אני אתחיל בפסוק "ושמי י-ה-ו-ה לא נודעתי להם".
כידוע - ישנם הרבה כינויים לקב"ה בתנ"ך - אך ישנם שני כינויים מרכזיים.
אלוקים ושם הויה (י - ה - ו - ה )
תמיד כאשר מופיע שם אלוקים - הוא מתייחס להתגלות הקב"ה במידת הדין, בירידה למציאות. אלהים בגימטריה =
הטבע.
התגלות הקב"ה
בטבע
(בהתגלויות ניסיות מיחדות מופיע שם הויה).
תמיד כאשר מופיע שם הויה - הכוונה להתגלות הקב"ה בעולם במידת הרחמים. הכוונה לכינוי יותר עמוק שנסתר מעינינו ואין לנו השגה בו.
מידת הרחמים מגיע ממקום גבוה זה (אם ננסה לדמיין בחשיבה מופשטת רמות התגלות - מבחינת קירבה - אז יותר למעלה זה יותר קרוב)
לכן - זהו שם שנכתב ולא נקרא. כידוע במקום שכתוב שם זה בסידורים אנו מבטאים בפה "אדוני".
מאמר שמרחיב מעט בשאלה זו ומסביר בצורה מפורטת את העקרונות:
http://www.hadracha.org/dl.asp?id=1962
הקב"ה התנהג עם האבות כשופט ומנהיג את העולם - והתגלה על ידי מלאכים ובצורות שונות.
הביטוי "אלהים" מוסב בתנ"ך גם על השופטים של עם ישראל - "עד האלהים יבוא דבר שניהם" - שמות כב ח - ובאמת הקב"ה מתגלה גם בפסיקת הדיינים כפי שחז"ל מסבירים.
אך במידת שם ה-ו-י-ה שהיא יותר עליונה ויותר עצמית - בה הוא לא התגלה לאבות (הם לא היו צריכים את זה - ואין זה המקום להאריך מודע).
בשם הזה הקב"ה הופיע לפני בני ישראל ביציאת מצרים ובייחוד בקריעת ים סוף:
"ויראו העם את יקוק, ויאמינו ביקוק ובמשה עבדו".
(יקוק - שם הויה)
וחז"ל התבטאו בנושא זה: זכתה שפחה על הים לראות מה שלא ראה יחזאל בן בוזי (זה מספר יחזאל שמדבר על מעשה מרכבה...)
והכוונה שמעבר לסיפור של המים היו שם עוד מספר דברים - ושוב אין כאן המקום להרחיב בכך.
הרמב"ן על הפסוק ושמי ה לא נודעתי להם מסביר בסגנון שלו:
עניין הכתוב, כי נראה לאבות בשם הזה שהוא מנצח מערכות שמים ולעשות עמם נסים גדולים שלא נתבטל מהם מנהג העולם, ברעב פדה אותם ממות, ובמלחמה מידי חרב, ולתת להם עושר וכבוד וכל טובה והם ככל היעודים שבתורה בברכות ובקללות... והנה אמר הא-להים למשה: נראיתי לאבות בכוח ידי אשר אני שודד בו המזלות ועוזר לבחירי, אבל בשמי של יו"ד ה"א אשר בו נהיה כל הווה לא נודעתי להם לברוא להם חדשות בשינוי התולדות. ולכן אמור לבני ישראל אני ה', ותודיע להם פעם אחרת השם הגדול, כי בו אני עושה עימהם להפליא, וידעו כי אני ה' עושה כל.
סיכומון
--------
יעקב נאבק עם שרו של עשיו - לפי דברי חז"ל וזה מדוייק בפסוקים - כפי שהוא אומר לעשיו, במפגש איתו למחרת המאבק עם המלאך: "כי על כן ראיתי פניך כראות פני אלוקים" (בראשית לג, י)
והכוונה שהוא זכה להתגלות של הקב"ה דרך אחד משריו - שליחיו.
הוא פוגש את אלקים בחלום.
הביטוי "אל שדי" דומה לביטוי "אלקים" בהקשר להסבר שהבאנו - וכפי שמביר הרמב"ן שהקב"ה משדד מערכות - ומנהיג את עולמו.
שבת שלום ומבורך.
יעקב.