סקירת שוק ההון בארץ: סדרת נתונים מאכזבים אודות המשק האמריקאי שלחו את אחד העם לירידות ואת המשקיעים חזרה לנכסים הבטוחים - עדין מאמינים במניות

מאקרו ואגרות חוב
> אגרות החוב של ממשלת ארה"ב עשו מהלך נוסף של עליות ומשכו גם את שוק האג"ח בישראל.
> נתוני מקרו שליליים הובילו להתחזקות של היין והדולר ולירידה בתשואה של אגרות החוב האמריקאיות.
> חששות המשקיעים מהמשבר האירופאי וקצב הצמיחה העולמי מוביל לנהירה חזרה לנכסים הנתפסים כבטוחים.
> באפיק הקונצרני - לא חל השבוע שינוי מהותי אולם הקרנות המתמחות ממשיכות לגייס כספים.

מניות
> סדרת נתונים מאכזבים אודות המשק האמריקאי שלחו את אחד העם לירידות.
> רמת הסיכון כיום בשוק המניות הינה גבוהה, אולם הכלכלה הישראלית יציבה בהשוואה לעולם.
> בטווח הקצר - התנודתיות בשוק המניות צפויה להימשך ולהיתמך בכוחות מקומיים. לטווח הבינוני - מאמינים במניות וישנן כאלה אשר הגיעו לרמות אטרקטיביות להשקעה.
אגרות החוב של ממשלת ארה"ב עשו מהלך נוסף של עליות ומשכו גם את שוק האג"ח בישראל
המגמה החיובית בשוק אגרות החוב הממשלתיות נמשכת כבר מספר שבועות, כאשר גם השבוע הן המשיכו לטפס כלפי מעלה במונחי מחיר ולרשום ירידה בתשואות לפדיון. בסיכום שבועי, רשמו אגרות החוב הממשלתיות הצמודות למדד עלייה של 0.9% והשקליות בריבית קבועה עלו ב-0.5%. מתחילת השנה אגרות החוב הממשלתיות הצמודות והשקליות עלו בשיעור מכובד של 6.4% ו-5.2% בהתאמה.
חששות המשקיעים ממשבר החוב האירופאי וקצב הצמיחה העולמי, כולל נתונים כלכליים שליליים בארה"ב מוביל לנהירה חזרה לנכסים הנתפסים כבטוחים (Flight to safety). תנועת כספים זו גוררת מטה את התשואות לפדיון באגרות החוב הממשלתיות לרמות נמוכות ביותר מבחינה אבסולוטית.
השבוע, הותיר בנק ישראל את הריבית במשק לחודש יולי על כנה ברמה של 1.5% כאשר הסיבות העיקריות להחלטה זו הן גידול באי הודאות לגבי מצבה של הכלכלה העולמית, שהחריפה בחודשים האחרונים, והחשש כי המשבר ישפיע על הייצוא הישראלי והצמיחה במשק בשנים הקרובות. בנוסף, בנק ישראל מעריך בהודעתו, כי הציפיות האינפלציוניות במשק יכנסו בחודשים הקרובים לאמצע היעד וינועו ברמות של 2%-2.5%. בהשפעת הכרזת הריבית, חצו דווקא ציפיות האינפלציה בטווחים הבינוניים את רף היעד העליון של בנק ישראל ועמדו מעל ל-3%.
לעת עתה, לא נראה, כי השווקים מוצאים מנוח והאינדיקטורים בעולם ממשיכים להיות מעורבים. אי לכך אנו מצפים שהריבית לחודש אוגוסט תישאר חודש נוסף ברמה של 1.5%. במידה וציפיות האינפלציה ימשיכו לטפס ותרשם הפתעה משמעותית לרעה בתחום מחירי השכירות (במדד המחירים לצרכן), אשר תביא את בנק ישראל להכיר בכך ששוק הנדל"ן הופך מסוכן, עלולה להטות את הכף לכדי העלאת הריבית ב-25 נ"ב. מנגד, ריסון הציפיות ואי רגיעה בשווקי העולם עשויים להשאיר את הריבית על כנה חודש נוסף. אנו צופים כי בסוף השנה תגיע ריבית בנק ישראל לכדי 2%.
השבוע פורסמו מספר נתוני מקרו שליליים כגון, חששות מהאטה בקצב הצמיחה בסין, עדכון כלפי מטה בקצב הצמיחה ברבעון הראשון בארה''ב, ירידה ראשונה השנה במספר המשרות בשוק התעסוקה האמריקאי ומדד אמון הצרכנים האמריקאי שנפל בצורה חדה ומצביע על חששות הצרכנים לגבי מצבם הכלכלי והתעסוקתי. כל אלה הובילו את מדדי המניות בעולם לירידות שערים חדות. נתונים שלילים אלו גרמו להמשך התחזקות היין והדולר ולירידה בתשואה לפדיון של אגרת החוב ל-10 שנים של ממשלת ארה"ב לרמה של 2.97% ביום רביעי האחרון. פער התשואה בין האגרת האמריקאית למקבילה הישראלית ל-10 שנים התרחב השבוע ועומד על רמה של 160 נקודות בסיס.
לאחר שחברות הדירוג S&P ופיץ' הפחיתו לאחרונה את דירוג האשראי של ספרד בשל גירעונותיה התקציבים, עומדת להצטרף אליהן גם סוכנות הדירוג מודי'ס, שהזהירה השבוע מפני הורדת דירוג האשראי המושלם AAA)) של ספרד בדרגה אחת או שתים. על אף זאת, הצליחה ספרד ביום חמישי לגייס 3.5 מיליארד יורו בהנפקת אגרות חוב.
באפיק הקונצרני לא חל השבוע שינוי מהותי כאשר מדד התל בונד 60 רשם ירידה קלה של 0.1% ואילו מדד התל בונד השקלי סיים את השבוע ללא שינוי. פער התשואות בין אגרות החוב הממשלתיות לבין הקונצרניות התרחב השבוע ועומד בסיומו על רמה של 2.1% בתל בונד 60 (לעומת 1.9% בשבוע הקודם) ו-1.8% בתל בונד השקלי (לעומת 1.6% בשבוע הקודם). בשבוע החולף נרשמו גיוסים של כ-170 מיליון ש''ח בקרנות המתמחות באפיק הקונצרני, דבר המעיד על הביטחון שהציבור נותן באפיקים אלו בשלב הנוכחי על אף ירידות השערים בשוקי המניות.
סדרת נתונים מאכזבים אודות המשק האמריקאי שלחו את אחד העם לירידות
בורסת תל אביב ממשיכה לרדת בעקבות המגמה השלילית בשוקי המניות בעולם וסדרת נתונים מאכזבים אודות המשק האמריקאי. בנוסף לאזהרת מודי'ס לגבי אפשרות להורדת דירוג לספרד, שלל נתוני מקרו שליליים שפורסמו השבוע בארה"ב, כפי שהזכרנו קודם, כמו ירידה במספר המשרות בשוק התעסוקה ועוד, מגבירים את חששות הצרכנים לגבי מצבם הכלכלי והתעסוקתי ובתגובה אלו גררו את מדדי המניות בעולם לירידות שערים חדות.
בוול סטריט ממשיכות כאמור הירידות כאשר הדאו ג'ונס סיים את השבוע ברמה של 9,686 נקודות - רמתו הנמוכה ביותר מאז אוקטובר 2009. גם אצלנו, כמעט לאורך כל השבוע נסחרו מדדי המניות המובילים בטריטוריה השלילית. רמת הסיכון כיום בשוק המניות הינה גבוהה אולם הכלכלה הישראלית יציבה בהשוואה לאירופה וארה"ב. על אף השיפור בדו"חות הכספיים של החברות הישראליות, מניות רבות ספגו ירידות שערים על רקע המתרחש בעולם ובעיקר באירופה כאשר המשקיעים חוששים מפני חדלות פירעון של מדינות בגוש האירו והשווקים בעולם ממשיכים לשהות בטריטוריה השלילית.
בטווח הקצר, התנודתיות בשוק המניות צפויה להימשך כאשר שוק המניות בישראל ממשיך להתנהג בהתאמה למתרחש בבורסות העולם ונתמך בעיקר ע"י כוחות מקומיים ונתוני מקרו חיוביים. אולם, לטווח הבינוני, אנו ממשיכים להאמין, כי האלטרנטיבה העדיפה היא האפיק המנייתי, זאת גם מאחר שרמת הריביות בשווקים צפויה להישאר נמוכה עוד תקופה ארוכה וישנן מניות אשר הגיעו לרמות אטרקטיביות להשקעה.
בסיכום שבועי, מדד ת"א 25 ירד ב-2.9% וסיים את השבוע ברמה של 1,061.56 נקודות. מדד ת"א 100 ירד ב-3.3%, מדד היתר 50 נחלש ב-5.5%, מדד הבנקים איבד 2.2% מערכו, התל-טק 15 ירד ב-3.2%, הנדל"ן 15 ירד ב-3.0% ומדד הביומד סיים עם ירידה של 4.9%.
מניות בכותרות
הבורסה פרסמה בסוף השבוע את הרכב המדדים החדש אשר נכנס לתוקף ב-1 ביולי: המניות אשר יתווספו למדד תל אביב 25 הן עזריאלי וישראמקו והנגרעות מהמדד הן אורמת והראל שעוברות להיסחר במדד תל אביב 75. אליהן יצטרפו רציו, חלל תקשורת וביג. מתוך מדד תל אביב 75 יגרעו מניות, אמפל, אפריקה מגורים ודרבן. בסך הכל מצטרפות 4 מניות למדד תל אביב 100 והן עזריאלי, רציו, חלל תקשורת וביג ו-3 מניות נגרעות: אמפל, אפריקה מגורים ודרבן.
טבע הודיעה כי קיבלה את אישור מינהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) לשיווק טבליות אנסטרוזול (Anastrozole), שהן הגרסה הגנרית של החברה לתרופות הארימידקס (Arimidex) המיועדת לטיפול בסרטן השד אצל נשים בגיל העמידה. מכירות תרופת המקור מסתכמות בכ-917 מיליון דולר בשנה בארה"ב.
אפריקה ישראל הודיעה כי תמכור את אחזקותיה (75%) בחברת תדיראן טלקום לעובדי תדיראן טלקום ולחברת גיפורד המחזיקה ב-25% האחרים של תדיראן. המכירה היא ללא תמורה ואפריקה מנמקת זאת בכך שהטיפול בתדיראן דורש תשומת לב ניהולית רבה אולם ללא סיכוי סביר להשאת ערך כלכלי לחברה.
החברה לישראל הודיעה כי חברת OPC שבשליטתה (80%) התקשרה בהסכמים מחייבים עם דייהו הקוראנית להקמת תחנת כח בכושר יצור של כ-440 מגה וואט וכן חתמה על הסכם עם חברת מיצובישי היפנית לתחזוקה ארוכת טווח של תחנת הכח לאחר הפעלתה המסחרית לתקופה של כ-12 שנים. העלות הכולל של שני ההסכמים מסתכמת בכ-440 מיליון דולר.
בנוסף, עידן עופר מסיים את כהונתו כיו"ר דירקטוריון החברה והודיע כי ימשיך לכהן כדירקטור בחברה וכיו"ר דירקטוריון בטר פלייס. את תפקידו של עופר ימלא מעתה אמיר אלשטיין, שכיהן בתפקידי ניהול באינטל ישראל ובטבע ואשר מכהן כיו"ר דירקטוריון חברת הבת טאואר.
קמהדע קיבלה אישור ה-FDA לשיווק תרופת הדגל AAT בעירוי, לטיפול במחלת החסר הגנטי באלפא 1.
גבעות עולם ריכזה תשומת לב רבה השבוע לאחר שדיווחה על תוצאות שהתקבלו במבחן במקטע 6 כאשר נמצא כי הנוזל שהעלו על פני השטח הוא נפט אשר הכיל בתוכו גז ללא מים. בהמשך, הודיעה החברה כי 1,571 חביות הנפט שהפיקה ממקטעים 1 ו-6 ובחלק ממקטעים 4 ו-5 מכילים "נפט באיכות גבוהה מאוד". בדיקת הנפט בוצעה במעבדות בתי הזיקוק בחיפה. בגבעות מציינים כי מבחינה ראשונית, יחס הגז/נפט במקטע 6 גבוה מהיחס במקטעים קודמים.