[center:182977nt]נושא מס' 3- סוגי ניירות ערך ומדדים[/center:182977nt]
סוגי ניירות הערך:
1) אג"ח- ברכישת אג"ח קיים סיכון שמנפיק האג"ח לא יעמוד בהתחייבויותיו. במדידת הסיכון נבחן את האג"ח השונות במס' היבטים:
א. מיהו מנפיק האג"ח
1.חברות (אג"ח קונצרני)- אלו הן אגרות החוב המסוכנות ביותר למשקיע.
2.עיריות (אג"ח מוניציפאלי) מנפיקות: *אג"ח כללי למימון כל פעילות הרשות (הפירעון מכלל מקורות ההכנסה של הרשות). *אג"ח ייעודית למימון פרויקט מסוים (פירעון ממקור הכנסה מוגדר של הרשות).
האג"ח הכללי הוא מסוכן יותר מהאג"ח הייעודי שכן מקורות ההכנסה הינם כללים ולא מוגדרים וספציפיים. אגח זה נחשב כפחות מסוכן מהאג"ח הקונצרני.
3.ממשלות (אג"ח ממשלתי)- זהו האג"ח בסיכון הנמוך ביותר שכן למדינה יש יכולת לשלוט בכמות הכסף שלה (במילים אחרות- במידה ויהייה קשה למדינה לשלם את התקבולים היא תוכל להדפיס כסף). הדבר נכון אך ורק לגביי אג"ח שנקובות במטבע מקומי. הסיכון גבוהה יותר כאשר מדובר באג"ח שנקובות במטבע זר שכן למדינה אין שליטה בכמות הכסף.
ב. סוגי אג"ח ממשלתיות-
1.מק"מ- אג"ח ממשלתית המונפקת לזמן קצר (עד שנה), נקוב בשקלים (100 אג' ערך נקוב) ומונפק בניכיון שכן באג"ח מסוג זה אין תקבולים במהלך השנה ולכן הפיצוי למשקיע יהיה בעת הקנייה (הוא ייקנה בפחות מהערך הנקוב- בניכיון). שם המקם יינקב עפ"י מועד הפירעון (הספרה השמאלית מבטאת את חודש הפירעון, הספרה הימנית מבטאת את שנת הפרעון, והספרה האמצעית מבטאת את השבוע בחודש בו יהיה הפירעון). דוגמא- מדד המק"מ-
חישוב הריבית בשקלים (שער הקנייה לעומת התשלום בפידיון) 100-98.94= 1.06
חישוב הריבית באחוזים 1.06\98.94= 1.07% (את אחוז הריבית הנ"ל אנו מקבלים לתקופה של 281 ימים)
ע"מ שנוכל להשוות בין כל אגרות החוב (שלהן יתרות חיים שונות) אנו מחשבים את שיעור התשואה האפקטיבית- תשואה לפדיון (בעזרת מחשבון פיננסי):
N= 281\365=0.7698
Pv=98.94
Fv= 100
I=1.39
ניתן לעשות את החישוב הנ"ל גם באמצעות הנוסחה: P0=fv (n)\(1+r)^n
• 2.אג"ח ארוכות טווח- אג"ח המשלמות ריבית באמצעות קופונים. אג"ח מסוג זה יכולות להיות צמודות/לא צמודות למדד המחירים לצרכן.
תזכורת:
מדד המחירים לצרכן זהו מדד המתאר את ההוצאה הדרושה לקניית סל קבוע של מוצרים ושירותים המייצג את הצריכה הממוצעת של משקי הבית)
תזכורת:
ריבית נומינאלית(Rn)- הריבית המשולמת בפועל על ההלוואות או על הפיקדונות. זוהי הריבית לאחר הוספת השינוי במדד שהוצמד (לאו דווקא מדד המחירים יכול להיות גם צמוד לדולר וכו'). ריבית ריאלית(Rr)- ריבית הצמודה למדד, כלומר, ריבית לפני ההצמדה למדד. נוסחת פישר- הנוסחה המקשרת בין הריבית הריאלית לריבית הנומינאלית: Rnt=(1+Rrt)*(1+M) -1 (ראה
אג"ח לא צמודות למדד המחירים- *גילון- בעלות טווח לפדיון של עד 10 שנים *שחר- בעלות טווח לפדיון של עד 20 שנים, אג"ח אלה נושאות ריבית נומינאלית קבועה שנקבעת מראש ומשולמת אחת לשנה לאורך כל חיי האיגרת.
אג"ח צמודות למדד המחירים- גליל- בעלות טווח לפידיון של עד 20 שנים, נושאות ריבית ריאלית קבועה, המשולמת אחת לשנה.
3.אג"ח להמרה-אג"ח הניתנות להמרה במניות החברה המנפיקה. אופציית ההמרה קיימת בפני המשקיע ונעשית עפ"י יחס/שער המרה שנקבע בזמן הנפקת האיגרת. יחס ההמרה נקבע באחוזים, כאשר כל 100% מייצגים מנייה אחת.
לדוגמא- אם יחס ההמרה הוא 800% שער המניה הינו 600אג (6 ₪) ושער אגרת חוב100 אג' (1 ₪), אזי בעבור כל מנייה יצטרך המשקיע לתת 8 אגרות חוב. כי היחס 800/100 (תמיד חלקי 100)
בחינת כדאיות ההמרה תעשה ע"י בחינת מחיר האג"ח למול יחס ההמרה למול מחיר המנייה.
יחס המרה (800%-*שער האג"ח (1)= 8 ₪ > מחיר המניה (6 ₪). מכאן נובע ההמרה לא כדאית.
יחס ההמרה * שער האג"ח = מחיר האג"ח 8*1=8 8>6 ולכן לא כדאי
פרמיית ההמרה- התוספת באחוזים המשולמת עבור רכישת המנייה על ידי המרת אג"ח בהשוואה לרכישה ישירה של המנייה: (שווי האג"ח שאני רוצה לתת \שווי המנייה שאני רוצה לקבל- 1), בדוג' שלהלן:
8\6-1=0.33 -> לא כדאי
כאשר פרמיית ההמרה חיובית (גדול מ- 0) משמעות הדבר שההמרה לא כדאית.
כאשר פרמיית המרה שלילית משמעותה שההמרה כדאית.
דוג' נוספת: יחס המרה 500% (5 ₪ כדי לקות 1 מניה)מחר האגח 49 אג', מחיר המניה 250.1 אג'
5*49=245 1*250.1=250.1 245/250.1-1=0.0240- ולכן כדאי.
הנפקת אג"ח להמרה תתאפשר רק במסגרת הנפקת חברות (קונצרניות) שיש להן מניות. אג"ח להמרה נבדלת מאג"ח קונצרנית רגילה, בכך שאג"ח להמרה מונפקת כמעט תמיד ללא בטחונות (ללא שיעבוד/ שעבוד סמלי 1 ₪ ), כיוון שאופציית ההמרה מהווה מעין פיצוי לבעלי האג"ח.
נגזרות פיננסיות- נכס פיננסי שהתשואה עליו נגזרת מהתשואה של נכס אחר – ריאלי או פיננסי.
כתבי אופציות- ני"ע המונפק ע"י חברה המקנה לבעליו את הזכות להמירו למניה (של החברה המנפיקה) תמורת מחיר מימוש שנקבע מראש. התשואה של כתב האופציה תושפע מתשואת המנייה.
כדי לבדוק את כדאיות המעבר מאופציה למנייה, בתוספת מחיר המימוש) נבחן את התקבול מכתב האופציה:
S= מחיר המנייה E= מחיר המימוש של האופציה Max (0, s-e)
אם המקסימום הכתוב בסוגריים הוא- 0 אזי מימוש האופציה לא כדאי.
אם המקסימום הכתוב בסוגריים הוא (s-e) אזי מימוש האופציה כדאי.
ככל שמחיר המנייה יהיה יותר גבוה אזי כדאיות המעבר גדולה יותר.
הרווח מרכישת כתב האופציה, מימושה ומכירת המנייה בבורסה:
Max (0, s-e)-c
C= מחיר האופציה (פרמיה).
ההפרש בין התקבול לרווח/ההפסד תמיד יהיה בגובה מחיר האופציה.
a. אופציות על מדד המעו"ף (מעו"ף= מכשירים עתידיים ופיננסיים) מדובר על מדד ת"א 25. ההבדל בין אופציות על מדד המעו"ף לבין כתב אופציה רגיל:
כתב אופציה אופציה על מדד המעו"ף
מנפיק חברה גוף מסויים (אדם, חברה, שחקן וכו')
זכות רכישה עתידית של מנייה רכישה עתידית של מדד המעוף
i. אופציות רכש- CALL: מקנה לבעליה את הזכות, אך לא את החובה לרכוש נכס במחיר מסוים, למשך זמן מסוים.
דוגמה לאופציה על מדד המעוף: c 900 mar
C- משמעותו סוג האופציה: אופציית CALL
900-משמעותו: מחיר המימוש
Mar- משמעותו: תאריך המימוש (תמיד יהיה בסוף החודש)
שווי נכס הבסיס: 100*999.86=99986
מחיר הרכישה (עפ"י נתון): 9923
מחיר מימוש (עפ"י אופי האופציה, מפאת השם שלה): 100*900=90000
סה"כ שילמתי: +900009923= 99923, עבור נכס ששווה 99986. לכן הרווחי את ההפרש 99986-99923=63
פקיעת האופציה- עם הגיע מועד פקיעת האופציה היא מתממשת מאליה בין אם המשקיע רוצה בכך ובין אם לאו. (לא ניתן לממש אופציות מסוג זה שלא במועד הנקוב). בימי פקיעת האופציות , בהשוואה לימים אחרים, ניתן לזהות תנודתיות גדולה יותר של שערי המניות אשר נגרמת לעיתים מפקודות מניפולטיביות שמוזרמות למחשבי הבורסה ושנועדו להעלות את מחיר המנייה לקראת פקיעת האופציה כך שהרווח של בעלי האופציות יגדל כתוצאה מעליית מחיר המנייה.
מדדים:
1) מדדי שווי שוק- ראה שיעור מס' 2 (ת"א 25, ת"א 75, מניות היתר, מניות השימור)
2) מדדים ענפיים- הבורסה נוהגת לחלק את המניות לקבוצות עפ"י תחומי העיסוק של החברות. לדוגמא:
a. מדד התל טק- מדד מניות הטכנולוגיה של הבורסה בת"א. המדד הושק לראשונה באפריל 2000 והוא מורכב ממניות של חברות עתירות טכנולוגיה מתחומי האלקטרוניקה, המחשבים ומדעי החיים, וכן ממניות של קרנות הון סיכון וחברות השקעה שעיקר הכנסותיהן או שוויון נובע מתחומים אלה.
b. מדד תל טק 15- התפרסם לראשונה ב2001 וכולל בתוכו את 15 המניות הגדולות ביותר הנכללות במדד התל- טק.
c. מדד ת"א נדל"ן 15- מדד הכולל את 15 המניות בעלות שווי השוק הגבוה ביותר מתחום הנדל"ן בבורסה.
d. מדד ת"א בנקים- מדד הכולל את המניות של 5 הבנקים המסחריים בעלי שווי השוק הגבוה ביותר, הנכללות, הנכללות ברשימת מניות ת"א 100.
תעודות סל:
נייר ערך אשר תשואתו מחקה את תשואת מדד מניות מסוים. התעודה רשומה למסחר בבורסה ונסחרת כמנייה. נניח שאני רוצה להיצמד לתשואת מדד הבנקים, רכישת מניות ממדד זה תעלה לי המון כסף, לחלופין באפשרותי לרכוש תעודת סל במחיר נמוך יותר ובכך גם אני משלמת עמלות ודמי ניהול נמוכים יותר.
- שוק תעודות הסל בעולם:
הרעיון הינו שהמשקיע ישקיע באמצעות חברת השקעה סכום כסף מסוים. חברת ההשקעה תרכוש עבור המשקיע את כל המניות הנכללות במדד המניות המסוים. השקעה זו מכונה בשם קרן סל (ETF). קרן הסל הראשונה בעולם עקבה אחרי מדד S&P500, וכונה בשם SPDR. קרן זו נוסדה בשנת 95 וכיום היא מחזיקה בנכסים ששוויים כ- 70 מיליארד דולר.
- שוק תעודות הסל בישראל:
המסחר בתעודות סל בישראל החל בשנת 2000. תעודות הסל בישראל שונות מהתעודות בארה"ב והן מכונות בשם- ETN.
תעודה זו מונפקת ע"י חברת השקעות. התעודה מקנה לבעליה את תשואת המדד אותו היא מחקה, בניכוי עמלות. המנפיק איננו חייב לרכוש את המניות המרכיבות את המדד, כי אם יכול להשתמש בדרכים חילופיות, כגון בניירות ערך נגזרים. רוכש התעודה זכאי לדרוש ממנפיק התעודה לפדות אותה עבורו לפניות המדד אחריו היא עוקבת או את שוויין הכספי.
המשך http://www.s-maof.com/Forum/viewtopic.php?f=93&t=7165