בס"ד
ערב חג החירות-שיעור בלשון של רבי יהודה-האמנם?
כל שנה ושנה אנו קוראים את דברי רבי יהודה בהגדה. ואלו הם: "רבי יהודה היה נותן בהן סימנים: דצ"ך. עד"ש. באח"ב. האם התנא הקדוש רצה להעביר לנו שיעור בלשון? וודאי שלא. המהר"ל מפראג בביאור על ההגדה מספק לנו הסבר מרתק. אביא את תמצית דבריו.
ברור שיש קשר מסוים, בין שלוש המכות הראשונות,שלוש המכות השניות וכן האחרונות.
ואכן, כאשר נעיין בכתובים נמצא, שבשתי המכות הראשונות בכל סדרה (דם,צפרדע בהתחלה), היה משה מתרה בפרעה קודם שהכה אותו, ואילו בשלישית (כינים) הוא הביא את המכה על פרעה ללא התראה. לסדר זה, שבכל שלשה רצה רבי יהודה להפנות אותנו. שתיים בהתראה ושלישית ללא התראה.
אולם עדיין צריך ביאור- מהו הקשר בין כל שלוש מכות, הקושר אותם לסדרה אחת של מכות? וכמו כן, מדוע בכל סדרה היו שתי מכות בהתראה ושלישית ללא התראה? ומדוע במכת בכורות שבאה לאחר הסדרה השלישית, היה צורך לשוב ולהתרות בפרעה?
אלא מסביר המהר"ל, שהעולם מתחלק לשלושה חלקים. חלק תחתון, הכולל את האדמה, המים והבריות החיות בתוכם, כדוגמת הדגים ושרצי האדמה. חלק עליון, הכולל את השמים וכל צבאם, כדוגמת העננים וגרמי השמיים. וחלק שלישי וממוצע, האוויר שבין החלק התחתון ובין החלק העליון, כאשר חלק זה כולל את בני האדם ואת בע"ח, שמציאותם מעל האדמה התחתונה ומתחת לשמיים העליונים.
שלוש המכות הראשונות שבאו על המצרים היו מכוונת כנגד החלק התחתון שבעולם. מכת דם, בה המים נהפכו לדם. מכת צפרדע, בה שרצו המים התחתונים והצפרדעים. ומכת כינים, בה אמנם נפגעו כמה בני אדם, אולם הכינים יסודם עפר מהאדמה.
שלוש המכות השניות, שבאו על המצרים, היו מכוונת כנגד החלק האמצעי שבין העולם התחתון לעליון. מכת ערוב, בה באו חיות המהלכות על פני האדמה למצרים. מכת דבר, שהיא מגיפה בבע"ח השוכנים גם כן על פני האדמה, ומכת שחין, הפוגעת בגופות בני האדם, שגם הם שייכם לעולם האמצעי.
ואילו שלוש המכות האחרונות היו מכוונות כנגד החלק העליון שבעולם. מכת ברד, בה ירד ברד מהשמים, הם מהחלק העליון שבעולם. מכת ארבה, בה הגיע למצרים הארבה שהוא עוף מעופף בשמים ולכך, גם הוא משתייך למכות שהם מהחלק העליון. ומכת חושך, בה חשכו גרמי השמים.
רצה הקב"ה להכות את המצרים בכל אחד משלושת חלקי העולם, ובהדרגה מהקל אל הכבד. ועל כן בתחילה, הכה הקב"ה את החלק התחתון, לאחר מכן עברו המכות לפגוע בחלק האמצעי, ולאחר מכן גם בחלק העליון. רק לבסוף, אחר הכאת כל שלושת החלקים, הוא נטל את נשמת בכוריהם, שזו המכה הכי גבוהה, כיון שהנשמה אינה שייכת לעולם הזה, אלא למקום גבוה יותר.
לכן, בכל סדרה וסדרה היה הצורך בהתראה מחדש.דהיינו, להמתין מחוץ לביתו של פרעה, לאחר מכן לגשת לביתו ולבסוף להכותו ללא התראה, שהרי כל סדרה מייצגת רמה אחרת של העולם.
וכמו כן, מובן היטב גם מדוע במכת הכורות היה צורך לשוב ולהתרות בפרעה. שהרי כאמור, מכה זו לא הייתה חלק משאר סדרות המכות בהן הוכה פרעה, ולכן היה הצורך בהתראה מיוחדת על מכה זו.
יהי רצון שהקב"ה ישפיע עליכם שפע של קדושה וטהרה,
חג שמח !!
אודי כהן
חבר המכון הגבוה לתורה, אוניברסיטת בר-אילן.
מייל: udi6519@gmail.com