אנחנו חיים כיום בתקופה הכי רגועה בהיסטוריה מבחינת היקף הלחימה העולמי. נכון, תמיד ישנם עימותים ומלחמות בעולם, אבל ההיקפים הנמוכים והעובדה שהמערב ושאר המעצמות העולמיות כמעט ולא מעורבות בהן - יוצרת את התקופה הרגועה בהיסטוריה האנושית.

האם אנחנו בתקופת "השקט שלפני הסערה", או שהאבולוציה של החברה האנושית היא מסחר וגלובליזציה במקום מלחמות? מוקדם וקשה להעריך, אבל אי אפשר להתעלם מרחשי הקרב שמתעוררים בשנים האחרונות בעולם. בין אם זה הסיפור "החם" בין צפון קוריאה לדרום והמערב, או רוסיה והשאיפות להחזיר את מדינות מזרח אירופה להיות תחת השפעתה. בנוסף, אירופה וטורקיה, העולם הערבי בעימותים הסונים-שיעים, אנחנו והאיראנים ועוד. התחושה הכללית בעולם היא שמשהו גדול עומד לקרות, למרות שלא ברור מה יקרה ומי יהיה נגד מי.

תחושות הן דבר סובייקטיבי וקשה לכמת אותן למספרים, אבל הגידול העצום ברכישות נשק ברחבי העולם והגידול בתקציבים העתידיים של מדינות רבות לרכישת נשק, הופכות את התחושות לעובדות. רק לאחרונה שמענו על רכישת הנשק הגדולה בהיסטוריה של סעודיה, ההתחמשות של דרום קוריאה, בניית הצבא היפני מחדש אחרי 70 שנה ועוד. בנוסף, נראה שרוב מדינות המערב, בראשות ארצות הברית, מגדילות את תקציבי הביטחון בכלל ואת ייצור ורכישת הנשק בפרט.

התעשייה שנמצאת בכותרות ומרכזת את עניין המשקיעים השנה היא כמובן תעשיית הנשק האמריקאית שהינה חלק מסקטור התעשייה הכללי ועלתה בשנה האחרונה בכ-48% לעומת 22% שהשיג מדד ה- S&P 500 וכ-29% בסקטור התעשייה האמריקאי. חשוב לזכור שתחום הנשק הוא לא מאוד תחרותי, ועיקר הייצור נמצא בידי החברות האמריקאיות ולאחר מכן חברות רוסיות. שמבחינת הלקוחות לנשק, העולם מתחלק בדומה לתקופת המלחמה הקרה וכל מדינה רוכשת מ"מדינת החסות" שלה. בגלל שרוב המדינות המתועשות (ומכאן העשירות) נמצאות בצד האמריקאי, החברות האמריקאיות נהנות ממרבית הכספים שזורמים בעקבות מרוץ החימוש הנוכחי.

בדרך כלל בעולם ההשקעות, כשתחום מסוים נמצא במומנטום חיובי והמניות עולות בשיעורים חדים, יש נתק בין התמחור הנוכחי לרמת הרווח של החברות, תחת הנחה שבעתיד החברות בתחום ירוויחו יותר. המשמעות עבורנו היא עלייה ברמות מכפילי הרווח. אם בוחנים את מכפיל הרווח הנוכחי של תעשיית הנשק מול המכפיל של ממוצע השוק (S&P 500) מקבלים ערכים דומים (23 ו- 21 בהתאמה) כלומר, למרות העליות החדות בזמן האחרון, תעשיית הנשק מתומחרת בקצבי צמיחה דומים לממוצע השוק, למרות שהצפי לגידול ההכנסות והרווח בתחום זה גבוה יותר וצבר ההזמנות העתידי הולך ותופח בקצב גבוה.

המהפכה הטכנולוגית של העשור האחרון לא פסחה על תעשיית הנשק, וצבאות שלא התחדשו בשנים האחרונות מוצאים עצמם בעמדת נחיתות ולכן צריכים לבצע שינויים מהותיים בבניין הכוח שלהם. כלומר לקנות עוד כמה טנקים ומטוסים לא יעזור, וצריך מערכות טכנולוגיות מתקדמות נגד טילים, מלט"ים, לוויינים מערכות סייבר ועוד.

לסיכום, נכון שלא ניתן לדעת אם, איפה ומתי רחשי המלחמה אכן יתפתחו למלחמה ומה יהיו היקפיה ותוצאותיה, אבל כל עוד השיח העולמי ימשיך להיות מתוח, מרוץ החימוש הנוכחי ימשיך להזרים כסף רב לחברות הנשק. בנוסף, ההבנה ברחבי העולם שיש צורך בהתאמת הצבא למאה ה-21 תומכת גם היא במגמה, כשרמת התמחור הנוכחית של תעשיית הנשק, עדיין נמצאת בערכי ממוצע השוק.

תכלית תעודות סל