לכדי 10.6 מיליארד דולר. כל זאת, תוך עלייה בשיעור הרווח הגולמי, מ-64% לכדי 66%.
(3) הבנק JP Morgan דיווח גם הוא על תוצאות עסקיות טובות מאוד. הרווח הנקי הסתכם ברמה של 1.09 דולרים למניה, לעומת צפי השוק אשר עמד על 0.709 דולר למניה, היינו פער של כ-54% בין התוצאות בפועל להערכות השוק. הרווח הנקי הסתכם ב-4.8 מיליארד דולר.
ביחס לרבע המקביל לפני שנה, שורת הרווח עלתה ב-76% והובלה במיוחד על ידי צמצום של 6.3 מיליארד דולר בשורת ההפחתות.
(4) חברת התעשייה General Electric דיווחה על רווח של 0.3 דולר למניה לעומת צפי השוק אשר עמד על 0.267 דולר למניה.
עם זאת, הפדיון הסתכם ברמה של 37.4 מיליארד דולר, הנמוך ב-4.3%, לעומת רמתו לפני שנה ואף היה נמוך מהערכות השוק. המכירות בתחום הטכנולוגיה, אנרגיה ומימון נפגעו במיוחד.
(5) הבנק המסחרי, Bank of America, דיווח על רווח רבעוני של 0.27 דולר למניה, לעומת צפי השוק לכדי 0.228 דולר למניה.
עם זאת, בהשוואה לרבע המקביל לפני שנה, שבו נרשם רווח 3.22 מיליארד דולר, ברבעון זה היא הסתכם ב-3.12 מיליארד דולר. כמו כן, לעומת הרביע המקביל לפני שנה, פחתו ההכנסות ב-11%.
עד עתה פרסמו 5 חברות Dow את תוצאותיהן העיסקיות. הרווח הנקי של 5 חברות אלו היה גבוה בכ-29%, לעומת הערכות השוק. בקרב חברות ה-S&P 500, עד עתה פרסמו 23 חברות את תוצאותיהן העיסקיות כאשר שורת הרווח הייתה גבוהה ב-26% מאשר הערכת השוק.
ביחס לשוק האירופי, עד עתה פרסמו רק 15 חברות מתוך אלו הכלולות במדד ה-Euro Stoxx 600. כאן, החברות הפתיעו רק ב-2%, לעומת הציפיות לרווח.
אין ספק כי התוצאות בהחלט היו מעודדות ביחס לציפיות השוק עם זאת, בשורת ההכנסות, לעומת הרבע המקביל לפני שנה הייתה לעתים אכזבה, כפי שקרה ב-GE או ב-BAC. הדבר בא לידי ביטוי בצורה מוחשית יותר בסקטור הפיננסים והתעשייה ופחות בסקטור הטכנולגיה כאשר 4 החברות הכלולות ב-S&P 500, שפרסמו תוצאותיהן עד עתה רשמו עלייה של 33% בהיקף ההכנסות ברבע הנדון, לעומת הרבע המקביל לפני שנה.
להערכתנו, עונת הדוחות הכספיים תמשיך לתמוך בשווקים כאשר הדיווחים הקרובים ימשיכו את המגמה של השבוע הראשון. השבוע, מבין החברות הכלולות במדד ה-Dow Jones, יפרסמו את תוצאותיהן החברות IBM, Caterpillar , 3M, Coca Cola, JNJ, Microsoft.