בסקירה השבועית האחרונה הערכנו כי העליות תימשכנה, ועל אף שהפערים יצטמצמו במקצת ת"א עודנה עדיפה על וול סטריט. השבוע החולף הבהיר עד כמה הערכה זו מדויקת עת לא רק שת"א רשמה שיא אחרי שיא, כי אם אף ניפצה את אלו בערך דו ספרתי באופן קבוע.
על הנעשה היום (ראשון) מיותר להרחיב – כבר עסקנו בכך שמחצית העליה השבועית לא פעם משויכת ליום זה, נטול ההשפעה האמריקנית ובכלל. זה מתחיל בתמחור מדויק, דוגמת ה 0.3% הבוקר, אבל אז מגיע הציבור ולמעשה אנו מקבלים ריצה מעלה ללא הפסקה.
כשברקע שחרור חטופים והפסקת הלחימה, לפחות לשבועות ארוכים, ומחר טראמפ נכנס לבית הלבן קשה לראות סיבה היכולה לבלום את ת"א. יש לא מעט נתונים בעיתיים, לחלקם נתיחס בהמשך סקירה זו, אבל בסופו של דבר את הציבור לא מעניין תמחור, מכפילים וכדומה אלא יש מומנטום ודוהרים איתו.
הבורסה דומה היום לקריפטו מאשר לשוק המניות הקלאסי, ואין המדובר רק בענין המומנטום והעוצמה החריגה. מרבית המשקיעים רוכשים בגלל שמדובר במגמת עליה ו"מחר" יהיה גבוה יותר. זה עבד בביטקוין, זה עבד ב s&p וכל עוד האוריה הכללית היא של ריצה מעלה אין גם סיבה שזה יסתיים – זה לפחות סבור מי שמעולם לא פגש במשבר. אי לכך, נכון יותר לא להשקיע לטווח ארוך של שנה ויותר אלא להתמקד שבוע בשבועו.
הבעיה המרכזית של השבוע החולף היתה תשואת אגח ארה"ב סביבות 4.75%. ירידה ל 4.6% היא כבר צפירת הרגעה המאפשרת למניות להתאושש אבל אנו מניחים כי וול סטריט תתקשה לקבל את הנשיא במחצית השניה של השבוע בירוק בוהק. בסופו של דבר בחירת טראמפ נקבעה מזמן, עוד טרם הבחירות עצמן, וכעת אנו רואים יותר דאגות מהתנהגות קפריזית (בדגש על מכסים !) מאשר תמיכות לתעשיות שממילא זינקו בשבועות האחרונים.
זה לא אמור להחליש את ת"א. המעוף אולי יאט במקצת אבל בסופו של דבר מהלך יורד אינו על הפרק. בכדי שמימוש רווחים יצא לפועל צריך קטליזטור ואחראי התמחור המרכזיים בשוק המונעים בועות, שחקני המעוף, פשוט מביטים מהצד. ציינו כבר בתחילת החודש שהכמויות בינואר יהיו נמוכות ביותר, אף נמוכות מכמות הכתיבות בדצמבר החלש. נכון לעכשיו אנו ב 51% בלבד מהכתיבות ביחס לחודש הממוצע, ונתון זה כבר לא ישתנה עד סוף החודש שכן הוא במגמת דעיכה. ברור לכותבים כי אל מול גיוסים של 120-140 מליון בקרנות / תעודות ביום, שווה ערך ל 12-14 נקודות מדד אין מה להילחם. על זה להוסיף ארביטראז פוטנציאלי אפשרי, חוזים ירוקים, ושאר דברים שפשוט הופכים את אפשרות יצירת הלחץ ללא מעשית.
ניחא אם סטית התקן היתה מפצה במשהו אבל אנו עדים בת"א, בדומה לחלוטין לנעשה בעולם, לאפס תמחור סיכון. סטיה של 13% היא במחוזות האקסטרים בימים אלו. 15% , שוק עולה כמובן, זו כבר קריאת אזהרה.
ובכל זאת, האינפלציה עודנה מרחפת מעל ואנו (תודות לבנק ישראל) סוגרים שנה נוספת על קריאה שנתית מעבר ליעד. על הכשלון ארוך השנים של בנק ישראל אין טעם להחריב שוב, אך בסופו של יום קריאת דצמבר הפתיעה לטובה אך אנו צפויים לפתוח שנה באופן כזה שהתמחור של הלמס פשוט הופך תלוש. על פניו הקריאה הקרובה אמורה להיות בדמות עליה של 0.5%; על פניו אם אכן יחושבו מבצעי הקבלנים נקבל ירידה של 1%. אולי הראשון יתקיים אולי השני אולי שניהם יחדיו ואולי אף אחד מהם.... בדרך שכזו אי אפשר לנהל מדינה ולכן אין אפשרות לתחזית ריאלית ואפילו בגבולות הטעות. האינפלציה תברח שוב לבנק ישראל – במהירות יתקנו את מחירי הנדלן. נראה דעיכה בפעילות – נראה את סעיף התרבות מזנק.
רוצה לומר, איננו רואים כיצד הקריאה האחרונה, כפי שציינו לא מעט מומחים, מובילה את בנק ישראל להורדת ריבית בהחלטה הקרובה ואף לא בעוקבת. בסופו של דבר הקצב של הפד הוא הקובע וכרגע בארה"ב לקחו הפסקה, ולכן טענות המשקיעים בדבר התאוששות שגויות.
ושוב זה מוביל אותנו לשאלת המשבר. להערכתנו מחיר הדירות לא עלו בכ 7% כבר שהוצג בשבוע החולף אלא ירדו ב 4% בבתים חדשים ו 9% בבתים ישנים (נעלה את הנוסחאות שלנו בשבועות הקרובים שיסבירו טוב יותר החישוב). זהו הפרש דרמטי שאולי לא מסתדר עם היקף המשכנתאות אבל בהחלט מסתר עם שיא חדש שפשוט עבר מתחת לרדאר – 71 אלף דירות חדשות עומדות מוכנות ולא נמכרו. כשחוזרים על נתון זה פעם שניה ושלישית מבינים עד כמה קשקוש העליות לנצח בגלל ביקושים קשיחים פשוט שגוי. ישנה חלוקה רחבה בשיא החדש שמעולם לא היתה – ונבהיר, אפילו בתקופת הקורונה שבלשון מעטה אנשים לא ששו לרכוש בתים לא ראינו שיאים מעין אלו.
אז מתישהו בקרוב, להערכתנו עוד ברבעון הנוכחי, נקבל תיקון מטה של נתוני הנדלן. זה יכול לפגוש את וול סטריט בתקופה ירוקה והדברים יספגו היטב, וזה יכול לפגוש את ניו ירק בתיקון מטה ואז כרגיל בציבור הישראל פאניקת מכירות. להוציא שוק הנדלן, וכמובן אירועים חיצוניים שלא ניתן לצפות, איננו רואים בשלב זה קטליזטור שיכול להוביל לירידה אורגנית שמעבר למימוש רווחים וגם זה כאמור בתשואה עדיפה קלות על וול סטריט.
הסיפור בארה"ב כנאמר בפתיח הוא כל כולו תשואת האגח. 4.6% נספג באופן נסבל בשוק לאחר שכבר חווינו את איזורי ה 5%. ההבדל והדאגה הדמרטית בקרנות האגח היא שבפעם הקודמת בתשואות אלו המניות היו מתומחרות 15% פחות. היינו מצפים לקורלציה מסוימת אבל כשהסיבה לאגח עולה היא תמחור סיכון פיסקאלי, והסיבה למניות היא משהו בסגנון "טראמפ יעשה טוב לשוק" לכו תתווכחו מי צודק.
אז עם כל הכבוד לכניסה של טראמפ לנשיאות הדבר כבר חסר משמעות לחלוטין. תשואת אגח עולה תבלום את ניו יורק ולא משנה מה יאמר הנשיא. 4.8% = ירידות מעבר לים. 4.9% אנו מקבלים כר מהלך נקודתי אלים של 2-3%, וכאלו פרומואים כבר קיבלנו בחודש האחרון.
מניות ומגזרים
רב בריח – שינוי המלצה ! אמנם תשואה של 12% אבל כשעושים מתחת לתשואת השוק זה לא נחשב הצלחה. הסיבה לכך היא פשוטה – עיסוק בתחום אפור, משעמם, רחוק מפוטנציאל התאוששות מהמלחמה ולכן המשקיעים גם לא מוצאים בו עניין.
עבור המוסדיים החברה מאוד לא יציבה (ראו תמחורים שונים בעיסקת המכירה) ולכן נותר לחברה קהל מאמינים קטן (וסולידי) אך כזה שאינו מצדיק החזקה במניה על פני המדד.
- ביתר המניות והמגזרים אין שינוי המלצה.
שבוע טוב ומוצלח !