תקופת הסדרי האג"ח שהחלה בשנת 2008 טרם הסתיימה.
עוד ועוד אסיפות בעלי אג"ח , מצגות החברה להצעת הסדר, דיונים מתכנסים ומתפזרים , הצבעות תומכות ומתנגדות, אין רגע דל.
האם כל החברות הדורשות הסדר עושות זאת באין ברירה? לעניות דעתי לא.
אכן מצבן קשה , אך יש מקרים שבעלי החברות בחרו בדרך הקלה, הסדר בו יוותרו בעלי האג"ח על חלק מהחוב "טוב להם" מהתמודדות קשה, אך לעיתים אפשרית, בלהבריא את החברה תוך נקיטת צעדים קשים, כגון: התייעלות , מימוש נכסים ועוד.
הגופים המוסדיים, שאמורים לשמור על האינטרסים שלנו, החוסכים הקטנים, הם בעלי הכח בהסדרים , כוחם נובע מגודל אחזקתם (שהוא כספנו שלנו), האם הם תמיד שומרים על האינטרס שלנו? לא ברור, ואף אקצין ואומר שלדעתי לעיתים לא, משום שראיתי כבר לפחות הסדר או שניים, שאני, האיש הקטן, מצאתי שנפגעתי קשות מהסדר זה , ולעניות דעתי ניתן היה לקבל יותר או אפילו ללכת לפירוק בתנאים שהיו.
מדוע שהמוסדיים יסכימו להסדר שאינו כדאי? הרי הדבר לא הגיוני. מה דעתכם על האפשרות שבאותה העת המוסדיים היו זקוקים למזומנים עקב קשיי נזילות לאור משיכות כספים רבות מצד החוסכים? אולי...
כעת אנו בנקודת מבחן משמעותית והיא אפריקה ישראל.
פרופ' ברנע, המייצג את אפריקה בהסדר אמר שאפריקה היא המגדלור , צודק פרופ' ברנע, תוצאות הסדר זה יגרמו, לדעתי, לחברות רבות ומשמעותיות לדרוש הסדר או להימנע מכך, ולכן, אם יקלו המוסדיים על אפריקה בהסדר זה, נשלם אנו מחיר גבוה בהסדרים "הממתינים בפתח", ובאם לא יקלו, "הממתינים בפתח יחזרו לחוריהם".
מקוממים אותי דבריהם של מר לבייב ושל מנכ"ל אפריקה ישראל בהסבר על הצורך בהסדר.
אמר מר לבייב שרבים הרוויחו מאפריקה ישראל, אני , כמי שהחזיק אג"ח של החברה, לא זוכר שאי פעם קיבלתי אגורה מרווחי החברה, מעבר לקבלת הריבית שהגיעה לי עפ"י "ההסכם" שבין הלווה למלווה, האם כשחילקו דיבידנדים לבעלי המניות חשבו גם עלי? כמובן שלא. אז אלה שהרוויחו, ובתוכם מר לבייב, שישלמו כעת, כי הם צריכים להחזיר לי את החוב (אגב, לי כבר לא, אלא למי שמכרתי לו את האג"ח בזול ובהפסד ניכר).
ומה אמר המנכ"ל? שלא שווה לממש כעת נכסים כי המחיר זול. האם כתוצאה מאי הכדאיות הזו (לבעלי המניות) אני צריך לוותר על חלק מכספי? אינני בעל מניות, כדאי או לא זה עניינם ולא ענייני, רוצים למכור? טוב. לא רוצים? תביאו כסף מהבית ותמכרו כשהמחירים יעלו. אך מה זה ענייני?
בכתבה שהתפרסמה היום (אותה העליתי לפורום לפני שכתבתי דברים אלה) מסתבר שאפריקה נערכת למצב בו יתפוצץ המ"ומ בעניין ההסדר, כי מר לבייב, כלשון הכתבה, אינו מעוניין בפירוק. אז מה יעשה לבייב לפי המתואר? למשל, ינפיק זכויות בחצי מיליארד, למשל ימכור את אפריקה מגורים וישאר לו עוד חצי מיליארד, ואלי יממש עוד נכסים, כלומר: יתכן ויש מוצא ללא הסדר, אז כפי שכבר כתבתי, יש מי שבוחר בדרך ה"קלה".
אך דרך "קלה" זו לבעלי החברה, היא הדרך ה"קשה" לי , האיש הקטן שרק נתן הלוואה וציפה לקבלה בחזרה עם ריבית שסוכמה ב"הסכם".
ובסוף השאלה החשובה היא כיצד ינהגו המוסדיים, לפי המפורסם, יש חילוקי דעות בין המוסדיים , יש ביניהם מחמירים יותר וסלחניים יותר.
ואם היו שואלים אותי עד לאן "למשוך את החבל" הייתי אומר עד פירוק.
יש ודאי כאלה שיחלקו על דעתי זו, והרי הם מוזמנים להביע דעתם הכתובה בפורום.