משבר אמון של ממש - כך ניתן לכנות את המצב הנוכחי בגוש היורו. מה שהתחיל בתור בעיה נקודתית ביוון כבר הופך לגל הדף, שמשפיע לא רק על יחסיה של יוון עם יתר המדינות אלא גם על מעמדה של הקנצלית מרקל. לאור זאת, יש מי שמציע להוציא מהארנקים הישנים את שטרות המארק: ייתכן והם יחזרו לשימוש בקרוב
אפשר לומר שכל גוש היורו תלוי על בלימה. המשבר כבר חרג מגבולות הכלכלה והופך למשבר אמון חריף בין המדינות החברות בו. כך אומר אדוארד יו, מהבלוג "A Fistfull of Euros".
הודעתה של יוון על פנייה רשמית לקרן המטבע לקבלת סיוע מציינת עוד נקודת שפל, אמנם אחת מני רבות, אבל בעלת השפעה חריפה במיוחד: הזינוק בתשואות על האג"ח של ממשלת יוון נותן את אותותיו על האג"ח הממשלתי בכל רחבי אירופה, כולל במדינות כמו הונגריה ובולגריה, שלא לדבר על מדינות PIIGS נוספות ובהן ספרד ופורטוגל. כך, שלדברי יו, החשש התיאורטי מ"צונאמי" תוצרת יוון הופך למציאות.
כך שלא פלא שישנה עצבנות בלשון המעטה באירופה, שלא לומר חשש ופניקה של ממש. שני הנושאים העיקריים שמדירים שינה מעיניהם של השווקים באירופה הם:
1.עד כמה מוכנות המדינות המבוססות והיציבות יותר בגוש היורו - בראש ובראשונה בגרמניה - לתמוך בכלכלות החלשות יותר ועד כמה מרקל וסרקוזי יכולים להעניק, מבלי לעצבן את בוחריהם?
2.מה היכולת של יוון ומדינות PIIGS אחרות להנהיג בהצלחה צעדים קשים ולא נעימים בעליל, הכוללים קיצוצים והידוק חגורה, שהם תוצר לוואי של הפנייה לסיוע.
נוכח שתי הסוגיות הקשות האלה, אומר אדוארד יו, יש מי שכבר העלה אופציה שלישית - על יוון לנטוש את היורו ולחזור לדרכמה של פעם.
כעת מה על יוון לעשות בטווח המיידי? הנחת העבודה היא שפריסת חובות היא בלתי נמנעת, על אף שצעד כזה יגרום נזק חמור לתדמיתה הפיננסית של המדינה. יו כבר מביא אינדיקציות שנשמעות שגם בגרמניה, שאמורה לפתוח את ארנקה לטובת יוון ומדינות PIIGS נוספות, יש מי שכבר מכשיר את הקרקע לפריסת חובות.
מצד שני, ובהמשך להצעה שהזכרנו קודם, יש מי שמציעים שגם גרמניה תנטוש את גוש היורו ותחזור למארק הישן - רק שבניגוד ליוון, צעד כזה יבוא מהסיבות ההפוכות לגמרי.
אנליסטשל מורגן סטנלי, שמצוטט ע"י אדוארד יו, אומר שהמשך הסיוע ליוון עשוי רק להחריף את התדרדרותו של גוש היורו, במקום להועיל לו וכי יש מקום לשקול איחוד מוניטרי חדש המתבסס על מדינות נבחרות הנהנות מיציבות מחירים.
יהא אשר יהא, גרמניה כנראה תעניק ליוון את הסיוע בתנאים דרקוניים כמעט. לדעת יו, גרמניה תדרוש שהחוב שלה ייפרע ראשון. זאת כדי להפיס את דעתם של הבוחרים הגרמנים. כיצד זה יתבצע הלכה למעשה - ניאלץ להמתין ולראות.