למי שעדיין לא הבין, אנו בעיצומו של משחק פירמידה עולמי. הממשלות מנשימות את הכלכלה ע"י הדפסת כסף ומכירת אגרות חוב בתקווה שהשוק יתניע ויאפשר להן לשלם יום אחד את החוב הדמיוני. אין להן ברירה. החלופה מפחידה הרבה יותר.
הסכנה, לנו הסוחרים, היא מאוד ממשית. יתכן ותוכנית ההצלה לא תצליח. העולם ידרדר לאיטו למיתון עמוק ומשקיעי הטווח הארוך יאלצו לחכות שנים רבות עד שההשקעה תחזיר את עצמה, שלא לדבר על להיות רווחית.
אך אותי מפחיד יותר תרחיש אחר! משחק הפירמידה הזה ממשיך כל עוד כולם עוצמים את העיניים ומשתפים פעולה. כרגע, לא נראה שיש למישהו אינטרס לשבור את הכלים אך זה יכול להשתנות ולהפתיע. נניח לצורך הדוגמא שאחת ממחזיקות האג"חים הגדולות של ארה"ב מחליטה בוקר אחד מסיבותיה להיפטר מהן וע"י כך למוטט את הדולר. התרחיש הזה עלול ליצור כדור שלג שאף אחד לא יודע לאילו מימדים הוא עלול להגיע.
השנה האחרונה הניבה רווחים גדולים לסוחרים בבורסה. אני מניח שרובכם השגתם תשואות חיוביות על השקעותיכם. נשאלת השאלה: מה הלאה? להגיד תודה ולפרוש? להישאר ולהסתכן באיבוד ההישגים רחמנא ליצלן?
אני התחבטתי רבות בשאלה ולאחר מחשבות, החלטתי לאמץ טקטיקה שמנטרלת במידת מה את התנודות בשווקים (תיקון/ראלי). איך זה עובד? אני בוחר מניה שלדעתי צפויה לתת תשואה גבוהה ממניות של חברות מאותו סדר גודל. ברגע שאני קונה מניה זו, אני משקיע סכום דומה בתעודת סל בחסר על מדד המשקף את המניה. אני ארוויח רק אם המניה שבחרתי "מכה את השוק" – ז"א, עולה יותר מחברותיה או יורדת פחות מהן.
דוגמא מהימים האחרונים:
קניתי ב-X שקלים מניות של חברתביומדיקס (קישור). בסכום דומה קניתי תעודת סל בחסר של מדד היתר 50 (קישור). ביומדיקס אמנם לא שייכת למדד זה אך זו התעודה הקרובה ביותר שמצאתי.
בשיטה זו הדגש הוא על היכולת שלכם לבחור נכונה את המניות ולא על הסנטימנט העולמי בשווקים.
בהצלחה.
* שתי הערות חשובות:
1. תעודות הסל טובות כל עוד החברה המנפיקה עומדת מאחוריהן. במקרה של חדלות פירעון אתם עלולים להישאר עם נייר ביד. לפיכך, יש להישאר עם היד על הדופק והטקטיקה הזו בהחלט אינה מסוג "שגר ושכח".
2. לא מומלץ לקנות תעודות ממונפות (X2 X3) כיוון שיש בהן שחיקה. כמו כן, שימו לב שגם לתעודות ה"לא ממונפות" יש מינוף אפקטיבי.