מאת: זיו פניני,
מה גרם לשינויים הקיצוניים במסחר, שהחלו בסוף השבוע שעבר ונמשכו גם לתוך השבוע הנוכחי? מדוע ניסיונות ההרגעה לא כל כך עזרו? וכיצד זה קשור ליחסים בין הסוחרים למשקיעים?
מתחילת השבוע פונים אליי רבים ושואלים, מה קרה בארה"ב ביום חמישי ומה קרה בעקבות כך בעולם ביום שני? אין לי תשובהחד משמעית, אבל חשוב להבין את הדינמיקה שמתרחשת לאחרונה בעולם.
בשווקי העולםפועלים כעת שתי קבוצות משמעותיות - המשקיעים (פרטיים מוסדיים טווח בינוני/ארוך) והסוחרים (נוסטרו וקרנות גידור). קבוצות אלה חיות בסימביוזה זו לצד זו ומזינות זו את זו, אך במקביל, ההרמוניה אינה מושלמת ולא חסרים חיכוכים בין המשקיעים לסוחרים.
איך זה עובד?
הסוחרים היומיים, בין אם מדובר שחקני הנוסטרו או בארביטראז'רים, מנזילים את השווקים ומאפשרים למשקיעים לקנות ולמכור סחורה בקלות, לתמחר MARK TO MARKET את הנכסים כל הזמן. באופן זו, יוצרים הסוחרים מעין "מחיר מחירון" לכל נכס ונכס. (BID/ASK). המשקיעים דואגים מצידם "לעוות קלות" מדי פעם את מחיר הנכסים, כאשר הם מבצעים קנייה או מכירה. הם מייצרים מעין מגמות בשוק, כאשר הם צוברים או פודים.
איך ומתי נוצר החיכוך? באופן טבעי, ככל שקבוצה אחת גדלה והקבוצה השנייה קטנה, כך קשה לקבוצה הגדולה וקל לקטנה ולהיפך (מישהו אמר טכני?). הקבוצות שונות בהרבה פרמטרים זו זו ואף לעיתים מחליפות תפקידים - לפעמים הספקולנטים נהפכים (למגינת ליבם) למשקיעים והמשקיעים נוטים לסחור לעיתים.
בנוסף, קיים הבדל מהותי בין שתי הקבוצות במאפייני המסחר שלהם: קבוצת אחת ממונפת מאוד ומרוויחה מעט על הרבה; הקבוצה השנייה אינה ממונפת כלל ושיעור הרווח שלה על השקעה נמוכה גבוה. בעוד אלה משנים פוזיציות מספר פעמים בתקופה קצרה, עמיתיהם מחליפים פוזיציה לעיתים רחוקות; הסוחרים אוהבים תנודתיות גדולה השמשקיעים לא וכן הלאה וכן הלאה, הרשימה עוד ארוכה.
לאחרונה גדלה מאוד קבוצת הסוחרים - חדרי מסחר/ אינטרנט/ טלפון/ מערכות אלוגטרייד וכו'. קבוצת המשקיעים מצידה מחזיקה בנכסי הבסיס בצורה מרשימה אפילו, לא מגדילה אחזקות בירידות (בנימוק: "אנחנו גם ככה מחזיקים מספיק") ולא משחררת מספיק סחורה בעליות (ושוב הנימוק: כי אין אלטרנטיבה).
מה יוצא מזה? השווקים נשלטים על ידי קבוצת הסוחרים שחושבים דומהפועלים דומה, במתאם גבוה ומחפשים כל הזמן מגמות. כאשר מחירי הנכסים מתקרבים לשיא היסטורי (ובוודאי לשיא תקופתי) וכאשר הסוחרים הממונפים מנסים להפוך פוזיציות ממונפות ללא עזרת הקבוצה השנייה, די ברור שהשוק יגיב בתנודתיות.
הרי כל שבב מידע מקפיץ מיד את מחירי הנכסים המובילים ויוצר תנודה גדולה גם במחירי נכסי המשנה. ידוע שעיקר המסחר הממונף נסחר ב-SPREAD: נכס מול נכס, סטייה מול סטייה, מטבע מול מטבע, אג"ח מול אג"ח וכו'.
בחזרה לאירועים של סוף השבוע שעבר
כאשר ביום חמישי החלה תנודה מטה (וכרגע לא ממש חשוב עובי האצבעות הממוצע של הסוחרים), במספר מניות, המהוות נכסי בסיס למסחר ממונף ולמסחר בנגזרים, החלה דינמיקה ידועה של פניקה. בשל אותה עצבנות. נשלחו פקודות מותנות, נוצרו סטופים, בוצעו עסקאות החלפה ידניות עסקאות החלפה ממוחשבות. מכאן ואילך, התרחשה בריחת קונים מעצם התנהלות המסחר וריצת מוכרים שנבעה מאותה התנהלות בדיוק.
עוד זה מדבר - וזה בא
אז לאחר הפאניקה הרגעית, שגם לוותה בהרבה ניסיונות הרגעה, ואחרי ביטול (או לפחות הבטחה לביטול) של מס העסקאות, ואחרי הכותרת הגדולה של "טריליון דולר סיוע למדינות ה-PIIGS", נוצרה בעיה חדשה - איך אני סוגר את הצד השני שלא בוטל, או איך אני סוגר את השורטים שפתחתי? איך אני מביא עוד MARGIN לפוזיציית הנגזרים שפתחתי?
אי לכך, נוצר מצב של שורט סקוויז ממונף מצד קבוצת הסוחרים העולמית, שכלל עליות בכל העולם רבתי. קבוצת המשקיעים נשארה לעמוד מהצד וצפתה בסוחרים, מנסים נואשות להכניס קצת היגיון לקלחת הרותחת שמולם.
היכן טמונה הבעיה האמיתית?
זה המקום לתהות, האם מדובר בבעיית מסחר שבדומות לה אנו נתקלים בערך אחת לעשר שנים (כך ניסה אחד הסוחרים בחו"ל להרגיע), או שמא מדובר בבעיית מסחר חדשה, שמתפתחת לאחרונה בגלל המאפיינים של ריבית זולה ומסחר מהיר, ממונף, רב משתתפים וניסיון עולמי לפתור את בעיית הגירעונות והמינוף, על ידי הזרמת מזומנים כהלוואה - כל זאת בלי ניסיון אמיתי לפתור את הבעיה המקורית, שבגינה נוצר הגרעון מלכתחילה!