סקירה שבועית 29.01.17



ישראל


בנק ישראל הותיר, כצפוי, את הריבית על רמתה מזה כמעט שנתיים על רמה של 0.1%. עם זאת, כזכור, בפרוטוקול ההחלטה האחרון נשמע קול ראשון מתוך הוועדה המצומצמת הטוען כי תוואי הריבית שהוערך על-ידי חטיבת המחקר בבנק היה מתון מדי, לאור הצמיחה החזקה של המשק. גם בהחלטה הנוכחית שונה מעט הנוסח, כאשר לצד זה ש"סיכוני האינפלציה נותרו גבוהים" הוסיפה הוועדה כי "עליית השכר ועליה באינפלציה בעולם, צפויים לתמוך בחזרת האינפלציה אל תוך היעד". עוד טרם ההודעה פורסם המדד המשולב לחודש דצמבר אשר עלה ב-0.45%, ונתוני ספטמבר עד נובמבר תוקנו מעלה ב-0.16% במצטבר, בעיקר עקב עליה ברכישות כלי רכב אך גם בנתוני היצור התעשייתי, והפדיון במסחר והשירותים לחודש נובמבר. קצב זה של המדד המשולב מתיישב עם הנתונים האחרונים של התוצר כי הצמיחה החזקה ברבעון השלישי (3.6%) נמשכה אל תוך הרבעון הרביעי.


הפדיון ברשתות השיווק עלה בחודשים אוקטובר-דצמבר ב-0.5% בלבד, אך מדובר בשיפור לעומת ירידה של 2.7% ביולי-ספטמבר. גם ברשתות המזון חל שיפור ל-1.8% לעומת 0.3% בהתאמה. בהסתכלות שנתית, עלו המכירות ברשתות השיווק ב-2016 ב-2.4% (כמו ב-2015), ואילו ברשתות המזון עלו המכירות ב-1.6% לעומת 0.6%, בהתאמה.


יצוא
השירותים, אחת הרגלים החזקות בתוצר, רשם ירידה בנובמבר של 0.3% ביחס לאוקטובר והסתכם ב-3.3 מיליארד $. עם זאת, ראוי לציין את העליה של 4% מהכנסות מתיירות. בסיכום שנתי נרשם שיפור קל בענף התיירות, עם עליה של 2% בסך הלינות, שנבעה מעליה של 4% בלינות תיירים ו-1% בלינות ישראלים. נתוני הרבעון האחרון מעידים על האצה בשני הנתונים הללו.





שוק האג"ח


השבוע הראשון המלא בנשיאותו של טראמפ נפתח בסערה של צווים נשיאותיים, בהתאם להשקפתו של הנשיא הנבחר. בהתאם לקצב הודעותיו חצתה תשואת הבנצ'מרק ל-10 שנים את רמת 2.5%, אך שבה וירדה לרמת סגירה של 2.48%. בין צעדיו הראשונים ניתן למנות את בניית החומה מול מכסיקו וקביעת מס יבוא, כמו גם ביטול הסכם הסחר האוקייני (TPP). צעדים אלה פחות אהודים על ידי המשקיעים. בנוסף, נתוני הצמיחה ביום ו' קיררו מעט את המשקיעים (על כך בהמשך). מרווח התשואה בין האג"ח האמריקאית לישראלית המקבילה עומד הבוקר (א') על רמה של 0.16%- (מרווח שלילי = התשואה בישראל נמוכה מזו האמריקאית). ללא אירוע גאו-פוליטי משמעותי, הפער השלילי צפוי להימשך ואף להתרחב, כל עוד הריבית בארץ תישאר נמוכה והריבית בארה"ב מצויה במגמת עליה.


בשוק האג"ח המקומי נרשמו בעיקר ירידות, שהתרחבו לאורך העקום של עד כ-0.1% באפיק הצמוד ועד כ-0.4% בשקלי. ציפיות האינפלציה לטווח הבינוני (2-5 שנים) עלו בכ-3 נ"ב ל-0.95% בממוצע לשנה. בשוק הקונצרני, לעומת זאת, נרשמה מגמה חיובית תוך צמצום במרווחים של כ-5 נ"ב. גם בקרב הקונצרניות נרשמה עדיפות לאפיק הצמוד: תל בונד 60 עלה ב-0.23% (מרווח 1.45%) ותל בונד שקלי הסתפק ב-0.11% (מרווח 1.82%).





מט"ח


המטבע האמריקאי המשיך להיסחר במגמה מעורבת, כאשר בתחילת השבוע הוא הוסיף להחלש, אך לקראת סופו חזר והתחזק מעט. מדד הדולר נסגר ברמה של 100.56 נק'. מול האירו נרשם שינוי שולי, כאשר נתוני המאקרו מגוש האירו ממשיכים להיות טובים בסך הכל. הליש"ט הוסיף לערכו 1.5% נוספים השבוע לאחר שנתוני תמ"ג לרבעון עלו ל-0.6% (קצב שנתי של 2.2%) מעל הצפי ל-0.5%. מול הין היפני נרשמה התחזקות של הדולר לרמה של 115 $ לין. הפזו המכיסיקני צלל ב-3.21% לאור הכוונות של הנשיא האמריקני החדש, כאמור.


בזירה המקומית המשיך הדולר להיחלש זה השבוע השלישי מול השקל, השבוע ב-0.34% נוספים – כ-2% פחות מהשיא האחרון. האירו נסחר בתנודתיות אך נותר כמעט ללא שינוי.





מניות


לאחר שבועיים של המתנה בשווקים ללא מגמה ברורה, חזרה לשווקים המגמה החיובית, ונרשמו בעיקר עליות שערים בשווקי המניות העיקריים, למעט בריטניה וצרפת. בארה"ב, עבר מדד הדאו-ג'ונס הוותיק, לראשונה, את רף ה-20,000 נקודות, וסגר בעליה של 1.34%. הנאסד"ק המצוי אף הוא ברמות שיא עלה בכ-2%. בהתאם לכך, ה-VIX ("מדד הפחד") ירד לרמת שפל של 10.58 נק', שלא נרשמה מאז יולי 2014. סקטור הבנקאות בעולם היה מבין הסקטורים שהובילו את העליות, לצד מדדי מניות המסחר המקוון, לצד מדד בוני הבתים.


גם בארץ מניות הפיננסים בלטו עם עליה של 2% של ת"א בנקים, ו-1.8% של ת"א ביטוח. עליות חדות של מנית כיל (5.68%) והחברה לישראל (4.79%), שנהנו מעליית המניות של יצרניות האשלג בעולם, עזרו לקזז את הירידות של מניות הפארמה המקומיות שבלטו בירידות.





ארה"ב


הנתון המרכזי השבוע היה התוצר של המשק האמריקאי ברבעון הרביעי, שעלה על-פי הקריאה הראשונה ב-1.9%. שיעור הצמיחה הזה נחשב מאכזב מעט (הצפי עמד על 2.1%), לאחר שברבעון ה-3 נרשמה צמיחה בקצב מהיר של 3.5% (תוקן למעלה מ- 2.9%). עיקר הירידה נרשמה עקב ירידה בנתוני היצוא ועליה ביבוא, אותם ניתן לקשור גם לחוזקו של הדולר. מכאן, מובן החשש של המשקיעים ממדיניותו של טראמפ, שהעדפתו הברורה לטובת הייצור האמריקאי עלולה, לצד התחזקות הדולר, להמשיך ולפגוע ביצוא האמריקאי – ומכאן בצמיחת המשק. השקעות העסקים הינה נקודה אופטימית בדוח התמ"ג, שמעידה על אופטימיות הסקטור העיסקי, ברקע לשיפור בשוק התעסוקה והאופטימיות של משקי הבית. הצריכה הפרטית, האחראית לכ-70% מהתוצר, עלה בקצב נאה של 2.5%, אם כי זו התמתנות מ-3% ברבעון הקודם. מדד האינדיקטורים המובילים עלה ב-0.5% בדצמבר לאחר 0.1% בנובמבר ו-0.2% באוקטובר.


מכירות המוצרים בני קיימא אכזבו גם הם, לכאורה, עם ירידה חדה של 0.4% בדצמבר, אולם מדובר כנראה בדחיית עסקאות בתעשייה האוירית הצבאית. בניכוי המרכיבים התנודתיים (נתון הליבה) נרשמה עליה בהתאם לצפי של 0.5%, ונתון נובמבר עודכן מעלה ב-0.1% ל- 0.6%.


מכירת הדירות מצויה עדיין ברמות גבוהות, אך בדצמבר הן מכירות הבתים הקיימים (5.49 מיליון) והן החדשים (536 אלף) לא עמדו בצפי. נראה כי העליה במחירי הדיור (0.5% נוספים בנובמבר לפי מדד HPI) והשפעת העליה האחרונה במחירי המשכנתא, מקשים על רוכשי הדירות.