מאקרו ישראל


קצב הצמיחה במשק צפוי להאט במחצית השנייה של השנה
האם הפעילות במשק מתקררת? בינתיים התשובה לשאלה זו אינה חד משמעית, אך הסיכונים נוטים להאטה בצמיחה בהמשך השנה.
למרות שבשלושת החודשים האחרונים ירד קצב הצמיחה החודשי של המדד המשולב עד ל- 0.1% בחודש מאי, קצב הצמיחה השנתי שלו נותר יציב יחסית ברמה של כ-3.5%.
רכיבי המדד שקשורים לצריכה הפרטית ממשיכים להיחלש.
בצד הייצור והיצוא התמונה נראית טוב יותר. בינתיים, לא מזהים בבירור השפעה שלילית של מלחמת הסחר והאטה בצמיחה בעולם על נתוני יצוא הסחורות הישראלי.
קצב הגידול של כלל יצוא הסחורות בעולם ירד לרמה אפסית, אך היצוא מישראל דווקא גדל בקצב נאה. יחד עם זאת, כפי שניתן לראות בתרשים מטה, לאורך זמן היצוא מישראל לא מתנתק מהמגמות בסחר החוץ בעולם, כך שסביר לצפות להיחלשות היצוא מישראל בשנה הקרובה בהתאם למגמה העולמית.


שורה תחתונה: ההאטה הצפויה ביצוא וייצור במשק תצטרף למגמת היחלשות שמפגינה הצריכה הפרטית, מה שצפוי להוביל להאטה בצמיחת המשק. אנו מעריכים שקצב הצמיחה ברבעונים השני ועד הרביעי יסתכם בכ-2.5% - 2.0% מה שיוביל לצמיחה שנתית גבוהה יחסית של כ-3.2% בשנת 2019 בזכות השפעת יבוא המכוניות ברבעון הראשון.

שיעור האבטלה במשק לא ירד מהסיבות הטובות
שיעור האבטלה בישראל ירד ל-3.6% בחודש מאי, הרמה הנמוכה רב שנתית. אולם, הירידה התרחשה בגלל הירידה החדה בשיעור ההשתתפות בכוח העבודה בחודשים האחרונים ולא כל כך בגלל האצה בגידול התעסוקה.
ירידה בשיעור ההשתתפות בכוח העבודה מצטרפת לסימנים אחרים שמעוררים חשש מפני התקררות בשוק העבודה, כגון הירידה במשרות הפנויות, עליה כתבנו בשבוע שעבר, והמשך עלייה במספר תובעי דמי אבטלה.

ירידה במדד מחירי היבוא יחד עם ייסוף השקל צפויים למתן לחצי האינפלציה מצד סעיפי היבוא
מדד מחירי היבוא לישראל (במונחי דולר) ירד מאמצע 2018 בכ-%2 .הירידה במחירי היבוא החלה לאחר שבמשך שנתיים מחירי היבוא בעיקר עלו ומשקפת ככל הנראה תהליך האטה בכלכלה העולמית.


בחלק משנת 2018 מחירי היבוא עלו במקביל לפיחות בשקל, מה שהגביר את לחצי האינפלציה במשק. לעומת זאת, השנה ירידה במחירי היבוא מתרחשת יחד עם ייסוף השקל, מה שצפוי להוביל לבלימת לחצי האינפלציה.

ריבית בנק ישראל צפויה בעוד 12 חודשים 0.50%.

https://www.meitavtrade.co.il/?Categ...ArticleID=2971