הנתונים הטובים באירופה מאותתים על האפשרות שההרחבה הכמותית תסתיים מוקדם מהצפוי. האינפלציה בישראל ב-2017: 0.4%+, לאחר שלוש שנים של אינפלציה שלילית




הראלי שבו פתחו שוקי המניות את 2018 נמשך בשבוע החולף, בעוד הדולר המשיך להיחלש ונסחר ברמות הנמוכות ביותר מזה כ-3 שנים. עונת הדו"חות הכספיים בארה"ב מפתיעה לטובה ומספקת רוח גבית לעליות, בציפייה לעונת דו"חות חזקה גם בשווקים האחרים בעולם. מעל כל אלה מרחפים נתוני מקרו טובים ברובם, הממשיכים לתמוך בתיאבון המשקיעים בעולם לסיכונים.
למה עכשיו נחלש הדולר?

הדולר אינדקס נחלש במהלך השבוע האחרון וחזר לרמתו מתחילת ינואר 2015. להיחלשות הדולר בשבוע החולף היו כמה גורמים:
ריבוי נתוני המקרו החזקים באירופה בשבועיים האחרונים, בהם מכירות קמעונאיות מעל הצפי, ייצור תעשייתי גבוה, אבטלה נמוכה במקצת מהצפוי, סנטימנט חברות ומשקי בית גבוה מהצפי בעיקר בתחום התעשייה, לצד הפרוטוקולים מישיבת ה-ECB האחרונה, הובילו לכך שגם בבנק המרכזי וגם מחוצה לו נשמעים יותר קולות המעריכים כי יש סיכוי לכך שההרחבה הכמותית תסתיים עוד יותר מוקדם מהצפוי (ספטמבר 2018). דראגי אמנם לא דיבר בנושא, אך השבוע (חמישי הקרוב) הפוקוס של המשקיעים יהיה לדברים שיאמר במסיבת העיתונאים אחרי החלטת הריבית.

להיחלשות הדולר תרמה גם השבתת הממשל בארה"ב – צעד שלא ראינו בארבע וחצי השנים האחרונות. ההשבתה באה כתוצאה מחוסר היכולת בשל הרפובליקאים להגיע להסכמות עם הדמוקרטים גם על תקציב זמני, בהיעדר תקציב קבוע.

נתוני המקרו של השבוע האחרון היו חלשים יותר והעידו כי ההאצה הכלכלית בארה"ב נחלשת. בין היתר, "ספר הבז'", הדוח התקופתי של הבנק הפדרלי על מצב הכלכלה בארה"ב, קבע כי המדינה נהנית מצמיחה צנועה עד מתונה בשבועות האחרונים וכי מרבית המחוזות דיווחו כי השכר עלה בקצב צנוע בלבד. בנוסף, מדד ביטחון הצרכנים של אוניברסיטת מישיגן הפתיע בירידה ל-94.4 נקודות (רמתו הנמוכה ביותר זה חצי שנה), לעומת התחזית לעלייה של 97 נקודות, מרמה של 95.9 נקודות בדצמבר. ביום שישי הקרוב יפורסם האומדן הראשון לצמיחה ברבעון הרביעי וב-2017 כולה.

מגמת עליית התשואות הממשלתיות הארוכות בשוק האמריקאי נמשכה לאטה גם בשבוע האחרון. התשואות ל-10 שנים עומדות על 2.66%, לעומת 2.60% בתחילת השבוע האחרון. בעוד כ-10 ימים צפויה ישיבה של ראשי הפד, אך השוק אינו מתמחר צפי להעלאת ריבית. בישיבה הקרובה בסוף מרץ מתמחרים השווקים סיכוי של מעל 85% לעליית ריבית נוספת. השוק עדיין צופה 2-3 העלאות ריבית במשך 2018 כולה.

בישראל

בישראל, עלה מדד דצמבר ב-0.1% והאינפלציה ב-2017 כולה עלתה ב-0.4% - לאחר שלוש שנים של אינפלציה שלילית. מדד מחירי הדיור עלה ב-2.6% בחישוב שנתי.
בסיכום שנתי, נרשמו ירידות בולטות במחירי הלבשה והנעלה – שירדו ב-0.4%, על רקע התחרות הגוברת מחו"ל והתחזקות השקל; וכן במחירי התחבורה והתקשורת, על רקע כניסתן המוגברת של חברות הלואו קוסט לישראל, והתגברות התחרות בסלולר.


אחרי המדד האחרון, ראינו בשבוע החולף עלייה בציפיות האינפלציה בכל טווחי הזמן. להערכתנו בשנה הקרובה צפויה אינפלציה של כ-0.7%, כאשר הצפי הוא כי בינואר יירד המדד ב-0.4% ובפברואר ירשום עוד ירידה, של 0.2%.
התחזית לעוד שנה של אינפלציה נמוכה נתמכת בשקל החזק והמגמה שבה החלו במשרד האוצר בהורדת מכס על מוצרים מיובאים. השיא במדד אמון הצרכנים, שנרשם בסוף 2017, תומך בהמשך גידול הצריכה הפרטית. מחירי המוצרים המיובאים צפויים לעלות בקצב גבוה יותר מזה שנרשם בשנתיים האחרונות, כשהם נתמכים בידי השפל באבטלה ועליית שכר המינימום.

מה עושים השבוע?

1. תיק המניות – הדו"חות תומכים בחשיפה מנייתית לשוקי העולם; הביצועים תומכים בחשיפה בישראל
המדדים המובילים בעולם סוגרים שלושה שבועות של עליות נאות מאוד. 500S&P כבר השלים עלייה של כ-5% מתחילת שנה, יורוסטוקס 50 עלה כ-4.1%, דקס כ-4% ובמזרח עליות של 4.5%-6%.
עונת הדו"חות בארה"ב נפתחה, כאשר לפי שעה פורסמו כ-10% מהדו"חות ב-S&P500 שדיווחו על גידול במכירות של כ-7% וצמיחה ברווחים של כ-13%. אחד הסקטורים הבודדים שניתן להסיק מהן מסקנות הוא הפיננסים שם פרסמו כבר הבנקים הגדולים במהלך השבוע האחרון. בממוצע, רווחי הבנקים הגדולים גדלו במעל 5% וההכנסות ביותר מ-3.6%. למעט וולס פרגו שבלט בחולשתו, רוב הבנקים הגדולים היכו את תחזיות הרווח בסנטים בודדים. כל הבנקים כמובן נפגעו מרפורמת המס של טראמפ בשל הורדת המיסוי (לבנקים נכסי מס נדחים גדולים במאזנים שלהם, כך שהורדת המס מקטינה אותם), אך מהדו"חות עולה עוד כי רוב הבנקים גם משלמים על פיקדונות יותר מבעבר, בחלקם נרשמה ירידה בהכנסות ממסחר בני"ע (בעיקר באג"ח) ובכולם ההפרשות לחובות בעייתיים נשארו נמוכות מאוד. סקטור הפיננסים ממשיך להיות אחד המועדפים עלינו, לא רק בשוק האמריקאי אלא גם באירופה ובמיוחד בישראל. בכולם התמחור של סקטור הפיננסים נמוך יחסית ליתר הסקטורים.

במבט קדימה לשנה הקרובה אנו ממשיכים להמליץ להסיט חשיפה גם לשווקים מחוץ לארה"ב. עונת הדו"חות באירופה ובמיוחד בגרמניה אמנם עוד לא נפתחה, אך היא צפויה להפתיע לטובה במיוחד וגם במזרח צפויות החברות להפגין צמיחה נאה. החברות באירופה צפויות להציג ב-2018 צמיחה חזקה במיוחד ברווחים של כ-40%, לעומת עלייה של כ-20% ברווחי החברות האמריקאיות, לפי ריכוז תחזיות אנליסטים של בלומברג.
אנו ממשיכים גם עם ההמלצה על חשיפה גבוהה לשוק המניות המקומי, שממשיך להפגין ביצועים טובים ב-2018. בשבוע האחרון ראינו הרבה "אקשן" בחברות הגדולות בשוק המקומי, כולל כיל (בעקבות המכירה של אחזקות פוטאש והפרסומים על התוכנית הממשלתית למועד שבו יפוג הזיכיון של החברה), בזק (בעקבות המהלכים להחלפת השליטה ביורוקום ומנגד קרן ההשקעות האקטיבית שנכנסה להשקעה בחברה) וכן טבע שמרכזת עניין רב ותנודתיות גבוהה. במבט קדימה, אנו מעריכים שהמניות הבינוניות והגדולות ימשיכו לרכז עניין וממליצים על חשיפה בעיקר אליהן.

2. אג"ח – בקונצרני הדולרי הקצר המרווחים יורדים
שוק האג"ח הישראלי הממשלתי המשיך להפגין עוצמה בשבועות הראשונים של 2018, במיוחד בהשוואה למה שראינו בגזרה הזו בעולם. אחרי עליית התשואות בארה"ב וירידת התשואות בישראל הפערים לטובת אג"ח חו"ל גדלו ולפיכך אנו ממשיכים להמליץ על הסטה של חלק מתיק האג"ח הישראלי לאג"ח חו"ל דולרי מגודר מט"ח.
מעניין לשים לב כי למרות עליית התשואות הממשלתיות בעולם, באג"ח קונצרני דולרי במח"מ בינוני של עד 5 שנים ראינו דווקא ירידת מרווחים בשל העובדה שהירידה בממשלתי לא תורגמה לירידה בקונצרני. בשבוע החולף גם פורסמו כמה הנפקות גדולות מתוכננות, בהן אחת של בנק אוף אמריקה.


בישראל, השוק הקונצרני המקומי המשיך להפגין עוצמה, לפחות עד אמצע השבוע שעבר אז ראינו מימושים שהתחילו במיוחד במדד תלבונד גלובל. אנו ממשיכים בהמלצה על טיוב תיק האג"ח לדירוגים גבוהים וזאת במיוחד לאור מרווחי השפל בדירוגים הנמוכים.
3. תיק השקעות – מעדיפים סיכון במניות, לא בקונצרני
נתוני המקרו בעולם מצדיקים שמירה על חשיפה יחסית גבוהה לנכסים מסוכנים. הגדלת החשיפה למניות ולאג"ח קונצרני הצדיקה את עצמה עם פתיחת 2018, לנוכח העליות החדות שנרשמו באפיקים אלה מתחילת השנה. במבט קדימה, ממשיכים להמליץ לשמור על רכיב מנייתי גבוה. השווקים מחוץ לארה"ב לא יקרים לעומת רמתם בעבר, במיוחד לנוכח הצמיחה שצפויה בעונת הדו"חות הנוכחית וב-2018 כולה.


למי שרמת תאוות הסיכון שלו עדיין גבוהה, אנו ממליצים על הגדלת סיכון בעיקר דרך האפיק המנייתי ולא דרך הקונצרני המקומי. זאת בעיקר בשל המרווחים הנמוכים בשוק הישראלי.
אחרי פתיחת שנה חזקה יחסית בנכסי סיכון, אנו מעריכים כי בהמשך נראה בהם תנודתיות מסוימת. לכן, שיפור התיק, הגדלת החשיפה לדירוגים גבוהים, מח"מ בינוני ועודף שקלים על צמודים אמורים לסייע בהכנתו לתנודתיות כזו ואם וכאשר היא תגיע.

https://www.harel-group.co.il/financ...t22-01-18.aspx