למרות החורף, העולם ממשיך להתחמם
יום שלישי | 16 בפברואר, 2010 | אלטשולר שחם
השבועות האחרונים הוכיחו שוב כי העולם עדיין מתנדנד בין חזרה לצמיחה לדריכה במקום, כמו זו שראינו לאורך המשבר. האירוע המרכזי של החודש, היה ללא ספק החשש ממצבה הפיננסי הרעוע של יוון. המדינה מציגה גירעונות כבדים, וללא ספק היא תזדקק לסיוע מאחיותיה לאיחוד האירופאי על מנת להבריא. הבעיות באירופה אינן מסתיימות רק ביוון. גם מדינות כמו ספרד, בה האבטלה גואה, ופורטוגל, שם לא נראתה צמיחה מזה שנים רבות, נמצאות במשבר עמוק.
הבעיות הכלכליות באירופה אינן רק נקודתיות למדינות הנמצאות בכותרות. נתוני הצמיחה העדכניים של אירופה, הפתיעו לרעה, ומגבירים את החשש שהיבשת גולשת להאטה כלכלית. הצמיחה במדינות האיחוד האירופי ברבעון הרביעי הסתכמה ב*0.1%- בלבד. חשוב להדגיש כי לא כל המדינות במיתון. בצרפת למשל, נרשמה צמיחה של 0.6% ברבעון האחרון. יחד עם זאת, בסיכום 2009, כלכלת האיחוד האירופי כולה התכווצה בכ- 4%.
הפסגה האירופאית שהתקיימה לאחרונה בבריסל, הצהירה על נכונות האיחוד האירופי לסייע ליוון, במקרה שהיא אכן תיקלע למצב של חדלות פירעון. יחד עם זאת, אם תבחר יוון לקבל את הסיוע, היא תאלץ לעבור שורה של קיצוצים נוספים בתקציב שלה על מנת להקטין את הגירעון שלה במספר אחוזים כבר ב- 2010. בין הקיצוצים שהוזכרו, דובר על הפחתת שכר, הפחתת קצבאות והעלאת גיל הפרישה (גיל הפרישה הנוכחי ביוון הוא 61, הלוואי עלינו…).
השווקים באירופה, אך גם במקומות אחרים בעולם כולל בישראל, הגיבו באכזבה לכך שלא הוצגו פרטים אמיתיים לגבי תוכנית הסיוע, והובילו את המדדים המרכזיים לירידות. יחד עם זאת, חשוב לזכור כי יוון מעולם לא פנתה אל האיחוד האירופי בדרישה לסיוע כלשהו, ולכן מובן מדוע לא הוצגו עדיין סכומים ותאריכים מפורטים יותר.
פרט לכך, רעיון הקיצוצים כבר הצליח להרגיז את האזרחים היוונים, שפתחו בשביתות מחאה כנגדם. מנגד, גרמניה, שמשלמי המיסים שלה יהיו ככל הנראה אלו שיישאו במרבית הנטל הכספי, נמנעת בשלב זה להצהיר בפומבי על נכונותה למתווה החילוץ עליו מדובר.
בעוד מספר חודשים, כאשר יגיעו כמה סדרות אג"ח של ממשלת יוון למועד פירעונן, תיבחן הלכה למעשה יכולתה הפיננסית לעמוד בהחזר הלוואותיה. להערכתנו, הסיכויים לקריסה של יוון אינם גדולים, אבל תהליך ההצלה עשוי להיות מורכב, ולא יקרה בן לילה. בנוסף, הוא לא יפתור את הבעיות של מדינות אירופאיות נוספות כמו ספרד ופורטוגל, ואולי גם איטליה.
לא רק באירופה נהיה חם. גם הגזרה היפנית עוררה עניין רב לאחרונה. את עיקר האש משכה ענקית הרכב טויוטה, שברכביה התגלו כשלים במערכת הבלמים. הסיפור התחיל מתלונות של נהגים בנוגע לבלימה לא רציפה בדרכים משובשות ועבר דרך דרישה של ממשלת יפן מטויוטה לבדוק את העניין.
טויוטה טוענת, כי הבעיה אינה מהווה סיכון בטיחותי, אלא מדובר רק בפגיעה בתחושת הבלימה של הנהגים. בכל מקרה, החברה הודיעה על השבת כ- 450 אלף מכוניות מתוצרתה אל המוסכים על מנת לתקן את הבעיה במערכת הבלמים. בסיבוב הקודם, הושבו כמה מיליוני רכבים של החברה אל המוסכים בשל בעיה אחרת, בדוושת הגז.
אם אתם מחפשים את השורה התחתונה של הסיפור הזה, למרות שהתיקונים מוערכים בקצת יותר ממיליארד דולר לחברה (מבלי להתחשב בפיצויים נוספים שאולי תידרש החברה לשלם ללקוחות שהגישו תביעות כנגדה), היא מעריכה כי בשנת הכספים שתסתיים במרץ הקרוב היא תשוב לרווחיות חיובית.
גם בכלכלה היפנית עצמה, נראים לאחרונה סימנים מעודדים. המדינה מציגה צמיחה שנתית של 4.6%, מהירה יותר מהקצב הצפוי. הנתונים האלו מצמצמים את החששות של רבים מפני כניסה מחודשת של יפן למיתון ממושך. חלק מההתאוששות בכלכלה היפנית מקורה בתוכנית התמריצים הממשלתית. יחד עם זאת, נתוני הצמיחה הנאים רומזים שאולי הכלכלה היפנית סוף-סוף תצליח להציג צמיחה חיובית עצמאית.