שבוע סוער תם לו בבורסה המקומית, כחלק מסערה כלל עולמית. לאחר כחצי שנה של עליות ומימושים לא משמעותיים, השבוע ניתן היה להבחין בפאניקה גואה לצד ירידות תלולות במדדים.
לפני הכל, היה זה שבוע פקיעה לא אופייני להתנהלות השחקנים. מידי חודש ברורה מפת הפוזיציות, וקיימת הסכמה שבשתיקה על נקודת פקיעה אופטימאלית, על פיה כולם מתיישרים. לנקודה זו מרבית השחקנים שואפים, תוך ההגנה שאותה פוזיציה מספקת, לרוב בטווח של 3% סטיה לכיוון.
מה שבתחילת החודש הסתמן כאוכף 980, עבר מהר מאוד לשוק עולה ללא מגמה מובהקת, בה כל פקיעה סביב 1020 (כפי שצויין בסקירה הקודמת) תיחשב אידיאלית. הדברים התנהלו על מי-מנוחות, והקפיצה במדד בראשון בניגוד לכל מה שהתנהל בעולם אינה מפתיעה כלל ועיקר. בארבע הפקיעות האחרונות באופן עקבי השחקנים העלו את המדד בתחילת השבוע, בכדי להחזירו דרומה לנקודת הפתיחה השבועית, תוך כדי ניצול המחירים הגבוהים למכירת CALL יקרים. זכור היטב הדשדוש סביב רמת 980 הנקודות, ופריצות השווא בשבועות הפקיעה לכיוון 1000, ובהתקרב ליום הפקיעה עצמו ירידות חדות ואף פקיעה שלילית. המטרה אף הפעם היתה זהה, ולא מעטים נסחפו בראשון ודחפו המדד בהתערבות פחותה מהצפוי מצד המשקיעים, לעבר רף 1050 הנקודות. עד כאן הכל שגרתי וצפוי.
בשני לקראת סגירה, חל המפנה הגדול עת גוף בודד החליט לשבור את הסטטוס קוו, והירבה לפתע בכתיבת PUT 1040 ו PUT 1050. אותו גוף ככל הנראה סבר כי המדד שחצה בעת ריבוי הכתיבות את רף 1050 לא ירד מתחת לרמה זו, אע"פ שהרמה המדוברת היתה בבחינת פקיעה מאוד בעייתית (שלא לומר קטסטרופלית) עבור השחקנים. לא אכנס לפוליטיקה הפנימית של שבועות פקיעה, אך הדבר שנעשה לא יעשה, ובכתיבת 15 אלף יחידותPUT יומיים לפקיעה יש משום התרסה ושבירת הסטטוס קוו. יתרה מכך, ההגיון שעמד מאחרי המהלך לקה בחסר בצורה קיצונית, היות וסטיות התקן הנמוכות (מתחת ל20), הקטינו משמעותית את ההגנה שבכתיבה, לכדי מספר נקודות בודדות בלבד. מהלך בהחלט שחצני ותמוה. כך או כך, המחזורים בשבועיים האחרונים שעלו רק במעט על מיליארד ₪ לא הציבו מכשול אמיתי והפקיעה היתה צפויה להיות נמוכה בהכרח מתחת למדד 1040 (ובשל כך ההתעקשות שלי להישאר באסטרטגיה המדוברת). הפקיעה אם כן לא היתה מפתיעה, ולאור הנעשה מעבר לים המגמה הוחרפה בקלות ע"י השחקנים, לכדי פקיעה לא שגרתית בדמות ירידה של למעלה מ 2%. מיותר לציין ובכל זאת הנזק שנגרם לאותו גוף מחק רווחים של חודשים רבים, ואולי אף חרם לנזק בלתי הפיך מבחינתו.
אם הזכרנו מחזורי מסחר נמוכים, הרי שיש לתת מקום גם לניתוח הטכני. ציינתי כבר לא פעם כי לדעתי טעות להסתמך על שיטה זו בלעדית, אך לעיתים ש לבחון פרמטרים משיטה זו כחלק מסל הכלים של משקיע. מחזורי המסחר בשבועיים האחרונים היו נמוכים לתקופה (סביב 1.3 מיליארד) ולא התאימו לראלי שאופיין במחזורים חזקים ההולכים וגדלים. זאת ועוד, ימי הירידות השבוע היו במחזורים עוצמתיים שמעל 2 מיליארד ₪ ונדמה כי המוכרים הולכים ומתרבים בשלב זה. מחזור שבירת מחסום ה 1050 היה הנמוך בשבועיים אחרונים, ומנגד הירידה המסיבית בהמשך השבוע היתה הגבוהה.
מכיוון שכך, נכון יהיה לומר כי אע"פ שנקודות השבירה עפ"י הניתוח הטכני טרם נחצו, המאזן נוטה כעת להמשך ירידות על פני עליות. עם זאת, כמסתייג מהניתוח הטכני אציין כי אין שום תמיכה אמיתית ברמת 1000 הנקודות, ולא תמיכה פסיכולוגית כפי שמוצג. ניתוח המעוף הינו ניתוח מדדי ארה"ב, ולכן רצף ימים אדומים/ירוקים הם אלו שיתנו את הטון ולא נקודה זו או אחרת.
נוסף לכך, סטיית התקן שזינקה בימים האחרונים ,ובפרט בארה"ב, מעבר לרמת ה 30 הקריטית מעידה כי הציבור נכנס למגננה, ומעדיף לברוח לנכסים הסולידיים (כפי שיובהר בהמשך). לרוב, קפיצה של מדד הויקס מעבר לרף זה מעלה את הסבירות לירידות או שהינה פועל יוצא של ירידות חדות. הסיבה המדויקת אינה רלוונטית, וחשוב לשים לב שמזה חודשים שהסטיה היתה במגמת ירידה בולטת, וקפיצה שבועית של 25% יש בה בכדי לאותת להמשך גל ירידות.
לאור הדברים הללו, ההערכות הקודמות עומדות בעינן, ואנו צפויים לראות המשך ירידות ובמקרה הטוב דשדוש. כל הפרמטרים שתמכו בעבר במגמה זו לא מצאו ביטויים בבורסות אך נדמה שכעת אין עוד מנוס, והירידות צפויות לשוב בין אם מדובר בשוק דובי או בתיקון לראלי בלבד. עם זאת, לאלו הסבורים כי נראה צניחה כבימי המפולת של 4-5% מידי יום נכונה אכזבה, משום שבשלב זה עודם ישנם קונים חזקים הרואים בירידות הזמדנות קניה. המסחר צפוי להיות תנודתי, ורק עוד מספר ימים (אן יהיו) בהן המדדים ירדו בחדות, ישכנעו גם את הקונים האופטימיים כי זו העת לחזור בהם מפקודתם.
שתי מניות תפסו כותרות השבוע:אפריקה והסדר החוב שכמעט והושלם, ובז"ן עם הערכת שווי מופרכת.
אתחיל דווקא בבז"ן, לה הודבק תו מחיר כפול משוויה. השווי של בז"ן הוא כ 2 מיליארד דולר, וזאת בעוד מחיר השוק נושק למיליארד בלבד. בתרגום למניה:שווי המניה כיום הינו 2 ₪ ואילו הערכת השווי משקפת לה מחיר 4 ₪ בעוד קונצנזוס בתי ההשקעות נע סביב 2.1. רבים שאלו האם יש כאן הזמנות קניה נדירה, והתשובה לצערי שלילית. בלי להיכנס למחיר המניה וכדאיותה הרי שלבטח לא מדובר כאן על רווח של עשרות אחוזים או למעלה מכך בטווח הקצר, ולא מדובר על פספוס אוניברסאלי של כלל המשקיעים. ההסבר לכך נעוץ במרווח הזיקוק בו השתמשו לשם הערכת השווי. מרווח הזיקוק חושב עפ"י צפי לשנת 2014 ובכך טמונה חולשת ההערכה. בשוק בו בלתי אפשרי לצפות שנה קדימה, ובטח אמורים הדברים ביחס לנפט לא ניתןבאמת להעריך מרווח זיקוק בעוד מספר שנים מהיום. אם היתה מבוצעת ההערכה פסימית הרי שלחברה היה משוקף שוי נמוך ממחירה כיום, ועל אותו משקל ניתן לטעון כי שוויה משולש שכן הערכת מרווח הזיקוק היתה פסימית. לסיכום, הערכת השווי לא תרמה מאומה ולדעתי אין מקום להתחשב בה כלל. ההערכות בשוק כיום צריכות להתבסס ביחס לידוע בשלב זה ולא לצפי.
בחיבור טבעי, דומים הדברים לשוק הנדל"ן: ניתן להעריך כי בעוד 5 שנים מהיום שוק הנדל"ן יתאושש משמעותית והמחירים כיום זולים, ומנגד לטעון כי הצפת השוק האמריקני בדירות לא תגיע לרוויון גם בעשור הקרוב. שני הניתוחים לגיטימיים, ולכן הערכת שווי של חברות נדלן אופטימיות אין בהןאמת והן חוטאות למטרה שלשמה בוצעו בעת הנוכחית.
אך זה טבעי, ששוק הנדל"ן מתקשר ישירות לאפריקה ולהסדר שגובש. ראשית עושה רושם שאכן סוף כל סוף נמצאה נוסחת הקסם והצדדים הגיעו לעמק השווה. אם בשתי הסקירות הקודמות ציינתי מדוע המתווה שהוצע לא יעבור, הרי שהמתווה החדש בהחלט מתקבל על הדעת. הזרמה של 750 מליון ₪ מצד לבייב, לצד ירידה של 52.9% מהאחזקה הינם בבחינת הישג ללבייב יותר מאשר הישג למוסדיים. השווי לאפריקה עפ"י הסדר זה הינו 2 מיליארד ₪, נמוך משמעותית משוויה כיום, וגם לכך אתן את הדעת בהמשך, אך לפני הכל נשאלית השאלה האם ההסדר אכן יאושר ולא יטורפד. לאחר אישור בעלי האג"ח הארוכות, ההסדר דורש את אישור נציגות אג"ח ט, הסכמת הבנקים להזרמת ההון, וכמובן את אישור בית המשפט. להערכתי אף אחד מהצדדים לא יתקע מקל בגלגל אך אם כן יתכן קושי הוא צפוי להגיע מכיוון מחזיקי אג"ח ט. אג"ח ט אמורה להיפרע ב 10 לנובמבר תמורת 500 מליון ₪. הנציגות העצמאית של מחזיקי אג"ח זו , טרם הגיעה להסכמה עםאפריקה ודורשת את פרעונה המלא של האג"ח. יותר מסביר כי אפריקה תאלץ להענות לדרישת הנציגות, וההסדר לא יאושר טרם מתן פתרון ראוי.
נחזור שוב למוסדיים, שהציגו נצחון בכלי התקשורת בלא מעט חזה מנופח. מלבד העובדה כי מלכתחילה אחזקתם באגח אלו מלמדת על כשלון, הרי שלא מעט בעיות עולות מההסדר. ראשית, בשל המרת האגח למניות, הרי שכעת המוסדיים שהיו שמחים להיפרד מאפריקה לבלי שוב, הופכים מנושים לשותפים בחברה, שהם עצמם כינוה כושלת מהיסוד. נוסף על כך, לפי ההסכם, 3.5 מיליארד ₪ מהחוב יומרו לסדרת אג"ח חדשה וארוכה בריבית של 7.25%, ואילו מיליארד שקל יומרו לסדרה קצרה בריבית של 4.5%. ברור מאליו שמדובר בריבית מגוחכת שלא משקפת שליש מהסיכון בו מצויה החברה, אך צפוי שלא תהא בעיה לאותן סדרות היות והכסף יגיע מהמוסדיים השותפים להסדר (ליתר דיוק מכספינו אנו). אך מעל הכל, מעניין לציין כי באף מקום בתקשורת לא צויין כי קיימת תספורת. להיפך, כל אחת מהכותרות ציינה כי יש הסדר – אין תספורת. בפועל קיימת תספורת של כ 10 אגורות, והיא בהחלט רלוונטית למשקיעים שרכשו אתאפריקה בתחילת דרכה, ולא קפצו על רכבת ההרים באחת מתחנות הביניים. ציינתי כאן לא פעם, כי חלק לא מבוטל מהתנהגות המוסדיים מקורה ביחצנות ולא בדברי טעם, ובהחלט מצער לראות כי אף לקח לא נלמד ממשבר אפריקה על-ידם.
השאלה המענינת והרלוונטית לנו המשקיעים היא כמובן מה צפוי לאג"ח ולמניה מכאן ואילך?
אפי פיתוח – מי משפיע יותר על מי,אפריקה על אפי או אפי על אפריקה? התשובה אפריקה על אפי. ברכישת מניות אפריקה ע"י הנושים מגולמת רכישת אפי פיתוח במחיר 3.5$ למניה, בעוד מחירה כ 2$. לכאורה צפוי זינוק מרשם במיוחד, אך מכיוון שהחברה מושפעת יותר ממשפיעה הרי שסביר שנבחין בעליות אך לא דרמטיות במיוחד.
אג"ח ט – סביר להניח כי האג"ח יהנה מהרוח הגבית שנותן הסדר זה אע"פ שאינו חלק ממנו. הכח של מחזיקי אג"ח זו, לסנדל את ההסדר לא יעלם מעיני המשקיעים שידעו לתמחר נכונה שווי ריאלי יותר מהנוכחי. חשוב להזכיר, כי זוהי עדיין השקעה ספקולטיבית לחלוטין וכפי שבעבר נמנענו ממנה, אציין שגם הפעם אינה לגיטימית שכן רב הנסתר על הגלוי.
מחזיקי האג"ח הארוכות – ציינו כאן לא פעם, כי יש מקום לשקול השקעה באג"ח אלו בבחינת הימור מושכל. הדברים מוכיחים עצמם כעת, ומצב מחזיקי אג"ח אלו מצויין להפליא: האג"ח נסחרות כיום סביב 55% מהפארי (ערך מתואם), וההסדר מייצג לאיגרת שווי של כ 90 אגורות. מכיוון שכך, מחזיקי אג"ח אלו יכולים לחייך בשלב זה אך בהחלט יש מקום לשקול לאחר הזינוק מימוש שכן מרבית הרווח הושג, ועדיין מדובר על חברה במצב קשה ביותר.
מניית אפריקה – תעלומה. בסקירות האחרונות ציינתי כי שווי המניה הריאלי הינו נמוך מ 40. עם זאת, המניה התנהגה בפראות ובעליות וירידות דרמטיות של עשרות אחוזים בשבוע, רחוק מכל קשר הגיוני למחירה הריאלי. ההערכה שציינתי לפני מספר חודשים מקבלת גושפנקה ע"י ההסדר, שכןאפריקה ביצעה הנפקת זכויות לפי מחיר של 36 ₪ למניה. מכיוון שכך, המחיר בהכרח גבוה ממחיר המניה כיום בכ 20%. מצד שני, ממתי המסחר באפריקה רציונאלי?! אין מוסדיים ואין זרים במניה אלא רק סוחרי יום, שמצאו לעצמם זירת הימורים מספיק תנודתית בכדי לגרוף רווח של מספר אחוזים לעיתים בשעה. מדובר בעיקר על ציבור שאינו מתעמק בדוחות או בתמחור, ולכן לא מן הנמנע כי ההסדר המתפרש ע"י רבים כסוף המשבר עבור אפריקה עתיד לדחוף את המניה קדימה. טיעון הופכי להסבר זה הוא האימרה הידועה, קנה בשמועה מכור בידיעה, ומכיוון שהרי הכל כבר גלוי המניה עתידה לרדת, וכך אפשר למנות הסברים רבים שהמשותף להם הוא מאבק הרציונאל והחשבונאות בפסיכולוגית המשקיעים.
חד-משמעית,אפריקה לא שווה יותר מ 40 אך לא אופתע אם המניה תזנק. להערכתי, הצפוי הוא זינוק דו-ספרתי במניה עם הפתיחה ולאחריו (שעות? ימים?) ירידה תלולה במחירה אל עבר שוויה הריאלי סביב 40 ומטה מכך. ההגיון מאחר מהלך זה הוא שהמוסדיים כן יודעים לעשות חשבון פשוט, ואם יציעו להם 20% מעל המחיר הריאלי של המניה, הם לא יהססו לפני שימכרו נתח משמעותי הצפוי להכביד.
ברמת המאקרו המקומית, נגיד בנק ישראל החליט להשאיר את שיעור הריבית לחודש נובמבר ללא שינוי על 0.75%. הערכנו שכך יעשה בכל הסקירות הקודמות, והנטיה של מרבית בתי הההשקעות לציין כי צפויה העלאה לא לקחה בחשבון מספיק את מלחמתו של פישר בשער החליפין. בהיעדר שינוי מאקרו משמעותי, קשה לי לראות שינוי גם בחודש הבא, ובפרט שברור כי לא יבוצע מהלך דומה ע"י ברננקי. יתכן והנגיד שאב עידוד מסקר החברות של בנק ישראל שהצביע כי הפעילות העסקית במשק התאוששה מהר מהציפיות. עיקר ההתאוששות במשק משויכת, עפ"י החברות, לגידול מתון בפעילות המקומית. במלים אחרות, המיתון לא היה כה ארוך או עמוק כפי שהעריכו מלכתחילה. בהחלט אפשרי לשאוב מהדברים הללו עידוד, אך חשוב לתת דגש על יחס החברות להתאוששות שוק העבודה. מרבית החברות מציינות כי לא ניכרת התאוששות בשוק זה, וכי אין צפוי גידול במספר העובדים. אמנם בלימה זמנית של הדרדרות שוק התעסוקה המקומי קיימת, אך כפי שציינתי בסקירות קודמות הדרך לשינוי מגמה עודנה ארוכה.
בדולר, צפינו בהתחזקות המטבע ברמה הגלובאלית. הדבר מתבקש לאור הירידות החדות בשווקי העולם, וריצת המשקיעים לחופי נכס סולידי בדמות המטבע האמריקני. אם עד כה חזינו ירידה מתחת ל רף 3.7 ₪ לדולר, הרי שכעת צפוי שינוי הערכה בטווח הקצר והדולר ישוב לקורלציה האופיינית לו בדמות בורסה יורדת – דולר עולה, ולהיפך. הדבר רלוונטי רק לטווח הקצר, כשבטווח הבינוני ומעבר אליו הדולר צפוי להוסיף להיחלש ואין בהתאוששות זו מלבד אירוע זמני חולף. כל סימן של התאוששות הבורסות, אף ברמה השבועית ישליך מיידית על הדולר ובהתאם צפויה תנודתיות במהלך השבועות הקרובים. מוקדם מאוד לדבר על חזרה לאיזור ה 4 ולהערכתי אף רמת ה 3.85 רחוקה מכפי שנדמה, והדולר לא צפוי בחודש הקרוב לשוב אליה.
הנפט סכם שבוע בירידות, וכפי שהערכנו הראלי הלא מבוסס הגיע לקיצו. עם זאת, זהו אינו התיקון אותו ציינתי, ולהערכתי יש מקום לירידות נוספות עד לחזרה לרצועת 60-70$. כבדולר, גם כאן התאוששות איטית או אי-התאוששות הכלכלה האמריקנית, הצפויה לפגוע בבורסות סביב העולם, צפויות אף הן להשליך על מחיר הדולר ואם בדולר צפויה קורלציה הפוכה, הרי שבנפט סביר כי נמצא מתאם גבוה יותר בין כיוון הבורסות למחירה של חבית. הערכה אם כך עודנה כי הנפט יוסיף לרדת בטווח הקצר.
בזהב אנו מגיעים לנקודת תפנית. מהסקירה הראשונה באתר הייתי שורי על הזהב, והערכתי כי חציית 1000$ הינה עניין של זמן. זוהי הפעם הראשונה, שלהערכתי גוברים הסיכויים שהזהב ישנה כיוון, גם אם רק לטווח הקצר, ובהתאם קיימת שינוי הערכה. איני צופה עוד, בטווח הקצר עליות במחיר הזהב, ולהערכתי הראלי צפוי להסתיים לעת עתה ולקבל גוון של דשדוש ואף ירידות. חלק מההגיון מאחרי מהלך זה, מלבד תיקון טכני, נעוץ בעובדה כי הנתונים החלשים המתפרסמים בארה"ב ויסקרו בהמשך, דוחים במעט את בשורת האינפלציה, ואינם תומכים בטווח הקצר (בשלב זה בקצר בלבד) ברצון המשקיעים בהגנה אינפלציונית בדמות הזהב.
באירופה, הנתון החשוב ביותר שפורסם השבוע הוא מדד בטחון הצרכנים הגרמני שנסוג במפתיע בפעם הראשונה ב-14 החודשים האחרונים. המדד ירד ל-4 נקודות לעומת 4.2 נקודות באוקטובר וצפי כלכלנים למדד של 4.5 נקודות. הרקע לירידה בבטחון הצרכנים הוא עליית מחירי הארנגיה אך יותר מכך, עליה בשיעור האבטלה העלולה לשמש חסם בפני ההתאוששות הגלובלית. מעניין לציין, כי ירידה זו מגיעה לאחר שהתבשרנו בשבוע החולף על ירידה דומה בארה"ב, מה שנוטע את ההרגשה כי שוק ההון מתחיל להתקרב לכלכלה הריאלית "ומתחבר" לנתונים כפי שהם.
בעוד שהקאק הינו מדד תנודתי וחסר משמעות, והפוטסי אינו משקף נאמנה את מצבה של אירופה , הרי שהדקס הוא בהחלט אינדקטור משמעותי ובפרט שהכלכה הגרמנית היא החזקה והמובילה באירופה.
באסיה, התנודתיות נמשכת אך כפי שחזינו לפני מספר חודשים המדדים מציגים תשואת חסר ביחס לשווקים הגלובליים וסין אינה נחשבת עוד כשוק מתעורר. הזרקור הופנה כעת אל עבר הודו וברזיל, ואע"פ שסין כמעט ואינה מושפעת מהשקעות זרים הרי שדעכה קרנה בעיניי משקיעים מקומיים כזרים.
בארה"ב, שבוע שלילי ביותר הגיע לסיומו, אך הדבר האחרון שניתן לומר הוא שהדברים היו מפתיעים. מזה מספר שבועות ניכרת נהירה של משקיעים לשוק האג"ח הממשלתי, מה שמעיד על שנאת סיכון הולכת וגדלה. הדבר נסקר כאן בחודש האחרון, אך הדוגמא הבולטת ביותר לשינוי הסנטימנט הגיע השבוע על רקע הנפקה מוצלחת של ממשלת ארה"ב, השנייה בסדרה מבין ארבעה הנפקות שמתוכננות לשבוע זה. יחס הקונים למול מוכרים עמד על 3.63, כלומר סך הקונים עלה פי שלוש לעומת התמורה המוצעת. הנתון לא רק הצביע על ביקוש יציב, אלא גם על ביקוש גבוה בהשוואה ליחס הקונים למול מוכרים ב-10 ההנפקות האחרונות שביצע הממשל האמריקני, יחס שעמד על ממוצע של 2.77. קפיצה שכזו ביחס, אינה דבר של מה בכך ויש בה בכדי לחזק את התחושה כי שוק המניות הגיעה לתקרת הראלי.
כבגרמניה, גם החודש נסוג אמון הצרכנים בארה"ב, זה החודש השני ברציפות. הנתון לחודש אוקטובר רשם קריאה של 47.7 נקודות, לעומת הנתון המעודכן של חודש ספטמבר שעמד על 53.4 נקודות. האנליסטים לא חזו שינוי משמעותי, וציפו כי הנתון יציג בחודש אוקטובר קריאה של 53.2 נקודות. באופן לא מפתיע, הצרכנים המשתתפים בסקר הביעו פסימיות יתר בנוגע לשוק התעסוקה.
לא מדובר בתחושה בלבד, ודאגת המשקיעים בהחלט מעוגנת בנתוני מאקרו: תביעות האבטלה הראשונות ירדו באלף תביעות בלבד לכ-531 אלף תביעות חדשות, לאכזבת האנליסטים שהעריכו ירידה חדה יותר לכ-521 אלף תביעות. כלל ידוע הוא שכלכלה אינה יכולה להתאושש ללא התאוששות בשוק התעסוקה, וזו אחת הסיבות בגינן ציינתי כאן לא פעם שהעליות בשוק ההון מנופחות מעבר לכל פרופורציה.
הבית הלבן, הנלחם כעת בלא כל הצלחה, נחלץ להצלת מוניטין תכנית התמריצים ופרסם בשישי דו"ח לפיו תכנית התמריצים הביאה ליצירת 650,000 משרות חדשות. גם אם נתעלם מכך, שמטרת התכנית לפי דברי אובמה היתה למנוע מהאבטלה לעבור את רף 9.5% (כיום 9.8%) ולא לייצר 650 אלף משרות בלבד, הרי שמדובר בנתון זניח ולא משמעותי לנוכח קצב איבוד המשרות. להערכתי, בניגוד לציפיות אחוז האבטלה שיפורסם השבוע, להערכתי, לא ישאר כדעת האנליסטים על כנו, וצפוי להציג עליה לרמה של 9.9% ואולי אף 10%. יתרה מכך, כשעה לאחר פרסום הדו"ח כבר נשמעו קולות רבים הסבורים כי הדו"ח מציג מספרים מנופחים. כך לדוגמא, סוכנות הידיעות AP בדקה כ-30,000 משרות, שכביכול נוצרו כתוצאה מתוכנית התמריצים ומצאה חריגה של יותר מ-16% במספר המשרות החדשות, כמו גם בדיקה שהעלתה כי מספר לא מבוטל של משרות חדשות שויך לתוכנית התמריצים למרות שאינה קשורה כלל לתוכנית ה-787 מיליארד דולר לחילוץ הכלכלה האמריקנית. זו אינה הפעם הראשונה שממשל אובמה מתהדר בנוצות לא לו, וכך גם בתכנית ה"מזומן תמורת גרוטאה", במסגרתה קבלו רוכשי מכוניות חסכוניות כ-4,500 דולרים בתמורה להחלפת מכוניתם המזוהמת התגלו "אי-דיוקים". עפ"י הערכות שפורסמו, מתוך 690,000 הרכבים שנמכרו במסגרת תוכנית התמריצים, רק 125,000 רכבים חדשים נמכרו כתוצאה מהתוכנית עצמה וכי שאר הרכבים היו נמכרים גם ללא התוכנית שעלתה למשלם המיסים בארה"ב כ-3 מיליארד דולרים. לא מהימנותו של הממשל ושל העומד בראשו עומדת כאן לשאלה אלא היכולת להעביר תכנית מסוג זה פעם נוספת בסנאט. אובמה המתקשה במספר מהלכים להם התחיייב עוד במהלך הבחירות, ואינו בנוי כעת לחזור לגבעת הקפיטול בבקשה לעוד כמה מאות מיליארדי דולרים. גם זאת לא נעלם מעיני המשקיעים, הצמאים לעוד המטרת כסף על השוק בתכנית כזו או אחרת.
בצד החיובי, ניתן למנות בראש ובראשונה את נתון הצמיחה שהפתיע לטובה, ועלה בשיעור של 3.5% לאחר 4 רבעונים של נסיגה, ועקף את תחזית כלכלני המאקרו בארה"ב שציפו לצמיחה של 3.2% ברבעון השלישי. קצב צמיחה שכזה כמובן אינו בר קיימא, היות והכלכלה פועלת על הזרקות כספים המסופקת ע"י הממשל והפדרל ריזרב. כהמשך ישיר לכך, נשאלת השאלה הטרויאלית האם הממשלבאמת יכול בשלב זה לסגת מתכנית התמריצים – התשובה להערכתי שלילית, משום שלא רק שטרם ניכרה בלימה מוחלטת, אלא שהנתונים רחוקים מלהיות עקביים, ולכן תכנית נספת בוריאציה זו או אחרת תרקום עור וגידים. כפי שציינתי לעיל, היות ואובמה יתקשה להעביר תכנית נוספת בסנאט הרי שסביר שצעדים מוניטאריים יצירתיים ישמשו כלי בידיו להשגת המטרה וככלי עוקף לאישור שקרוב לוודאי לא יתקבל.
גם מדד מחירי הבתים של קייס שילר, גרם מעט בטחון כי ההתמתנות בקצב ירידת מחירי הבתים היא אכן אמיתית, בהציגו ירידה שנתית בשיעור של 11.32% לעומת צפי האנליסטים לירידה שנתית של 11.9%. נתון חיובי זהטבע, ובצדק, בנתון דרמטי יותר בדמות מכירות הבתים הקיימים לחודש ספטמבר שירדו ב-3.6% והסתכמו ב-402 אלף מכירות. מעבר לעובדה כי הכלכלנים ציפו שהנתון ירשום עלייה לרמה של 438 אלף מכירות, בולט כי זוהי הירידה הראשונה של הנתון לאחר חמישה חודשים בהם רשם עלייה. גל ירידות משמעותי נוסף, לא צפוי במכירות הבתים אך בהחלט אותו שינוי עקביות שוזכר כאן לא פעם צף ואף מרים ראש, ומעלה תהיות בנוגע לזמן שיקח לשוק הדיור להתאושש. מי שחזה התאוששות עוד ב 2010 היה נאיבי מידי, ולאור שוק הדיור המוצף, נדמה כי יציבות תושג לכל המוקדם רק בשנת 2011.
מניות ומגזרים
נפט – עדין יש להחזיק בפוזיציית שורט. הירידות השבוע הינן מינוריות וצפויות להימשך בטווח הקצר.
דולר – בטווח הקצר דשדוש ועליות קלות, בינוני – ארוך ישוב להיחלש.
זהב – שינוי המלצה.לאחר כשנה הגיע העת לצאת מהפוזיציה לעת עתה, עד יתברר כיוון מוחלט.
נדלן – גם אם תיתכן קפיצה במנייתאפריקה, הרי שהיא זמנית ולכן עודני דובי על המדד ובהתאם השורט עומד בעינו.
ת"א 75 – צפוי להציג תשואת חסר ביחס למדד המעו"ף, ולכן אלו המצויים בפוזיציית לונג על המעוף יכולים לגדר בעזרת שורט על 75.
IYR – מחדד פעם נוספת: לאחר הזינוק בתעודה, צפויה להוסיף לדשדש ואף לרדת קלות בשל התאוששות לא עקבית שנסקרה לעיל. בהתאם, מתאימה משקיעי טווח ארוך בלבד. ההמלצה הקודמת עסקה במשקיעי טווח בינוני וארוך, ולהערכתי יתכן שירידות בטווח הקצר ישחקו יהרווח בטווח הבינוני עד כדי חוסר כאיות, ובהתאם השינוי.
CIT – לשאלת רבים לאחר הסקירה האחרונה. זו אינה מניה לאחזקה אלא כפי שציינתי מניה ספקולטיבית ביותר, המתאימה למשקיעים למסחר תוך יומי ולחובבי סיכון גבוה במיוחד. הנדנדה במניה בלתי נפסקת ומאפשרת לעבור תדירות מלונג לשורט על המניה.
טאואר – בשל עומס השאלות, אין כל שינוי בהערכות ואין כל סיבה שתתבסס מעל 400. בשביל שזה יקרה, החברה זקוקה לחוזה נוסף משמעותי, וגם אז תלוי מאוד בהיקף החוזה.
בריטיש ישראל – משויכת למגזר בעייתי ביותר, אך אלו השוריים על הנדלן יכולים לצרפה לאלרוב ולגזית גלוב, כמניות המועדפות ממגזר זה.
• אין שינוי בהערכה ביחס לשאר המניות והמגזרים.
• את סקירת האופציות ניתן לקרוא תחת פורום אופציות אוקטובר.
שבוע טוב ומוצלח !