שלום,

בבעלותי נכס שאני משכיר שנקנה במחיר 195K (שקל) בחיפה ללא משכנתא, ותכננתי לקנות נכס נוסף במחיר 150K (שדרוש בו שיפוץ יסודי ולכן זול) ע"י משכון הנכס הראשון. הבאתי שמאי שהבנק נתן לי והוא נתן הערכה על הנכס הראשון של 175K בלבד. אני מניח שלפי מחיר קניה פחות 10%, למרות שעד כמה שאני יודע המחירים כבר התחילו אפילו קצת לעלות ורוב העסקאות לדירות כמו הדירות שלי עולות מעל 200K.

שאלתי היא:

1. השמאי ביקש ממני את החוזה שאיתו קניתי את הנכס הראשון ונתתי לו ולדעתי על פיו הוא נתן את ההערכה. האם הייתי חייב לספק לו אותו? ואם לא הייתי מספק לו האם הוא היה משיג אותו לבד?
2. הבנתי מהבנק שאני כבר לא יכול לקחת שמאי אחר אבל יכול לנסות ולשכנע את אותו שמאי שהוא טועה. איך אפשר לעשות זאת? האם יש מקום שבו מרוכזים נתוני המחירים של עסקאות דירות יד שניה באיזורים מסויימים (ואני מדבר בעיקר על חיפה)? כך שאוכל להראות לו שההערכה שנתן אינה ריאלית.

כמובן שבגלל ההערכה הזאת אני יכול לקבל משכנתא רק של כ - 120K מה שמונע ממני לקנות את הנכס שרציתי, כי אין לי הון עצמי כרגע ואת הכסף לשיפוץ תכננתי לקחת כהלוואה, וכרגע ההלוואה תצא גבוהה מדי - וגם היא ניתנת רק לכ - 5 שנים) .
האם יש דרך לשנות את הערכת השמאי??

תודה רבה.