6 או בעצם 7 מושגים ו מונחים שקרויים על שם מקומות ואולי לא ידעתם


אנחנו משתמשים בהרבה מונחים ומושגים ביומיום מבלי לשים לב להיסטוריה מאחורי אותם מושגים. לחלק מהמושגים יש לא רק היסטוריה מאחוריהם אלה גם תרבות וקשר גיאוגרפי עשיר שקושר את שמם למקום מסויים. אז ברשימה הבאה הבאתי לפניכם 7 מושגים ומונחים שאולי לא ידעתם שקרויים על שם מקום.



1. לימוזינה:

במקור שימשה המילה לימוזינה לתיאור מכוניות בעלות תא נוסעים מקורה ותא נהג פתוח.

בשנות ה30 של המאה ה20 המילה לימוזינה תיארה מכונית פאר באופן כללי והחל משנות ה60 היא מתארת מכונית פאר ארוכה מן הרגיל.

הלימוזינה נקראת על שם מחוז לימוזן בצרפת (limousin) והיא נקראה כך על שם הדמיון של הלימוזינות המקוריות לכובעים אותם חבשו תושבי המקום.



2. ספא:

השם ספא תיאר במקור טיפול במים על ידי טבילה במעיינות, בריכות (טבעיות או מלאכותיות) או אמבטיות. כיום אתרי ספא מציעים מגוון טיפולים כגון עיסויים, תרגילי התעמלות והדרכה לתזונה נכונה. השם ספא נגזר מעיירת המעיינות הבלגית ספא. ספא ידועה במעיינותיה המכילים כמות גדולה של תחמוצת הברזל ובעבר הגיעו אליה אנשים הסובלים מחוסר ברזל על מנת לשתות מהם.



3. טוקסידו:

הסיפור מאחורי המילה טוקסידו מרתק לדעתי על פי המסורת את הבגד תפר ועיצב החייט הנרי פול עבור אדוארד השביעי נסיך ויילס בתור בגד קליל ונוח לאירועים פחות רשמיים או לכאלה הנערכים מחוץ לעיר. הנסיך הזמין לאירוע בביתו אמריקאי בשם ג'יימס פוטר וזה שאל את הנסיך איזה בגד כדאי לו ללבוש לאירוע והנסיך שלח אותו לחייט הנרי פול שתפר לו בגד זהה. כאשר חזר פוטר לארה"ב הוא הופיע לאירוע אשר נערך במועדון טוקסידו פארק היוקרתי אשר בניו יורק עם אותו בגד ושאר חברי המועדון העתיקו ממנו לאחר מכן את העיצוב ומכאן שמו בצפון אמריקה.



4. שמפניה:

על פי האמונה הרווחת היה זה הנזיר דום פריניון שהמציא את היין המבעבע הראשון. אמונה זו היא כמובן מוטעית שכן היין המבעבע הראשון יוצר כבר ב1535 כ100 שנה לפני הולדתו של הנזיר הצרפתי. במאה ה17 הובא תהליך הייצור של היינות המבעבעים לחבל שמפאן ומ1700 בערך החל ייצורה של השמפניה המבעבעת אותה כולנו מכירים. שמה של השמפניה כאמור נגזר משמו של חבל הארץ שמפאן שבצפון צרפת ששמו נגזר מהמילה הלטינית "campania" או "campus", שמשמעותן "שדה", "מישור" או "שטח פתוח". זו התייחסות לנוף האופייני של אזור שמפאן, שכולל מישורים גירניים וגבעות מתונות, המהווים תנאים אידיאליים לגידול ענבים לייצור יין.

השם "שמפנייה" מוגן תחת מערכת ה-Appellation d'Origine Contrôlée (AOC) הצרפתית, שקובעת כי רק יינות המיוצרים באזור שמפאן, תוך שימוש בזני ענבים מסוימים (בעיקר שרדונה, פינו נואר ופינו מונייה) ושיטות ייצור מסורתיות, יכולים להיקרא כך.



5. טקילה:

השם טקילה מקורו בעיר טקילה שבמדינת חליסקו, מקסיקו בה החל ייצורו של המשקה במאה ה16. המילה טקילה עצמה נגזרת מהשפות היילידיות באזור וייתכן שהיא קשורה למילה "tequitl" (עבודה או משימה) או "tecalli" (אבן חיתוך), בהתייחס לעיבוד צמח האגבה, ממנו מיוצרת הטקילה.

שמה של הטקילה מראה על הקשר ההיסטורי והגיאוגרפי ההדוק של המשקה עם המקום. שמה של הטקילה מוגן כיום כבעל Denominación de Origen, מונח בספרדית שמשמעותו "הגנת מקור" או "כינוי מקור" ונועד להגן על מוצרים עם שמות גיאוגרפים ספציפיים. בהקשר של טקילה, ה-Denominación de Origen קובע כי רק משקאות המיוצרים מ"אגבה כחולה", באזורים מוגדרים במקסיקו יכולים להיקרא "טקילה".



6. ו7. ג'ינס ודנים (הבד של הג'ינס):

מקורו של השם ג'ינס הוא מהעיר גנואה שבאיטליה, שנקראת בצרפתית ג'ינס "Gênes". במאה ה16 השתמשו בבד כותנה עמיד שכונה סרז' דה נים (serge de Nîmes) (ומכאן גם כינויו של בד הדנים ממנו נתפר הג'ינס, בד מהעיר נים) על מנת לתפור בגדים עמידים לפועלים ומלחים. סביבות 1872 הגיע הג'ינס לאמריקה ע"י הסוחר היהודי-גרמני לוי שטראוס שמכר את הג'ינס לכורים בסן פרנסיסקו. אחד מלקוחותיו של שטראוס היה החייט ג'ייקוב דייויס שרכש משטראוס כמויות גדולות של בד. לאחר שאחד מלקוחותיו של דייויס חזר ותיקן את מכנסי הג'ינס שלו שוב ושוב בגלל שנקרעו, עלה במוחו של דייויס רעיון לחזק את האזורים המועדים לפורענות באמצעות מסמרות נחושת. לדייויס לא היה כסף לרשום את הפטנט ולשם כך הוא חבר לשטראוס ויחד הם הקימו עסק למכירת הג'ינסים בגרסתם המשופרת אותה כולנו מכירים עד היום.