המדדים המובילים בבורסות וול סטריט, ובעקבותיהם גם מדדים אחרים ברחבי העולם, עולים זה השבוע השני ברציפות. עכשיו המשקיעים מתחילים לשאול את עצמם האם אכן מדובר בשינוי מגמה או שמא הרע עוד לפנינו. מדד הדאו ג'ונס זינק ב-14.3% במהלך שמונת הימים שהחלו ב-9 במרץ. עם זאת, מתחילת השנה עדיין רחוק המדד המוביל ב-17.2% מרמתו בסוף 2008. מדד הנאסד"ק עלה ב-17.6% מה-10 במרץ. בתוך רצף העליות רשם מדד מניות הטכנולוגיה יום ירידות אחד בלבד. גם הנאסד"ק עדיין רחוק ב-7.6% מרמתו בסוף 2008. מדד ה-S&P500 גם עשה מהלך דומה, כשעלה בשיעור כולל של 17.5% מה-10 במרץ ונמצא כעת רחוק ב-14.9% מרמתו בסוף דצמבר. אבל לא כדאי למהר לחגוג. רצוי לזכור שלא מדובר בפעם הראשונה שהמדדים המובילים בוול סטריט עושים מהלך עליותחד ולאחריו חוזרים לרדת. מה-27 באוקטובר עד ה-4 בנובמבר ,2008 לדוגמה, עלה מדד הדאו ג'ונס בשיעור של 17.7%, ומה-21 עד ה-28 בנובמבר עלה מדד הנאסד"ק ב- 16.2%.
הפד ירה, הדולר נפגע
היחלשות הדולר בעולם החלה על רקע סנטימנט חיובי שאיפיין את השווקים השבוע, כשברקע גם הודעת הפד הדרמטית הנוגעת לרכישת אג"חים ארוכים של ממשלת ארה"ב בהיקף של כ-300 מיליארד דולר בחצי השנה הקרובה, הגדלת היקף רכישת ניירות הערך מגובי המשכנתאות בכ-750 מיליארד דולר והגדלת היקף רכישת החוב של הסוכנויות הממשלתיות בכ-100 מיליארד דולר. החלטה זו החלישה את הדולר שכן היא צפויה להציף את השווקים בשטר הירוק. עם זאת, סיום פוטנציאל הפחתת הריבית במשק האמריקני אמור לחזק את הדולר. כמו כן, המשך חוסר הוודאות הכלכלית בעולם וחוסר התיאבון לסיכון הנגזר מכך, ימשיכו לתמוך בדולר. הדולר השלים השבוע ירידה של 5.3% מול היורו, וזאת על רקע הגדלת היצע הכסף בארצות הברית. זוהי הירידה השבועית הגדולה ביותר מאז הושק היורו בשנת 1999. הדולר נחלש גם מול היין היפני, ונסחר סביב 94.63 יין לדולר.
הורדת ריבית אחרונה. בינתיים
נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, מוריד את הריבית במשק בשיעור של 0.25% לגובה ,0.5% הריבית הנמוכה בתולדות המשק. בפברואר הוריד הנגיד את הריבית במשק מ--1% ל0.75%. הורדת הריבית ל0.5%- תקרב אותה לריבית הפד האמריקאי (0.0%-0.25%) ותשווה אותה לריבית הבנק המרכזי של בריטניה. ייתכן מאוד שזו תהיה הריבית בחודשים הקרובים, שכן הסיכוי שבנק ישראל יבצע הפחתה נוספת, ל-0.25%, כמו הפד האמריקאי, אינם גדולים. נראה כי למעשה, עד לשינוי המצב במשק ולתחילת היציאה מהמיתון, הריבית במשק תחדל להיות מכשיר העבודה המרכזי של בנק ישראל
בנק ישראל נגד המיתון
בנק ישראל עידכן את תחזית צמיחת המשק בשנת 2009 פעם נוספת (חמישית במספר) לאור נתונים נוספים שהצטברו לאחרונה. על פי תחזית זו, התוצר בשנת 2009 צפוי לרדת ב-1.5% (התחזית הקודמת מחודש ינואר חזתה ירידה של 0.2%), התוצר העסקי צפוי לרדת ב-2.5% (ירידה של 0.9% בתחזית הקודמת) והצריכה הפרטית תקטן ב-0.5% (גידול של 1.1% בתחזית הקודמת). כמו כן, שיעור האבטלה יגיע ל-7.8%, והגירעון התקציבי במונחי תוצר יעמוד על 5.2%. לנוכח ההתפתחויות השליליות הצפויות בצמיחה, תעסוקה ורווחה, הציג בנק ישראל תוכנית משלימה לצעדים המיושמים כבר על ידי משרד האוצר, בתחום התעסוקה, השקעה בתשתיות וסיוע לענפים שונים, במטרה לצמצם את הפגיעה כתוצאה מהמיתון. העלות הכוללת של הצעדים תסתכם ב-4.4 מיליארד שקל, ותגדיל את הגירעון הצפוי ב-0.6%. יחד עם זאת, מעריכים בבנק ישראל כי הגדלת הגרעון לא תגרום לעלייה בפרמיית הסיכון של המשק.