לפי מחקר חדש, שפורסם במגזין הרפואי "לאנסט", התשובה נמצאת במדיניות הממשלתית: ככל שמדינות נוקטות יותר צעדים למניעת עישון, חלה ירידה חדה יותר בשיעור המעשנים ■ ממשלות במדינות שבהן העישון פופולרי צריכות להאשים בעיקר את עצמן


יותר מ-50 שנה לאחר שהתברר שעישון הורג, עדיין ממשיכים בני אדם רבים לעשן, והעישון הוא הגורם מספר אחת למוות שניתן למניעה - עם 6 מיליון קורבנות בשנה. מחקר שפורסם לפני כשבועיים במגזין הרפואי "לאנסט", מסייע להסביר מדוע ההרגל המגונה אינו נעלם מהעולם.


המחקר בחן את הקשר בין שכיחות העישון לבין מהלכים למניעתו ב-126 מדינות. החוקרים בחנו חמישה סוגי צעדים נגד עישון: מיסוי כדי לייקר סיגריות; הגדרת מקומות אסורים לעישון; תוכניות גמילה מטבק; תוויות אזהרה על חפיסות סיגריות; ואיסור על פרסום טבק. הם בדקו אילו מדינות נקטו צעדים אלו ב-2007–2014 במידת חומרה שמומלצת על ידי ארגון הבריאות העולמי (WHO). למשל, הארגון ממליץ על מיסוי של לפחות 75% ממחיר קמעוני של המותגים הפופולריים ביותר, ועל איסור של כל צורת פרסום של סיגריות, כולל שלטי חוצות, הנחות לקידום מכירות וחסות לאירועים.

3597247733.png


מדינות שנקטו יותר צעדים נהנו מירידה גדולה יותר בשכיחות העישון בשנים הנבדקות. במדינות שבהן נקטו שלושה צעדים כאלה, למשל, מספר המעשנים הצטמק בממוצע ב-20%.


ואולם לרוב המדינות יש עדיין דרך ארוכה לפניהן. במהלך עשר השנים שנבדקו במחקר, הממוצע היה ירידה מ-25% ל-22% בשכיחות העישון. ב-2014 רק רבע מהמדינות הנבדקות נקטו בכל הצעדים. טורקיה היתה המדינה היחידה שהלכה בעקבות המלצות ארגון הבריאות העולמי במלואן, ונקטה את חמשת הצעדים הנדרשים.

3602944192.jpg


המדיניות האפקטיבית ביותר להפחתת עישון במהירות היתה מיסוי גבוה, אולם זו ננקטה בדרך כלל רק במדינות אירופיות. באפריקה ובמזרח התיכון היו מדינות מעטות מאוד שהציגו ולו צעד אחד מכל החמישה. אלה גם האזורים שבהן 22 מ-24 המדינות במחקר שבהן העישון נמצא בעלייה.


המלחמה נגד העישון רחוקה מניצחון. המחקר שפורסם ב"לאנסט" רק מבהיר כי הממשלות במדינות שבהן העישון פופולרי צריכות להאשים בעיקר את עצמן.

themarker