מדוע להשקיע גם בחו"ל והיכן ?
המשבר הנוכחי לימד אותנו כי לא כל האג"ח הממשלתיות הן תמיד חוף מבטחים. באופן דומה לבחירת אג"ח קונצרני, שם חשוב לשים דגש על בדיקה של גובה המינוף של החברה ויכולת החזר החוב, גם באפיק הממשלתי צריך להימנע מהשקעה במדינות בעלות יחס חוב-תוצר גבוה מידי. מי שהקפיד לעשות זאת, נמנע מהשקעה בכלכלות נכשלות כמו יוון או ספרד, שהקשיים אותן הן חוות היום היו ידועים כבר זמן רב.
מנגד, ישנן מדינות המציגות יציבות כלכלית, רמת חוב נמוכה יחסית, שיעור אבטלה נמוך ואפילו צמיחה ללא סיוע ממשלתי מסיבי, שהאג"ח שלהן נראות מעניינות להשקעה. שלוש דוגמאות טובות למדינות בונקר כאלו, הן אוסטרליה, קנדה וגרמניה. בואו נבין למה באלטשולר שחם אנחנו מחבבים אותן.
אוסטרליה, היא אחת הכלכלות החזקות והיציבות ביותר בעולם המערבי, והיא גם הפכה בעשור האחרון לאחת מיצואניות הסחורות הגדולות בעולם. המערכת הבנקאית האוסטרלית נחשבת לדפנסיבית יחסית בהשוואה למקבילותיה בארה"ב ובאירופה, מה שסייע למדינה לצלוח במהירות את המשבר הפיננסי. בנוסף, ממשלת אוסטרליה נלחמת בעוצמה בעליית מחירי הנדל"ן החריגה שהתרחשה בשנים האחרונות, במטרה לבלום את האינפלציה שהרימה את הראש.
מצבה הנוכחי של אוסטרליה טוב בהרבה ממרבית מדינות העולם: תחזית צמיחת התל"ג גבוהה יותר, הגירעון התקציבי באוסטרליה נמוך יחסית, כמו גם שיעור האבטלה. כל הנתונים הללו הופכים את אגרות החוב האוסטרליות להשקעה בסיכון נמוך יחסית עם תשואה נאה, שעומדת היום על כ- 5%.
גם אג"ח קנדיות הן דוגמא טובה לאג"ח בונקר, עם תשואות נאות, אם כי נמוכות יותר מאלו שמציעות האג"ח האוסטרליות - בסביבות 3% לשנה. גם הכלכלה הקנדית שקעה במיתון ב- 2009, אך הוא היה קצר יחסית, והיא צלחה אותו בצורה טובה יותר מאשר מרבית המדינות המפותחות. בחצי השנה האחרונה, הכלכלה הקנדית כבר שבה לפסי צמיחה, והמערכת הבנקאית שלה נראית יציבה מתמיד.
לקנדה גם יתרונות נוספים שהופכים אותה למעניינת - אין לה אויבים ולכן אינה זקוקה להוצאות ביטחון משמעותיות, היא עשירה במשאבים, והמטבע הקנדי מציג עוצמה בהשוואה למטבעות המרכזיים בעולם. לקנדה רמת חוב מבין הנמוכות ביותר בעולם, והיא אף צפויה להצטמצם עוד במהלך השנים הבאות. לא לחינם מוכרת קנדה כאחות "החנונית" של ארה"ב. אולם, דווקא זה הופך אותה לבטוחה ואטרקטיביות יותר להשקעה.
המועמדת השלישית שלנו לתואר "חוף המבטחים האג"חי", היא לא אחרת מאשר גרמניה. חוסנה הפיננסי של המדינה אינו חדש לאיש. בנוסף, באופן אירוני אולי, המשבר באירופה עשוי אף לחזק את עוצמתה הכלכלית. מדוע? משבר הנזילות באירופה מחייב את הממשלות השונות להעביר תוכניות קיצוצים כואבות, הכוללות גם הורדה משמעותית של השכר ורמת החיים של האזרחים. כתוצאה מכך, האירו ממשיך להיחלש ומוביל להוזלת הייצוא מאירופה. היות וגרמניה היא אחת מהיצואניות המרכזיות בגוש האירו, היא תהיה המרוויחה הגדולה מכך.
גרמניה תמיד הצטיינה ביעילות ואיכות בהשוואה לאחיותיה באירופה. החששות של המשקיעים מפשיטות רגל של חלק מדינות האירו, תמשיך לדחוף אותם למכור אג"ח של המדינות הנמצאות בקשיים ולברוח לחופי מבטחים הנמצאים בגרמניה. זה עשוי להגדיל אף יותר את היתרון של המדינה ולהוזיל את עלויות המימון שלה. כל הדברים האלו הופכים את האג"ח הגרמניות לבטוחות הרבה יותר מאג"ח של מדינות אחרות באירופה.
לצד שלוש האג"ח הללו, כדאי להזכיר גם אג"ח של מדינה מרתקת, המציגה צמיחה מסחררת וסיכוי לתשואה גבוהה יותר. סביר להניח שלא תופתעו לשמוע שהמדובר בברזיל.
ברזיל, היא לא רק סמבה וכדורגל. היא גם עשירה במשאבים, מה שמאפשר לה להיות יצרנית הסחורות החקלאיות הגדולה בעולם, ובנוסף לדאוג לחלק ניכר מצרכי הפנים שלה בעצמה. אוכלוסיית ברזיל התקדמה מאוד בעשור האחרון, וכעת קצת יותר ממחצית ממנה נמנית על מעמד ביניים בעל כוח צריכה הולך וגדל. בעקבות כך, יש רבים הסבורים כי בעוד כמה עשורים תעקוף כלכלת ברזיל כלכלות מפותחות מוכרות.
אמנם, השפעות המשבר הכלכלי העולמי לא פסחו על ברזיל, וגרמו להיחלשות של המטבע המקומי. יחד עם זאת, הפגיעה הייתה נמוכה הרבה יותר מאשר במרבית כלכלות העולם ונראה כי ברזיל יצאה מחוזקת מהמשבר, בעקבות הצעדים המשמעותיים בהם נקטה הממשלה לאורך השנים האחרונות ובמהלך המשבר. ביניהם, שמירה על מדיניות פיסקאלית קפדנית, שמירה על יציבות המערכת הבנקאית והקטנת חובות המדינה. כל אלו מובילים את ברזיל להציג נתוני הצמיחה מרשימים ב- 2010.
אג"ח בריאל הברזילאי, הנהנות מהריבית הגבוהה השוררת בברזיל, עשויות להיות הזדמנות השקעה נהדרת עבור אלו מכם שמעוניינים לגוון את תיק ההשקעות שלהם באג"ח המניבות תשואה גבוהה יותר. צריך לזכור כי הסיכון בהשקעה במדינות מתפתחות כמו ברזיל גבוה יותר. יחד עם זאת, הבנק המרכזי בברזיל ממשיך להתמיד בתהליך הדיסאינפלציוני הרב-שנתי, שיוביל בסופו של דבר להורדת האינפלציה והריבית בברזיל לרמה של מדינה מערבית. לאור זאת, האג"ח בריאל הברזילאי עשויות להמשיך להיות אטרקטיביות גם בעתיד.