כפי שנשאלתי רגע לפני ההמרה - האם יכול להיות כי ניתן לעשות רווח מהיר מההמרה, הרגשתי חובה לסכם את הנושא.
מי שזוכר בזמנו טענתי כי למרות כלל הפרסומים והערכות השווי, הרווח יהיה קצר מועד ומי שמעוניין לעשות בשיטה זו שימוש צריך להיות מהיר שכן כניסה להפסד תיהיה מהירה מאוד.
בזמנו פרופסור אמיר ברנע סיפק הערכה ששווי השוק של החבילה המדוברת יהיה נמוך מ-6% מערך הפארי של הסדרות השונות (בהתאמה) מה שייצג רווח מעשי של 20-30% ממחיר השוק באותה תקופה.
בלי לומר דבר רע על פרופסור ברנע, שכן בכל זאת מדובר באישיות מכובדת, חשוב לזכור כי בסופו של דבר הוא סיפק ייעוץ כלכלי לחברת אפריקה ישראל.
אינני יודע באילו נתונים הוא השתמש ובאילו הערכות. יכול להיות לדוגמה שהחישוב בוצע בהתחשב בפרק זמן סביר או במכירה (מניות) והמתנה לפדיון (אגחים), למרות שקשה לי להאמין...
לעומתו המוסדיים העריכו תספורט של 15% מערך הפארי של הסדרות השונות (בהתאמה) מה שייצג רווח מעשי של 15-20% ממחיר השוק באותה תקופה.
גם פה אין לי מושג אך בוצעו החישובים אך יותר סביר להניח כי מדובר על הערכה בלבד לפי שווי צפוי של חבילת הפיצויים.
באותה עת אני אמרתי כי הרווח הפוטנציאלי מקנייה ומכירה מיד לאחר קבלת חבילת הפיצויים תעמוד על 10% בלבד וכי זמן קצר לאחר מכן גם רווח זה ייסגר והמשקיע יכנס להפסד.
וראו איזה פלא - עיתון כלכליסט ביצע עבורנו את החישובים של השווי הנוכחי (לפי הערכים לפני ספר ימים) של חבילת הפיצוי. (הנתונים הבאים נלקחו משם)
בעוד הם שמו דגש על "התספורת" אני דווקא מתייחס לשווי שוק, שהגיע ואף ירד מתחת לערך של הקנייה לפני (בטווח זמן של שבועיים).
[attachment=0:3n1rd7j4]אגחים של אפריקה ישראל.png[/attachment:3n1rd7j4]
ואם נעיין בנתונים של יום ההמרה נוכל לראות כי מרבית המסחר בוצעה לפי שערים נמוכים בהרבה מאילו שנחזו על ידי אותם גורמים מיד עם התחלת המסחר בניירות. חישוב מהיר מעלה כי רווח של 10% ואף מתחת לזה היתה הערכה נכונה גם כן.
מהצד השני
יש שיטענו כי מגמת השוק בכל מקרה היתה שלילית ולכן הירידות מוסברות - אין ויכוח עם מגמת השוק, אך אני טוען כי הניירות שבחבילה היו יורדים בכל מקרה...
יש שיטענו כי המתנה נוספת תראה כי בסופו של דבר ערכי הניירות יחזרו לעלות והחוב ישולם ולכן הסתכלות על נקודת זמן אחת אינה אומרת הרבה - אני מסכים כי בסבירות גבוהה הניירות המדוברים יהיו שווים יותר מערכם הנוכחי בסופו של דבר, אך בגלל שני מאמין כי נקודת זמן זו (ערכי/מחירי השוק) היתה צפויה (ואולי זה יכול להיות נושא לויכוח), משקיע מוסכל היה ממתין בחוץ...
או לחלופין לוקח את הסיכון ועושה רווח של 5-10% בהשקעה של ימים בודדים. לא משהו שיש לזלזל בו, אך בהחלט לא משהו מרשים...