יום שלישי | 16 בפברואר, 2010 | אלטשולר שחם
תחזיות כלכליות נפוצות כמעט באותה מידה כמו תחזיות מזג האוויר. מידי שנה או בעיתות בהן השוק הפכפך, עולים החזאים על הבימות ומציגים את הערכתם לעתידו של השוק. אבל, בניגוד לחזאי מזג האוויר, המסתכלים יום-יומיים קדימה, מומחי השוק מנסים לחזות בצורה מדוקדקת את המגמות בעתיד הרחוק יותר. חודשים רבים קדימה, ולעיתים אף מספר שנים. בדרך כלל, המציאות אינה מקשיבה לתחזיות אלו, ומתנהגת אחרת.
הדוגמאות לכך רבות. למשל, במחצית השנייה של 2008, ניבאו רוב המומחים קריסה של השוק ב- 2009. בפועל, השווקים זינקו בשיעורים דו ספרתיים, ובמקומות רבים אף פיצו על כל הירידה. גם בתחזיות האינפלציה שגו החזאים, כאשר ב- 2008 העריכו דפלציה, בעוד במשק הייתה דווקא אינפלציה. לאחרונה, העריכו החזאים כי נהיה עדים לאינפלציה גבוהה. שוב, המציאות הפכה את התחזית על פניה. האינפלציה נבלמה, וייתכן שבחודשים הקרובים נחזה דווקא במדדים שליליים.
היו תחזיות להתגברות הדעיכה של הדולר, שדווקא התייצב ואף התחזק בצורה משמעותית. גם בתחום הסחורות ההערכות דיברו על המשך עליות חדות, בעוד בעולם האמיתי מחירי הסחורות ירדו לרמה מציאותית הרבה יותר. גם התחזיות באשר לעליית הריבית התבדו, ועושה רושם כי היא תישאר נמוכה עוד זמן רב. מובן שהיו כאלו שהעריכו נכון את פני הדברים, אולם, כרגיל, הם היו מיעוט קטן בשולי התחזיות.
אם עדיין לא הבנתם, המסקנה היא שקשה מאוד לחזות את התנהגות השוק קדימה. לכן, כדאי להתרכז במה שאנו רואים בכלכלה בפועל. אם מביטים במבט מציאותי, רואים כי ההתאוששות המסוימת לה אנו עדים, נתמכת בעיקר על ידי מיליארדי הדולרים, היואנים והאירואים שהודפסו בשנה החולפת. לראיה, מדינות חלשות באירופה בהן לא היה סיוע בהיקפים מסיביים, כמו יוון, ספרד או פורטוגל, סובלות מגירעונות כבדים, שיעורי צמיחה אפסיים ורמת אבטלה גבוהה. הן לא יפשטו את הרגל, אבל הבעיות של אירופה לא יפתרו כל כך מהר.
ברור שלא הכל שחור, ובמיוחד כאן בארץ. הנתונים העדכניים שמציג בנק ישראל מראים שיפור מסוים הן בשוק העבודה והן בייצוא. יחד עם זאת, היקף הפעילות עדיין נמוך בהשוואה לתקופה שקדמה למשבר. מכפיל הרווח בו נסחר שוק המניות הישראלי כמעט כפול מערכו הממוצע הרב-שנתי. על מנת להצדיק רמת מחירים שכזו, החברות יצטרכו לצמוח בשיעור משמעותי בשנה הקרובה. לא בטוח שזה יקרה.
במילים אחרות, השווקים הקדימו את הכלכלה, וכעת צצות שוב הבעיות שכאילו נעלמו להן במהלך השנה האחרונה. לא מדובר רק על הקשיים שאנו רואים באירופה. גם מדינות בהן היה סיוע נדיב, כמו ארה"ב או בריטניה, עדיין כורעות תחת עול משכנתאות כבד, שיקשה עליהן לחזור לצמיחה משמעותית בעתיד הקרוב.
למרות זאת, בטווח הארוך צריך להסתכל על חצי הכוס המלאה. סימני הצמיחה בוודאי יתגברו ככל שיחלוף הזמן. המדינות המתפתחות, כגון סין או הודו, כבר התחילו לדחוף את הכלכלה העולמית לפסי צמיחה. לכן, החברות היציבות, התזרימיות, אלו שיחלקו דיבידנדים גם ברבעונים הקרובים, ימשיכו להיות מקום נבון להיות בו. מחיר מניותיהן עשוי להיות מושפע מהתנודתיות של השווקים בטווח הקצר, אך בסופו של דבר הן עשויות להניב תשואות יפות בטווח הארוך.