בסקירה השבועית בתחילת ינואר כתבנו: "מגמת (ההתחזקות) המגמה צפויה להימשך וגם בנק ישראל, האוצר ואינסוף בתי השקעות המתמחרים 3.3-3.4 בדולר מפספסים את עוצמת השפעת הגזירות שנכנסה החודש לתוקף".
זה הסיפור המרכזי של השבוע, ולמעשה החודש החולף עם זינוק אל עבר 4 ביורו, ורק בנס התחזקות הדולר באופן מתון עם קריצה אל עבר 3.7. לא בכדי ציינו בתחילת ינואר את הערכת בנק ישראל מהטעם שהנגיד עצמו הבהיר שהתחזקות השקל תאפשר להוריד ריבית מוקדם מהצפוי. כחודשיים מאוחר יותר, והנגיד נא(ע)לם.
ההשפעה של המהלך האחרון במטח, שלהערכתנו טרם הסתיימה, שוות ערך לעוד 0.3% באינפלציה. במלים אחרות, במקום ירידה לכיון 3% אל לנו להיות מופתעים אם נקבל קפיצה הנושקת ל 4% וזהו כעת התרחיש הסביר. וזה מאוד בעייתי כי הנתון של פברואר משישי עמד על 3.4% ודוקא הציג קריאה טובה מהצפוי. זה פוגש את הרגיעה האינפלציונית דוקא עם קירבה ליעד ולאחר שמוצו כל האפשרויות של הנגיד והממשלה להתמודד עם זאת.
זה מזמין צעדים פופוליטסיים, בטח אם עננת הבחירות לא תתפוגג, והמועמדים הטבעיים למהלך שכזה הם הבנקים. תוצאות שיא ודבידנד שיא הוא משהו שלא יחזור כאן ברבעון הבא. זה היה בוטה מדי וקיצוני מדי, בטח כשאנו מדברים על שנת מלחמה, ולכן יהיו כאן הצהרות שיכולות נקודתית להשפיע על מניות המגזר (המנופחות ממילא).
במטח ברמת ב 3.69 ציינו שהיורו לכיוון 3.8 והדולר ל 3.7. ביחס לדולר היעד טרם הושג אבל ביורו אנו רואים כעת 4.05. זה לא יהיה בקצב לו התרגלנו (ממוצע של 1% יומי בשבוע המסחר החולף) אבל זה יעד שצריכים לקרות הרבה מאוד דברים בכדי שלא יתממש.
וזה למעשה תואם את הערכתנו כי התשואה העודפת נמצאת באירופה. בזמן שטראמפ מטלטל את השווקים בין ציוץ לציוץ, באירופה ישנה סולידריות נדירה (הרבה בזכות טראמפ) ואינפלציה יורדת. לא נקודתי ולא בר חלוף, אנו מדברים על מגמה מובהקת שרק מפתיעה לטובה וגם אם נניח כי נקבל האטה בודאי שהמגמה ברורה.
זה צפוי לתמוך בדאקס, שלאחר היציבות השלטונית שהושגה, ולאחר מכן בקאק וביתר הלויינים. זה לא שמשקיעים ישעטו אל עבר אירופה כפי שעשו ל s&p אבל בהחלט מה שהיה נחשול כעת הוא רק זרם – וזה תופס לא מעט משקיעים גם בשוק הישראלי.
קופ"ג ופנסיה חשופות ב 20% לערך למדד על 7 המובילות שלו, ואם תרצו 30 המובילות לכל היותר. הדברים כמובן נכונים גם למשקיעים הפרטיים שמצאו מדד שגומע בחודש תשואה שנתית ובמשך מספר שנים ברציפות, ולכן אנו נראה גם פגיעה מוגזמת עבור אותם מנהלי השקעות שנזכרו להצטרף לטרייד ב 2024-5 כרגיל באיחור.
בארה"ב הירידה מתבקשת אבל אנו ממש לא ממהרים לומר כי המגמה השלילית צפויה להימשך. תמחור ריאלי מצוי עמוק עמוק מתחת לספוט, ואם השבוע יסתיים בירידה של 2% זה יחשב כעליה. ברם, בשישי ראינו מחזורים משמעותיים, וחדוות קניות שבאה לידי ביטוי בנזילות שיא (ליום עליות) החל מאוקטובר. זו לא מגמה שמסתיימת ביום בודד ולכן פתיחת השבוע להערכתנו בארה"ב תהיה יציבה לכל הפחות.
הסיפור האמריקני הוא מסתכם כעת במלה אחת – מיתון. אנו סופרים 5 פעמים בשלוש השנים האחרונות שארה"ב נלחצה ממיתון בעור שיניה, אבל נחלצה. אין ספק שהפעם טראמפ לקח את זה רחוק מדי עם ענין המכסים אבל מעשית אנו רואים גמגום – מקסיקו וקנדה בעוד חודש, סין רק עשירית מכפי שדובר וכך הלאה. מעין תעצרו אותי של הנשיא, והמשקיעים מבינים שלוחש לאוזנו מי שאיבד 50 מיליארד דולר (טסלה) ולבטח לא מרוצה מהמצב.
כל עוד זה בשליטה של טראמפ, וכרגע הוא יכול במחי ציוץ להפוך המגמה. וול סטריט סבלנית והתשואה שקרסה באגח לא מאפשרת אלטרנטיבה ראויה להשקעה. רוצה לומר, זו או קריסה בשוק המניות או יציבות לכל הפחות, וקריסה לא מתרחשת בגלל הצהרות אלא בגלל מעשים, וכאמור טראמפ עדין לא שם.
לקראת סיום כתיבת הסקירה פורסמה הידיעה כי נתניהו החליט לפטר את ראש השב"כ. כשאנו מדברים על כך שאין סיבה למשקיעים זרים להתמקד בשוק הישראלי, זו הדוגמה הטובה ביותר – השוק המקומי לא יצליח להתקדם אל עבר שיאים כשאנו בעיצומו של משבר בטחוני-מדיני-קואליציוני-משפטי. זה לא יסתיים מחר וגם לא בעוד מספר חודשים, ולכן במקודם או במאוחר זה יפגוש ירידות מעבר לים ונקבל חוסר פרופורציה בין היתר בשל היעדר נזילות.
להודעת הפיטורים עצמה ערך של כ 1% ירידה. לאו דוקא מחר בבוקר (שני) אבל זה יורגש בהחלט בשוק וצפוי להכביד על המדדים בטח כשזה נושא שלא ירד מהכותרות בימים הקרובים.
מניות ומגזרים
קנון – שינוי המלצה ! לאחר 20% בנייר, שלא ממש מרשים חייבים להודות, העניין בחברה רק הולך ופוחת. אין צפי לקפיצה או חוזה מעניין, ותחום העיסוק גם לא אטרקטיבי ולכן מהלך פריצה מעניין לא על הפרק ואנו נעדיף לממש.
- ביתר המניות והמגזרים אין שינוי המלצה.
שבוע טוב ומוצלח !