הפעילות הכלכלית במשק ממשיכה להתחזק, הן מצידו של הצרכן הפרטי והן מצידם של היצרנים. גם שיעור האבטלה ממשיך להצטמצם ועומד היום על כ- 7.4%. זהו הרבעון השני ברציפות בו אנו רואים ירידה באבטלה, לאחר שהיא כבר התקרבה לרמה של 8% בסוף המחצית הראשונה של 2009.
בשבועות הקרובים צפויות מרבית החברות הישראליות לפרסם את הדוח השנתי של 2009. אין ספק שהתוצאות יהיו טובות יותר מאלו של 2008, בה התחולל שיא המשבר, ויהיו אף חברות שיפתיעו לטובה. יחד עם זאת, חברות רבות עדיין הציגו קשיים פיננסים ברבעון הקודם, ולכן יש סבירות שחלק מהבעיות הפיננסיות שלהן לא נפתרו במלואן ברבעון האחרון של 2009.
נקודת אור חיובית, היא הצטרפותה של ישראל לרשימת המדינות המפותחות בעולם. ההצטרפות הזו עשויה להוסיף רוח גבית לשוק ההון הישראלי, ועל פי ההיסטוריה, ככל הנראה ייהנו מכך בעיקר ניירות הערך של החברות הגדולות.
השקת מדד הביומד בתחילת החודש, הוא עוד אחד מהסימנים של חזרת השוק לשגרה. תחום הביומד נהפך לאטרקטיבי מאוד בשנים האחרונות בעקבות הביקוש ההולך וגדל לתרופות ומכשור רפואי מתקדמים, ועשוי להתרחב עוד בעתיד כתוצאה מפקיעת פטנטים של חברות פארמה. המדד, הכולל 25 חברות מתחומי הביוטכנולוגיה והמכשור הרפואי ששווי השוק הכולל שלהן למעלה מ- 10 מיליארד שקל, כבר הספיק לעלות בכ- 8% בשבוע הראשון מאז השקתו. זהו המשך ישיר לשיעורי העלייה התלת ספרתיים של חלק ממניות המגזר בשנה החולפת.
שלל הסימנים החיוביים האלו, דוחפים את הבורסה התל-אביבית, שבניגוד למרבית השווקים מעבר לים, ממשיכה לעלות לאחרונה, ומתקרבת עד כדי אחוז בודד מתחת לרמת השיא שנקבעה באוקטובר 2007. אם נסתכל שנה אחורה, לתקופה בה החלו העליות בשווקים, ניווכח כי המדדים הישראלים המרכזיים זינקו בשיעורים של פי 2-3 ממרבית המדדים האחרים בעולם המפותח. יש המפקפקים בהצדקה לעלייה המטאורית הזו. כאמור, המצב הכלכלי בארץ טוב יותר מאשר במדינות רבות אחרות, אך לא בטוח שזה מצדיק פער כזה גדול.
ומהבאמת מתרחש מעבר לים? ובכן, בארה"ב רואים מספר נתונים סותרים. מצד אחד, נראה כי מספר הבלתי מועסקים במשק נמצא במגמת ירידה מסוימת. מנגד, חלק נכבד מנתוני התעסוקה מתבסס על עובדים במשרות חלקיות או זמניות. גם בשוק הדיור אין חדש. הדוח האחרון הציג ירידה גדולה בהיקפי הבניה ובמכירות הבתים החדשים. מצד שני, נראה כי הצרכן הפרטי צורך קצת יותר בתקופה האחרונה. במילים אחרות, אנו רואים עצירה של ההידרדרות, אבל עדיין לא התאוששות מהותית.
גם באירופה אנו רואים תמונה דומה - יש סימנים חיוביים, כגון תוכנית מוחשית יותר לסיוע ליוון, ומנגד צצים מעל פני השטח הגירעונות הכבדים של מדינות אחרות, דוגמת ספרד ופורטוגל.
לעת עתה נראה כי הבורסה הישראלית מנותקת מהמתרחש בעולם. אולם, למרות שהתלות של הכלכלה הישראלית במשקים זרים קטנה בשנים האחרונות, המשק הישראלי אינו נמצא בבועה מבודדת, ועדיין מושפע מהנעשה בחו"ל. לכן, מבלי שהצמיחה תחזור לעולם המערבי המפותח, המשק הישראלי, ובעיקר החברות הישראליות הפועלות בחו"ל, עשויות להמשיך להרגיש את הקשיים.