דבר ראשון כמו שצויין חשוב להבין כי מחיר הפארי כולל את הריבית, כלומר לאחר התשלום מחיר הפארי ומחיר האגרת בשוק (לפי מחירה באותו הזמן) ירדו במקביל בערך הריבית שתשולם.
אם ניקח את הערכים שאתה מציין כמחיר השוק ביום הקובע (שארי לא ניתן לדעת בדיוק מה יהיה המחיר) ובהתחשב שהריבית הנקובה לתשלום באותו תאריך היא 3%, מחיר האגרת ומחיר הפארי ירדו בערך בשלוש אגורות...
כמובן שבסופו של דבר אין זה משנה אנו נשארים אם אותו אחוז תשואה (כ-10%) לאחר התשלום. עבור מי שקונה כעת ביחס להשקעה (מכוון שמקבל פעמים ריבית) אחוז התשואה שלו יהיה כ- 15% אך על חצי מהסכום! (שכן חצי יפדה פלוס ריבית על החצי שנפדה וריבית על החצי שלא נפדה).
נניח כי אפילו לא יהיה תיקון כלפי מטה...
מה יקרה במהלך השנה, מחיר האגרת יעלה ככול שמועד התשלום יתקרב (בהנחה שלא יהיו הודעות שליליות) ולכן נוכל לעשות על הקרן שלנו מקסימום 10% במהלך השנה ועוד חלק יחסי של ריבית (או לחלופין כ-13% בפדיון!)
כלומר יש לנו שתי מצבים: או שנחכה לפדיון או שנמכור בדרך, בכל מקרה התשואה שלנו מוגבלת לתקרה של 13%!
מה קורה באג"ח כה':
נתחיל מהמתנה לפדיון: מה הסבירות לדעתך כי במהלך אותה שנה ובהנחה כי ישלם את הסדרות הקצרות לאג"ח כה' של חברת דלק נדלן?
אני מאמין כי יעלה יותר מ- 13%, למה אני חושב כך?
מחיר האגרת מעט יותר מ-75 אגורות (אך היא שקלית ולכן היא שווה ל-100 פלוס הריבית הצבורה). חצי מהקרן נפדת כשלושה חודשים לאחר הפדיון של הסדרות הקצרות. אם יפדה את הקצרות (הנחת העבודה שלנו) אז יפדה לפחות את המחצית. בהנחת פדיון המחצית מחיר האגרת בשוק יהיה קרוב לפארי. ב-10% תשואה לשנה הנותרת עדיין נותן לנו תשואה על השנה הנוכחית של כ-20%, כלומר תשואה הגבוה ב- 50% על התשואה בחלופה שאתה מציא!
נעלם אחד בכל העסק זה - המדד, הנייר שלך נושא מדד ושלי לא ולכן ככל שהמדד יהיה גבוה יותר - אתה תסגור את הפער. אבל בהנחת מד דנורמלית 3% עדיין יש יתרון, ואפילו אם ניקח מדד גבוה יותר: אתה תשלם 20% על הרווח ואני רק 15% (שיעור המס על שקלי נמוך יותר) ולכן אני טוען כי בכל מקרה מתקזז!
בהנחה שלא יפדה, ויהיה הסדר או פרוק (לא מאמין שזה מה שיקרה) אז הזכיות שוות אך אני נכנסתי ב- 75 ואתה ב-100.
באופציה השנייה - אי המתנה לפדיון:
שנינו ננסה למכור את האגרת באמצע השנה! על פי התיאוריה בלבד העקום צריך להיות לינארי ולכן התשואה שלי (30%) תגדל בקצב כפול משלך (15%). אך אפילו ללא תאוריה, רמת הסיכון יורדת ככל שהתשלום מתקרב ולכן סביר להניח כי בזמן קצר הנייר שלי (כה) יהיה עדיף על שלך...
נקודה אחת לציון: באסטרטגיה שלך (שאני כמובן שלא פוסל - יש לה יתרונות רבים) - מי שיפעל למימוש השקעה מהיר במחיר שוק ללא ירידה יכול להרוויח בזמן קצר (כלומר בשבועיים הקרובים) קצת פחות מ-5% כמעט ללא סיכון (ע"פ ערכים שבחישוב למעלה). אך מי שלא מספיק מהיר וימצא כי לאחר התיקון הטכני היו זריזים מימנו יכול להפסיד באותה המידה.
כן, אם הוא יחכה לזמן ארוך יותר הוא יוכל להוציא את כלל ההשקעה שלו ואפילו להיות ברווח, הוא יוכל להמתין שנה ואף להנות מהרווח כמו שאתה מתאר אותו - אך מי שנוקט באסטרטגיה זו (כניסה ויציאה מהירים בניצול אפרשי מחיר שוק למחיר פארי) לא עושה את זה עבור ערכים נמוכים אילו - כאשר מדובר על משקיע חובב סיכון.
כמו כן לנסות לעשות את זה בשוק של היום, כאשר מגמת הירידות ברורה היא התאבדות (כפי שאני אומר כבר חודש)!
מעבר לכך מדבריך אני מבין כי זו לא הכוונה...
לכן אנו חוזרים לסיטואציה הראשונה שבה יש עדיפות ברורה למה שאני אומר.
חשוב לזכור כי בסופו של דבר מדובר על אותה חברה, באותו סיכון ובמקרה של בעיה כולנו ניהיה באותה סירה (ודווקא במקרה של בעיה לקנייה במתחת למחיר הפארי יש משמעות חיובית) - ולכן אני מעדיף ללכת על הריבית הגבוה יותר.
הוצאת מחצית הסכום אינה אומרת כלומר חוץ מזה שאתה מושקע פחות לאותה השנה ואם הכל יהיה לטובה אז הרווח הסופי שלך יהיה קטן יותר, זה בדיוק כמו להגיד שאני ישקיע בסדרה כה מחצית מהסכום שאתה משקיע בסדרה ד, וחצי אני אשאיר בצד. בסיום השנה לי יהיה על ההשקעה כ- 5% יותר ולשנינו יש קרן בצד שאותה אנו יכולים להשקיע במשהו אחר, או לחלופין שאתה תחזיר את התקבול להשקעה בנייר דלק נדלן סדרה ד' - אך אז (בהנחת קנייה לפי מחיר נוכחי מתוקן) אתה תקבל תשואה נמוכה יותר והאפרש בינינו רק יגדל!
אני מקווה שלא סיבכתי יותר מדי![]()
וכי הכל ברור...
כמובן שגם אני לא נגד סדרה ד', אני פשוט מאמין כי הסיכון שווה ומעדיף ללכת על תשואה גבוהה יותר...