וורן באפט הודיע אתמול על כוונתו לפרוש בסוף השנה - באפט יפרוש בסוף השנה; גרג אייבל יוביל את ברקשייר. באפט יהיה בן 95 באוגוסט השנה פורש בשיא. מניית ברקשיר זינקה ב-19% מתחילת השנה לשווי של 1.16 טריליון דולר, בעוד שהמדדים בוול סטריט ירדו מתחילת שנה בכ-5%. ברקשייר עמוסה במזומנים - כ-348 מיליארד דולר, כשליש מהשווי כ-25% במניות סחירות (אפל, אמריקן אקספרס, בנק אוף אמריקה, קוקה קולה, שברון ועוד) ויותר משליש בהחזקות לא סחירות (תחום הביטוח, רכבות ואנרגיה מתחדשת).
הפרישה המתוכננת של באפט היא עיתוי טוב לחזור לאמירות של גורו ההשקעות הטוב בעולם. השיא של באפט הוא גם בביצועים של החברות בתיק של ברקשייר התאווי וגם בשווי של המוחזקות שמתבטא גם בשיא של מניית ברקשייר. "אל תהמרו נגד אמריקה" אומר וורן באפט. הוא אומר את זה כבר הרבה שנים. באפט לא התרגש מהתיקון בשווקים בשיא הקורונה. הוא היה ועדיין אופטימי מאוד ביחס לכלכלה האמריקאית והוא בפוזיציה גדולה על מניות שקשורות לכלכלה האמריקאית. הוא מאוד אופטימי על מניית אפל (למרות שהוא כבר מורווח בה מעל 100%) וכך גם על המניות העיקריות בתיק של ברקשייר - קוקה קולה, מניות בנקים ועוד.
כללי השקעה של באפט לא חדשים, הוא אומר אותם כבר עשרות שנים. הוא אומר שמי שידבוק בהם בטווח האורך ירוויח. להיצמד לכללי ההשקעה שלו זה לא פשוט, אבל זה כנראה משתלם. ריכזנו למענכם את הכללים המרכזיים של באפט להשקעות:
להשקיע גם כשהשווקים קורסים - DCA, היתרונות והחסרונות
Water.io תקצה 52% ממניותיה תמורת 5 מיליון שקל - המניה מזנקת
1. "חוק מספר 1 בהשקעות" "לעולם, אל תפסידו כסף, לעולם. חוק מספר 2 – לעולם, אל תשכחו את חוק מספר 1". טוב, באפט חזר על זה מספר פעמים, אבל גם לבאפט היו כמובן כשלנות, אך החוכמה היא להצליח יותר מאשר אתה נכשל. אצל באפט אחוז ההצלחות היה גבוה מאוד. כל החדשות על וורן באפט
2. ריבית דריבית תשואה על תשואה. התשואה שמייצרים בשנה הראשונה מניבה תשואה בשנה השנייה; התשואה בשנה הראשונה והשנייה מניבה בעצמה תשואה בשנה השלישית. העיקרון הזה מחביא עיקרון נוסף – סבלנות. כדי להרוויח הרבה צריך התמדה וסבלנות. זה לא מגיע בשנה ולא בשנתיים, אלא על פני כמה שנים טובות.
3. ניתוח פונדמנטלי ניתוח החברה על תוצאותיה הכספיות. באפט דוגל בניתוח עסקי של החברה, ורק בהתבסס על הסביבה העסקית שלה, על תוצאותיה, על היתרונות והחסרונות שלה, על התחרות בענף ועל הלקוחות, הוא מחליט אם להשקיע בחברה. אחד העקרונות הקשורים לכך הוא – "אינני משקיע בחברות שאני לא מבין את העסקים שלהן, ואת המודלים שלהן". זו הסיבה שבאפט נמנע מהשקעה בחברות האינטרנט בתחילת הדרך. חברות שהתבססו על מודל של כמות גולשים, בלי מודלים של הכנסות ורווחים. ואכן, בסופו של דבר רוב החברות האלו קרסו. הגישה הזו של באפט אמנם השתכללה עם הזמן, אבל היא במקור מבוססת על הספר - המשקיע הנבון של בנג'מין גראהם, אבי תורת הערך (הרחבה על - המשקיע הנבון ואיך להיות משקיעים נבונים)
4. הכל במידה "גיוון רחב מאוד נדרש רק כאשר משקיעים לא מבינים מה הם עושים", אומר באפט, ובצדק רב. בניגוד לכל התיאוריות הכלכליות על גיוון תיק השקעות, ככל שאתם מגוונים יותר את תיק ההשקעות שלכם, אתם יותר מתקרבים לממוצע, יותר מתקרבים למדד הייחוס, כלומר אתם בעצם משקיעים באינדקס/מדד. האם זה מה שאתם רוצים? האם זה מה שמנהלי השקעות אמורים לעשות? לא. מנהלי השקעות אמורים לייצר תשואה בזכות בחירה של השקעות טובות, וזה יכול להיות גם מספר בודד של השקעות. באפט תמיד השקיע במספר מצומצם יחסית של חברות.
5. השקעות לטווח ארוך "הרעיון המרכזי בהשקעה בבורסה הוא בחירת מניות של חברות טובות במחירים טובים, ולהישאר עם ההשקעה, כל עוד הן חברות טובות". ובאותו הקשר - "כשאתם חושבים על השקעה במניה, אם אתם לא חושבים להחזיק בה לפחות 10 שנים, אל תשקיעו יותר מ-10 דקות בהחלטה". באפט מיישם זאת – הוא לא נוטה למכור אחזקות. הוא משקיע לטווח ארוך, למרות שמדי פעם הוא מחליט לממש אחזקה ועובר לאחזקות אחרות. 6. התנודתיות היא חבר "התנודתיות בשוק ההון היא חבר, לא אויב. הפיקו רווח מטיפשות במקום להשתתף בה". ציטוט נוסף של באפט (ונפוץ מאוד) - "אנחנו פשוט מנסים לפחד כשאחרים גרידיים ולהיות גרידיים כשאחרים פוחדים". המשמעות של הציטוטים האלו – אל תהיו חלק מהעדר, תחשבו על העסקים הטובים, ואם העסק להערכתם יהיה טוב גם בהמשך, אז דווקא כשהמחירים יורדים (כי כולם פוחדים), זה זמן טוב להשקעה. וגם ההיפך – אם המחירים עולים כי כולם גרידיים, אולי הגיע הזמן למכור (ולהתנתק מהעדר). אחרי הכל השוק תנודתי – למעלה ולמטה, וניתן לנצל את התנודתיות הזו לרווחים.
7. "הטעות הגדולה ביותר היא לא לייצר הרגלי חיסכון" "רוב ההתנהגות שלנו תלויה בהרגלים", הרגלים יכולים להיות לא מורגשים, כמו נוצה, עד שהם חזקים כך שאי-אפשר לשבור אותם". איך מייצרים הרגל חיסכון? מפעילים העברה אוטומטית מהמשכורת לתוכנית החיסכון, כך לא יקרה מצב בו תשכחו להעביר או שתשתמשו בכסף לדבר אחר. בנוסף, במידת האפשר, הגדילו כל שנה את כמות הכסף העוברת לחיסכון.
8. "בין אם מדובר בגרביים או במניות, עדיף לקנות מוצרים איכותיים כשהשוק נמוך" במכתב למחזיקי המניות של חברת ברקשייר האת'וויי שבבעלותו, כתב באפט: "המחיר הוא כמה אתה משלם, הערך הוא כמה אתה מקבל". כדי להימנע מלאבד כסף בתשלום מחיר שלא תואם את ערך המוצר, ממליץ באפט לקנות בהנחה, בין אם מדובר בגרביים או במניות.
9. "אל תחסכו את הכסף שלא בזבזתם, תבזבזו את הכסף שלא חסכתם" כלומר, קודם עליכם לשים בחיסכון כמה כסף שאתם יכולים, ורק אז תוכלו לבזבז את הכסף הנותר. המלצה נוספת של באפט בנושא היא להשתמש במזומן. "הוצאתי כרטיס אשראי ב-1964," הוא אמר בראיון, "אבל אני עדיין משלם במזומן 98% מהזמן".
10. עסקים שמראים ביצועים טובים "אם העסק מראה ביצועים טובים, המניה בסופו של דבר תלך אחריו". בין השורות באפט מדבר על סבלנות. לא תמיד יש קורולציה בין ההערכה של המשקיע לבין הביצועים לבין מחיר המניה. יש מצבים שהתוצאות טובות ולשוק לוקח זמן לתרגם אותם למחיר מניה. אתם משקיעים בעסק ואתם מעריכים אותו בשווי מסוים ואם התחזית שלכם לתוצאות נכונה, זה גם יחלחל לשווי. רק לפעמים צריך סבלנות.
11. תמיד יש יותר ממקק אחד "בעסק בעייתי, ברגע שבעיה אחת נפתרת, בעיה אחרת צצה – אף פעם אין רק מקק אחד במטבח". זו אמירה שלוותה בניסיון ממקרים רבים. כשצפים בעיות בניהול, בדוחות הכספיים, איזה תיקון דוח, תפקחו עיניים ותסתכלו וטוב מסביב. לרוב בעיה במקום אחד בארגון היא סיפתח של בעיות נוספות שצצות בהמשך
12. מנהלי כספים מקצועיים? "במצטבר, אנשים לא מקבלים תמורה בעד כספם ממנהלי כספים מקצועיים". 13. העמלה היא לא חבר "היזהרו מעמלות - תשואה באה והולכת העמלה תמיד נשארת". כללי השקעה של מנטורים נוספים באתר הון: בנג'מין גרהאם - המורה של וורן באפט וממציא השקעות הערך ג'ון בוגל, ממציא הגישה הפאסיבית - מה הוא אמר, ולמה כדאי להקשיב לו? ככה תנהלו את הכסף שלכם...לבד
ביזפורטל