בחודש פברואר השנה, התשואה הממוצעת החודשית בקופות הגמל הייתה כ-1.4%, כאשר מרבית בתי ההשקעות וחברות הביטוח הניבו תשואה של פחות מ-1%. המובילה באותו החודש - קופת הגמל של הפניקס הניבה 4%.
מה יצר את הפער המהותי הזה בתשואה של הפניקס מול הממוצע בשוק? סיבה לזינוק בתשואה - נכס לא סחיר שעבר שערוך כלפי מעלה כתוצאה מהשקעה של חברה פרטית שהציפה ערך של מאות אחוזים על ידי הנפקה בנאסד"ק.
הדוגמא הזו, ממחישה את התרומה של הנכסים הבלתי סחירים לתשואה של הגופים בתעשיית הגמל, ההשתלמות והפנסיה. אם עד לפני עשור המושג נכסים לא סחירים היה ביטוי שאף אחד לא הכיר. גם היום, המציאות היא שהציבור לא מכיר ואם מכיר - לא בטוח שמבין את המשמעות שלהם.
המציאות היום היא שמדובר ברכיב שהופך להיות מרכזי בחסכונות הפנסיונים שלנו. רכיב שגדל בהדרגה מאז המשבר של 2008 ותוך קצת יותר מעשור, הנכסים הלא סחירים הפכו לנתח משמעותי של 20%-25% בתיק ההשקעות של כולנו - קרנות ההשתלמות, קופות הגמל וקרנות הפנסיה.
אז מה זה למעשה נכסים לא סחירים?
נשמע מורכב אבל זה מאד פשוט להבנה. מדובר בנכסים שלא נסחרים בבורסה. יש מנעד רחב של נכסים לא סחירים החל מהשקעה ישירות בתשתיות (כביש 6), קרנות השקעה פרטיות, קרנות חוב, קרנות הון סיכון וכמובן השקעה בנדל"ן מסוגים שונים (בנייני משרדים, פרוייקטים למגורים, קניונים וכו').
ביזפורטל