x




מציג תוצאות 1 עד 3 מתוך 3

נושא: דווקא עכשיו - תמ"א 38

  1. #1

    דווקא עכשיו - תמ"א 38

    תמ"א 38, דווקא עכשיו

    הדרישה לדירות באזורי הביקוש במרכז לצד המלאי הקטן, ההשקעה הנמוכה יחסית שמצריך הפרויקט והערבויות שמקבלים הדיירים יכולים לסייע במימוש

    אחת לכמה זמן עולה נושא תמ"א 38 לדיון הציבורי. התוכנית מאפשרת שיקום של בתים ישנים וחיזוקם מפני רעידות אדמה, לצד הוספת קומות חדשות. מדובר בתוכנית שנושאת רווחים לכל הצדדים: ציבור הדיירים שזוכה לבניין משוקם ועמיד בפני נזקי טבע ומלחמה, הרשויות המקומיות והממשלה שמקבלות בהשקעה נמוכה תוצאה מקסימאלית, וציבור הקבלנים שיוכל ליהנות מהרווחים על מכירת הדירות בקומות שיתווספו.
    תמ"א 38 כבר ניכרת בשטח. במהלך השנה האחרונה החלו מפגשים שונים בין יזמים לדיירים במטרה לקדם את התמ"א, אך בפועל, על אף הפוטנציאל הרב הקיים באזורי הביקוש (כ-4,000 מבנים), רק בחלק קטן מהם החל יישום התמ"א בפועל. הסיבות לכך שההיענות לתמ"א נמוכה הן רבות, החל מהביורוקרטיה המקשה על היציאה לדרך, חשש של קבלנים רבים להיכנס לעיסקה שבה לא ברור להם עד כמה יוכלו להרוויח ממנה, וגם ובעיקר מחוסר אמון של הדיירים בקבלנים, אותו אני ורבים מחברי מנסים לשבור.
    לכל אלו נוסף בחודשים האחרונים המשבר הכלכלי, שיצר אי ודאות גדולה גם בתחום הבנייה והנדל"ן. הבעיות הלוקאליות שהקשו על יישום תמ"א 38 מקבלות כעת רוח גבית מהמתרחש בשווקים בעולם. הדיירים לא סמכו קודם על הקבלנים? למה שיסמכו עליהם עכשיו, בימי אי ודאות כלכלית? הקבלנים סקפטיים לגבי היכולת שלהם לבצע ולהרוויח מהפרויקט, על אחת כמה וכמה בימים של משבר אשראי.
    באופן פרדוקסאלי, לא זו בלבד שהמשבר בכלכלה העולמית אינו אמור למנוע את קידום התמ"א, הוא אף יכול לשמש זרז למימושה וליישומה. יש לכך הרבה מאוד סיבות, שהראשונה שבהן היא העובדה כי עלות הבנייה בכל מבנה שבו ייושם תמ"א 38 הינה נמוכה, משום שמדובר בפרויקט בנייה קטן, בוודאי בהשוואה לבניית דירות חדשות. שנית, תמ"א 38 במהותה מיועדת לאזורי הביקוש (בעיקר גוש דן), בהם המשבר הכלכלי לא פגע באופן מהותי במכירת הדירות והציבור עדיין נוהר לרכוש דירות. קבלן שיבנה דירות חדשות במסגרת תמ"א 38 לא יצטרך להסתכן בכך שלא יוכל למכור אותן, לאור מלאי הדירות הקטן הקיים.
    קל להבין גם את הדיירים שחוששים מכניסה לפרויקט בימים של אי ודאות, אך דווקא בימים שבהם שוק ההון מניב בעיקר הפסדים, השקעה בתמ"א 38 היא הרבה יותר בטוחה, משום שכל עיסקה בין הדיירים לקבלן והיזם תלווה בערבויות שיבטיחו כי לרכושם הדיירים לא ייגרם כל רע. יתרה מכך, כדי להימנע מעבודה עם קבלן שעלול להיות בעייתי בהמשך הדרך, ניתן לבדוק כי הוא רשום כחוק ברשם הקבלנים, וכן כי יש בידיו היכולת לטפל ביעילות בתמ"א 38 באמצעות ארגון הקבלנים והבונים.
    לכל אלה צריך להוסיף את העובדה כי מימוש כל עיסקה בין קבוצת דיירים ליזם לוקח כתשעה חודשים, זמן סביר שמאפשר גם לקבלן וגם לדיירים לבקר ולעקוב אחר התהליך ואחר המתרחש בשוק הישראלי והבינלאומי.
    אין לי ספק כי דרוש לא מעט כדי לשבור את המחסום הפסיכולוגי המונע את יישום התמ"א, אך אני מאמין כי התגייסות של משרד הבינוי והשיכון והרשויות המקומיות כדי לקדם את האינטרסים הלאומיים, לצד מפגשים אינטנסיביים בין קבוצות דיירים וקבלנים, יכול לסייע בשבירת המחסומים ובקידומה הלכה למעשה של התמ"א. *
    הכותב הוא יו"ר הוועדה לתמ"א 38 בארגון הקבלנים והבונים בת"א-יפו.
    יצחק שגב – גלובס -
    http://www.globes.co.il/news/article.as ... 1000423866
    המידע המוצג בפורום הנ"ל אינו מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לו ואינו מהווה המלצה לנקיטת הליכים או להימנעות מהם. כל המסתמך על המידע בכל דרך שהיא עושה זאת על אחריותו בלבד ומסיר מעורך הדין וממנהלי האתר כל אחריות.

  2. #2

    Re: דווקא עכשיו - תמ"א 38

    לירן שלום
    ברשותי דירת שלושה חדרים ברמת גן בבית בין 2 קומות ואנחנו ארבעה דיירים וחנות אחת
    יזם/קבלן הציע לנו לשדרג לפי תמ"א 38 בחיזוק,הוספת חדר ממ"ד בגודל 12 מטר ובניית מעלית
    בתמורה לבניית שתי קומות
    לפי יחס זה האם יש באפשרותינו הדיירים לבקש מלבד השיפוץ גם סכום כסף נוסף
    מחיר דירה חדשה יגיע למחיר של כ- 2 מליון דירת גג כ- 2.5
    זאת אומרת רווח הקבלן כ- 9 מליון - עלויות בניה ומיסים כ- 5 מליון נשאר לקבלן בערך 4 מליון
    לא רע לשיפוץ בניין
    במידה ואני טועה גם במספרים בבקשה תקן אותי
    בתודה רונן

  3. #3

    Re: דווקא עכשיו - תמ"א 38

    שלום רונן,

    תוכניות תמ"א 38 ותוכניות התחדשות עירונית הינם בבחינת סיכוי להשבחה לא מבוטלת לכל אחד מהדיירים ויש להתייחס אליה ככזו והמלצתי היא לא להיכנס לחישובי רווח של היזם.
    מאידך , אין כל ספק כי בבחינת העסקה זכותכם לשאת ולתת ככל שיתבקש על פי ראות עינכם.

    ברור כי לא אכנס למספרים בבחינת שאלתך כיוון שאין הם נמסרו על פי תוכנית כלכלית מסודרת ורק בכדי לסבר את האוזן אומר כי מניסיוני , יזם מחפש מרווח של 30% לפחות על כל יחידה .

    אפשרות נוספת לבעליי הממון הינה לשכור שירותי בנייה אצל איש מקצוע ולבנות לבד ואז הדירות שיוותרו ימכרו והרווח יחולק בינכם הדיירים.

    בכל אופן , יש להעזר באיש מקצוע במו"מ עם היזם גם באשר לעלות הכספית וגם להשלכות משפטיות רבות אחרות.

    בכבוד רב,

    לירן מורנו, עו"ד
    050-7816842
    המידע המוצג בפורום הנ"ל אינו מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לו ואינו מהווה המלצה לנקיטת הליכים או להימנעות מהם. כל המסתמך על המידע בכל דרך שהיא עושה זאת על אחריותו בלבד ומסיר מעורך הדין וממנהלי האתר כל אחריות.

הרשאות

  • אתה לא יכול לפרסם נושאים חדשים
  • אתה לא יכול לפרסם תגובות
  • אתה לא יכול לצרף קבצים להודעותיך
  • אתה לא יכול לערוך את הודעותיך
  •  
מידע ונתוני מסחר -למשתמשים מחוברים בלבד. הרשמה/התחברות