הודעת הפד
זה שלא שינו את משפט המפתח: "ריבית הפד תיוותר נמוכה באופן חריג למשך זמן ממושך" זה ברור. רק הקיצוניים שבאופטימיים חשבו שהמשפט ישונה כבר החודש.
בכל זאת היה משהו שייחד את ההודעה הזו: מיעוט חריג של שינויים, וגם אלו שהיו היו מאוד עדינים. טיפ טיפה יותר אופטימיות בשוק העבודה, דיווח על מצב טיפה יותר טוב בשוק הנדל"ן, עוד שינוי של חצי מילה פה או שם, וזהו. גם הפסימיים שבמקרו כלכלנים חשבו שמגיעה מילה טובה יותר למשק האמריקאים. מה שעוד לא היה, זו התיחסות לנושא מכירת הנכסים שמחזיק הפד – נושא עליו מדברים לא מעט בשבועות האחרונים.
מה שכן היה בהודעה, זו חזרה על ההסתיגות של אחד הנגידים מאי שינוי משפט המפתח. הסתיגות ארוכה למדי שמסבירה שהשארת משפט המפתח למשך פרק זמן כל כך ארוך, תקשה על הפד להעלות את הריבית בהדרגה בהמשך. הוא צודק לגמרי. כתבנו על זה בעבר: ברגע שיחול שינוי קל במשפט המפתח, השוק יגיב כאילו הריבית כבר הועלתה. מכיוון שכך, הפד מעדיף לחכות עם שינוי המשפט מה שיותר (שהרי מוקדם להם להעלות את הריבית). אבל ככל שהם נדרשים להמתין יותר, כך תידרש העלאת ריבית מהירה יותר. הבעיה היא, שהפד כבר שם. הוניג, הנגיד המסתייג צודק, אבל זה כבר מאוחר יותר.
השוק שכח שהיתה בכלל הודעה חמש דקות אחרי שהיא יצאה – כל כך אווירית וחסרת נפח היא היתה.
ההערכה היא שאירופה גרמה להם קצת ללכת על קצות האצבעות. הם לא רצו להישמע מתלהבים מדי מהכלכלה או מהאפשרות של התחלת מכירת הנכסים, כשלא ברור מה יהיה הסוף של היבשת שמעבר לשלולית.
יכול להיות שאת כל הירידה במניות בארה"ב עקב סיפור אירופה ( 2.8% ביומיים בסה"כ), הם עכשיו יחזירו בזכות דחית השינוי במדיניות המוניטרית של הפד. אתמול ה-S&P כבר סיים בעליה של 0.6% (העליה היתה גם לפני פרסום הודעת הפד).
מעריכים שאוסטרליה תשעה עתה את המשך העלאות הריבית בעקבות אירופה. בישראל יש עוד חודש שלם, בו הכל יכול לקרות לכיוון כזה ואחר, אבל אם ההחלטה היתה צריכה להתקבל היום – לא היו מעלים את הריבית.
בינתיים, באירופה – היבשת השוקעת
S&P היו מרוצים מהרעש שעשו שלשום עם הפחתות הדירוג שעשו ליוון ולפורטוגל, והפחיתו גם לספרד. רק בדרגה אחת (לעומת הפחתה של שתי דרגות לפורטוגל ושלוש ליוון): מ-AA פלוס ל-AA.
כבר פחות השפיע על השווקים.
ספרד היא סיפור כבד הרבה יותר – היא מהווה כ-12% ממדינות האיחוד, בהשוואה ל-3% של יוון ו-2% של פורטוגל. מצד שני, הדירוג החדש שלה: AA זה לא דירוג זבל.
האירו בשפל של שנה, אבל אף אחד לא מתרגש. להיפך, הטענה היא שהוא לא משקף נכונה את המצב וצריך להמשיך ולהיחלש. מדברים על 1-1.20 דולר לאירו. העובדה שהגישה הזו נשמעת מפי כל, מסבירה למה זה לא כל כך קרה עד כה.
התשואות של האג"ח היווניות שהתחילו לעלות כבר ביום שלישי, הצמידו את הדוושה לרצפה ועלו אתמול לרמה של 11.3% ב-10 שנים ו-18.85% באג"ח לשנתיים. דרך אגב, הכותרות בעיתונים שצוטטו תשואות של מעל 20% על האג"ח לשנתיים לא לקחו בחשבון כי לאור ירידה משמעותית בהיקפי המסחר, נוצר פער משמעותי בין מחירי הביקוש למחירי ההיצע ותשואות אלו לא רלוונטיות כיוון שלא "סגרו" עסקאות.
התשואות על האג"ח הפורטוגלי ל-10 שנים עלו גם הן מ-4.98% ל-6%. גם האג"ח לשנתיים הגיע לרמה של 6% אך הוא התחיל את המסע ב-3% לפני יומיים.
התשואות על האג"ח הספרדי שלא הגיבו לחדשות על יוון ופורטוגל ביומיים הראשונים הצטרפו אתמול לחגיגה ועלו מ-4.02% ל-4.27% באמצע יום המסחר. בסיום יום המסחר ירדו התשואות חזרה לרמה של 4.12%.