מה ההבדלים ביניהם?
בפיקדון סוגרים כסף בבנק בתמורה לריבית. זו יכולה להיות ריבית קבועה או משתנה. כמו כן, יכול להיות שהכסף יהיה סגור לתקופה מסוימת או שיכול להיות שאוכל למשוך אותו ברמה יומית אם ארצה (כמובן שיש לזה השפעה על הריבית כפי שנרחיב בהמשך).


קרן כספית, בניגוד לפיקדון, היא מוצר שנסחר בשוק ההון. מדובר בקרן נאמנות שמשקיעה את הכסף שלנו גם בפיקדונות בבנקים וגם בניירות ערך כמו הלוואות למדינה, או אגרות חוב של חברות, ולכן על פניו יש פה סיכון. מאחר שיש מגבלות רגולטוריות המגבילות במה קרן כזאת יכולה להשקיע ואיך, הסיכון נמוך מאוד. קרן כספית למשל לא יכולה להשקיע במניות או באגרות חוב מסוכנות לטווח ארוך וכדומה.


האם הכסף נזיל?
קרן כספית נזילה לקנייה או למכירה בכל יום מסחר (ראשון עד חמישי) כאשר בפרקטיקה, כשמוכרים את הקרן, לוקח יום־יומיים עד שהכסף בחשבון.


בפיקדון, זה תלוי בסוג - פיקדון עם תחנת יציאה יומית או רבעונית, לדוגמה, או פיקדון שסגור לשנה. וזה מוביל אותנו לנקודה הבאה.


מה ההבדלים בתשואה?
קרן כספית אמורה באופן גס לספק תשואה באזור ריבית בנק ישראל (נכון להיום 4.5%). מכאן והלאה, אין הבטחה לתשואה. זה תלוי בריבית בנק ישראל וגם בציפיות לריבית.


בפיקדון, ככל שיש יותר גמישות ותחנות יציאה, לרוב הריבית תהיה נמוכה יותר (ולהפך). כלומר, אם נשווה את הריבית בפיקדונות נזילים ברמה יומית (כמו כספית) נגלה שנכון לכתיבת שורות אלו, הריבית הממוצעת בבנקים עמדה על כ־1.6%. ונגלה גם שרק אם נסגור את הפיקדון לשנה שלמה ונוותר על הנזילות, נגיע לכמעט 4% בבנקים הגדולים ו־4.5% בבנקים הקטנים. כלומר אם בקרן כספית מקבלים גם תשואה וגם נזילות, בבנקים לרוב אי אפשר לקבל את שניהם וצריך לבחור אחד מהם.


כמה מס נשלם?
בקרן כספית המיסוי על הרווחים הוא ריאלי (בניכוי אינפלציה) ועומד על 25%, בפיקדון המיסוי הוא נומינלי ועומד על 15%.


אילו עוד עלויות קיימות?
בפיקדון אין דמי ניהול נוספים. בקרן כספית יש דמי ניהול, ונכון לכתיבת שורות אלו הממוצע שלהם הוא 0.16% (נע בין 0.07% ל־0.25%).


שורה תחתונה - מה עדיף?
נכון להיום, כשהריבית עומדת על 4.5%, והאינפלציה עדיין גבוהה, קרן כספית מספקת תשואה נאה בנזילות גבוהה, ולרוב תהיה גם עדיפה מבחינת המיסוי בסביבת אינפלציה גבוהה, ולכן על הנייר יש לה עדיפות. כמו שנכתב בתחילה, הצעד הגדול הוא להוציא את הכסף העודף מהעו"ש.



גלובס